Zijn mijn ramen te goed geisoleerd tov mijn muren?

Wij wonen in een huis dat gebouwd is in de jaren '50. Halfopen bebouwing.

Nu zouden we nieuwe ramen laten steken en onze spouwmuur laten isoleren.
Ik heb gelezen dat het beste is dat de muren beter geïsoleerd zijn dan de ramen, dit om vochtproblemen op de muren te vermijden.Zo komt er condens op de ramen te staan en gaat de muur geen vochtplekken vertonen.

Onze spouwmuur van 5cm zou ik laten opvullen met neopixels met een lambdawaarde van 0,033W/(m.k) & rd-waarde van 1,51 (m².K/W).

Ik heb verschillende prijsoffertes opgevraagd voor nieuwe ramen. De meerprijs van driedubbel glas (0,5 a 0,6) tov dubbel glas van 1.0 is niet zoveel. Door de tussenkomst van de premies is het eigenlijk niet duurder en het gaat beter isoleren.  Daardoor gaat mijn voorkeur uit naar het driedubbel glas.

De Uw waarde van het hele raam met driedubbel glas zou 0,96 a 1,0W/m²k zijn, afhankelijk van welk profiel we kiezen.

Zijn in deze situatie mijn ramen beter geïsoleerd dan mijn muur? Ga ik hierdoor vochtproblemen krijgen?
We zouden kiezen voor ventilatierooster in de rolkast (Transivent van Renson)
Is deze ventilatie genoeg om vochtproblemen te voorkomen? Of kies ik beter voor dubbel glas van 1.0 met een Uw waarde voor het hele raam van 1,23 a 1,3W/m²k?

Hoe kan ik een Uw of Ug waarde vergelijken met een lambdawaarde of rd-waarde van mijn muurisolatie?

Alvast bedankt voor uw antwoord!

Reacties

Ge gaat zonder twijfel vocht krijgen op de lateien boven de vensters. Om dit probleem te verminderen moet ge voldoende ventileren. Bij oude ramen waren er voldoende luchtondichtheden om de ventilatie te bevorderen. Maar nu voorziet ge Transivent. Maar denk eraan dat dit op zichzelf geen ventilatiesysteem is. De transivent laat wel voldoende verse lucht binnen, maar die moet ook nog afgevoerd worden. Hebt ge reeds een ventilator in toilet en badkamet? In de keuken was daar vroeger geen sprake van, behalve een dampkap, maar die staat maar even op. Voor kleine verbpuwingen hebt ge geen bouwvergunning nodig, dus moet ge in princiep geen ventilatiesysteem voorzien. Opgelet daarmee.

Wij hebben een huis dat uit 2 delen bestaat.
Het oude deel (bouwjaar 1950) en het later bij aangebouwde "nieuwe" deel. (Bouwjaar 1984)
Het oude deel bestaat alleen uit droge ruimtes: Living, gang, slaapkamers.
Het nieuwe deel bevat alle vochtige ruimtes: keuken, badkamer, toilet en wasplaats.

Voorlopig zoeken wij alleen de ramen te vervangen in het oude stuk. De ramen in het "nieuwe" deel zouden we pas binnen een paar jaar vervangen die samen zou vallen met een grondige renovatie van de hele badkamer.

Een ventilator hebben we nog niet in het "nieuwe" stuk. Moeten we daar nu al 1 voorzien, of kan dit ook later bij de grondige renovatie?
Zijn de luchtondichtheden van de oudere ramen die hier blijven staan genoeg om problemen te vermijden?
 

Vandaag mag je in een woning nooit condens hebben. Vroeger kreeg je dat op glas gewoon omdat het glas zo extreem koud wordt. Maar nu zou geen enkel bouwoonderdeel nog zo koud mogen worden .
Dus als de muren correct nageïsoleerd worden is er geen probleem.
Wel heb je een risico bij koudebruggen. Maar daarvoor gaat het niet uitmaken hoe goed je glas isoleert.

Hoe zit het trouwens met condens nu in de woning? Krijg je nu op ramen in de winter condens?

En neem de ventilatie opmerkingen van pierre zeker ter harte!

In het oude stuk hebben wij nooit last van condens.
In het nieuwe natte stuk hebben we een beetje condens op de ramen als het hard vriest, anders nooit.

De enige juiste conclusie is dus mee een vetilatiesysteem plaatsen in het nieuwe deel, dit zou dan een type C worden vermoed ik.

Een ventilatiesysteem plaatsen is inderdaad de juiste keuze, maar ik zou dan niet kiezen voor een systeem C waarbij je ventilatieroosters in je ramen moet voorzien maar wel voor systeem D waarbij je de ramen intact kan laten en hun isolatiewaarde niet hoeft te verminken. Want enerzijds overweeg je om driedubbel glas hierin te plaatsen terwijj er dan anderzijds weer grote openingen in zou laten maken.

Klopt wat Charel zegt hierboven, in verband met de ventilatieroosters in de ramen.

Je koopt toch ook geen diepvries of frigo met een gat in? Is in principe hetzelfde wat jij wil doen met je ramen.

Ook naar comfort is zo'n systeem C echt niet aan te bevelen. In de winter valt de kou er echt door naar binnen, en de reactie is dan meestal om die roosters dicht te zetten.

 

Ik ben tweehonderd percent voorstander van het systeem D, maar bij een verbouwing is dat niet vanzelfsprekend. Hier moet men alle mogelijkheden goed afwegen.

wij hebben bij een verbouwing van een huis van de jaren 70 ook een systeem D ingebouwd, met BWW, en zeer tevreden van.

Voordeel was wel dat de woning zich volledig op gelijkvloers bevond, met een niet gebruikte, lage zolder, erboven, waar de leidingen weggewerkt konden worden.

 

Wij hebben een huis waar een achterbouw is bijgezet (alleen gelijkvloers). In de achterbouw ligt de vloer 20 a 30 cm lager, waardoor het plafond daar dus ook lager zit. In de achterbouw zitten alle vochtige ruimten naast elkaar, daardoor zou een C systeem dus makkelijker zijn.

Als je van een lagere plaats naar een hogere plaats moet met buizen voor een D systeem ga je dit niet mooi kunnen wegwerken vrees ik. Het oude gedeelte is met 1 verdiep en een afgewerkte zolderkamer. Hoe je daar boven moet raken met een D systeem en de buizen mooi wegwerken, daar heb ik echt geen idee van hoe dat mogelijk zou zijn

Ik zie niet zo dadelijk waarom je dit in zulk geval niet zou kunnen oplossen. Stel dat je het hybalans -systeem zou gebruiken, dan gaat het maar over twee tot drie buizen van 9 cm doormeter die je vanuit die achterbouw tot op bijvoorbeeld de zolderkamer moet krijgen. De overige buizen kunnen vanuit die zolderkamer tot in de onderliggende kamers gebracht worden. Met een beetje uitkijken kan je dit alles oplossen met maximum twee relatief smalle buizenschachten en misschien nog een stukje vals plafond.

Waar een wil is is een weg.

Mss moet ik maar is een firma ter plaatse laten komen kijken en afwachten of zij mogelijkheden zien die ik niet zie. :-)