Luchtvervuiling door houtstook

Onze woning staat in een windluwe omgeving, vanaf de eerste koude dagen begint de houtstook, de omgeving wordt dan "adembenemend". Normaal slapen wij met open raam, dat is dan onmogelijk. De woning is natuurlijk verlucht, behalve de kleine slaapkamers (met type D).

Een oplossing zou kunnen zijn de grote slaapkamer + de woonkamer en keuken (samen 92 m2) voorzien van een type d-ventilatie.

Maar houd  dergelijke ventilatie de kwalijk riekende rookgassen tegen?

Reacties

Een windluwe omgeving in vlaanderen?

Geen enkele ventilatie houdt rooklucht tegen. Enige optie is lucht te halen ver genoeg van de houtstokers.

Ik snap wel niet hoe je een type d ventilatie in maar 1 kamer kan hebben . Met welk toestel is dat? Van waar komt de afgezogen lucht?
Een betere optie is eens met de buren te gaan praten en met hen bekijken hoe ze de slechte lucht uitstoot kunnen vermijden.

Walter

type D kan wel degelijk voorzien worden van actieve koolfilters , deze houden wel degelijk de meeste geur van de rookgassen tegen. Actieve kool wordt tenslotte ook gebruikt in adembeschermingsmaskers en in de innamefilters van de luchtverversingssystemen van bunkers (jawel, ook nu nog worden bunkers onder woningen gebouwd ,  ga maar eens naar zwitserland, iedere woning zijn bunker).

Ik weet dat het al eens gebruikt is voor type D hier in belgie.

over de prijs, hoelang het duurt voor de filter verzadigd is en hoeveel hoger je stroomverbruik is door de verhoogde weerstand kan ik je niet zeggen , ik zoek het eens op.

eerste link : http://www.woningventilatie.info/oplossingen-op-maat#a37
2e link :

Bestaat er een oplossing voor de kachelgeur van mijn buren?

Wanneer je buurman toch graag zijn hout blijft opstoken of wanneer in de buurt iemand woont die een slecht afgestelde centrale verwarmingsketel heeft, kan er eigenlijk wel wat hinder via het ventilatiesysteem in de woning terecht komen. Ook de geur van de frituur om de hoek of de boerderij verderop in het land kan wel eens een geurprobleem opleveren. De enige oplossing in een dergelijke situatie is een filterbox met actief kool. Deze filterbox wordt dan gewoonlijk na je ventilatiesysteem in het hoofdkanaal geplaatst. De filters in het ventilatiesysteem blijven dan dienen als voorfilters.

3e link : http://www.luchtwinkel.be/ventilatie/node/900

Inderdaad, windluw. Huis staat op een noorderheling in kom, waardoor de heersende west zuidwest wind wijnig waarneembaar is. Niet alles is plat in vlaanderen.

Er bestaan type d- ventilaties voor 1 kamer, oa. Meltem,Paul en anderen

Daar ga ik niet aan beginnen.

Aktief koolfilter, inderdaad,ik heb eentje gevonden bij Zehnder.

Bedankt voor de tip.

fb

Bedankt voor de links, nuttig.

fb

Actief koolfilter en daarachter een fijnfilter klasse F9.
Als je voldoende plaats hebt kan je voor de industrie standaard gaan van ongeveer 60x60 cm. Langere standtijd en in prijs even duur als de mini filtertjes die in de groepen zitten.
Kijk anders eens bij camfill of andere leveranciers van standaard filters, inclusief actief kool.

Dank je limer, camfill biedt twee toestellen aan voor de particulier, de camfill air purifier met H13 filters, een bijzonder maar eenvoudig apparaat. Ik denk van de nood een deugd te maken en dergelijke filters te plaatsen bij een nog uit te voeren ventilatie type D, enkel voor onze slaapkamer (die sommige nachten onmogelijk is de ramen te openen) en voor de woonkamer-keuken.

Ik denk beide zowel met toevoer als afvoer van lucht te voorzien, net zoals in de kleinere toestellen. Planmatig kan ik ze bereiken met zeer korte leidingen.

mvg, fb

waarom niet gewoon heel je woning uitrusten met een type D. Als je bepaalde ruimten wel en andere ruimten niet uitrust , zal je kostprijs voor de hele woning te voorzien toch niet zoveel meer zijn ?

Tenslotte moet toch je hele woning geventileerd worden, niet een deel ervan ,ook al is dit geen wettelijke eis (zoals voor nieuwbouw),  is het toch noodzakelijk om een aangenaam binnenklimaat te behouden. Je kan dan ook met 1 grote , centrale filter (zoals limer zegt , idustriestandaard) , dan zal je kostprijs en weerstand veel minder zijn dan aparte , kleinere toestellen.

Het is vrijwel uitgesloten om nu nog een installatie voor de hele woning te realiseren.

Ik ga voor het haalbare, tenslotte we zijn nog maar met z'n tweeën. Af en toe kleinkinderen maar die zitten goed verlucht met Meltem apparaatje.

Bovendien ga ik er van uit dat gedecentraliseerde verluchting op termijn flexibeler en niet noodzakelijk veel duurder is. Vergelijk met computers, in de zestiger jaren reed ik met mijn ponskaarten naar het rekencentrum. Daarna op de domme terminal, kijk nu. Ook electriciteitsdistributie gaat die kant uit. Gebouwen met meerdere woningen zijn nu vrijwel allemaal met verwarming per woning. IOT zal ervoor zorgen dat verwarming en ventilatie per kamer geregeld word.