Is het een goed idee een sarkingdak langs onder extra bij te isoleren?

Over 1 à 2 maanden zal een dakwerker ons dak vernieuwen. Momenteel is er nog geen isolatie en we hebben om praktische redenen gekozen voor een sarking dak, waarbij PIR-platen van 12 centimeter op de kepers gelegd zullen worden. 

De kepers zelf zijn 6 centimeter dik, en ik had de dakwerker gevraagd of het mogelijk was de ruimte tussen die kepers ook op te vullen met isolatie. Hij meldde dat ze dit vroeger wel deden, maar dat tegenwoordig niet meer gedaan werd. Toen ik om de reden vroeg kon hij daar geen antwoord op geven. Vandaar mijn vraag in dit forum.

De platen zijn van zichzelf erg dampdicht, dus ik denk dat het een slecht idee is om deze ruimte op te vullen met minerale wol. Deze zou immers vocht kunnen opnemen dat niet meer verder naar buiten kan wegens de dampdichtheid van de pir-platen. Maar wat als we deze ruimten zouden opvullen met andere PIR platen van 5 à 6 centimeter? Als ik het goed voorheb nemen deze platen geen vocht op, dus is er geen risico. Of zie ik dat fout? Andere voorstellen?

Alvast bedankt!

Reacties

Steven,

Er zijn al verschillende vragen de laatste maanden hier op het forum, van mensen die hun dak op die manier geïsoleerd hebben, met een PUR plaat van 12cm erbovenop, en die dan achteraf komen klagen ivm. geluidsoverlast.

Hou er rekening mee dat deze dakopbouw zo goed als geen geluid tegen houdt, en dus niet aan te raden is op een plaats waar je veel last hebt van geluid (drukke weg, ...).

Ook in de zomer, om de warmte buiten te houden, is dit minder ideaal dan bijvoorbeeld een dakisolatie met cellulose.

Is je dakconstructie langs de onderzijde afgewerkt? Is er een dampscherm aanwezig?

Je zou anders je kepers kunnen verhogen met "sparren expanders", hierop een houtvezel onderdakplaat (type steico, gutex, celit) en dan de opbouw laten volblazen. Cellulose kan ook zeer goed overweg met eventuele kleine lekken in uw dampscherm, of bufferen van hoeveelheden vocht. Op deze manier is je dak dampopen naar buiten toe, terwijl in jouw voorstel het net dampdicht is naar buiten toe, waardoor eventueel vocht nooit meer weg kan, en fataal kan worden voor je dakconstructie.

Op die manier krijg je een grotere isolatiedikte, en ben je zeker dat alle gaten en kieren opgevuld zijn, hetgeen je bij opvullen tussen de kepers met harde platen nooit krijgt. Daar blijf je altijd met openingen zitten, hoe goed je dat ook doet.

Hieronder een link naar de sparren expanders:

http://daemmraum.de/produkte/bauteile/dach-aussen-der-universalexpander.html

Bedankt voor je feedback!

Vreemd, ik had op het forum al gezocht op "sarking" maar niet veel gevonden. Nu op basis van je feedback wat verder gezocht en zie inderdaad dat er enkele mensen klagen over geluidshinder. Op zich wonen we in een rustige buurt, de enige geluidshinder die ik me kan voorstellen zijn de vele duiven die gezellig in onze dakgoot zitten te koeren...

Ik ga onze dakwerker zeker eens zijn mening vragen over die expanders, lijkt me een interessante optie, maar het lijkt me wel vrij arbeidsintensief en dus kostelijk. Ik heb de bestelbon voor de sarking-constructie al enkele maanden geleden geplaatst, dus mogelijk is het niet meer zo evident om nog dingen drastisch te wijzigen...

Indien niet mogelijk, ga ik het opvullen met vlas zoals beschreven in http://www.ecobouwers.be/forum/akoestische-isolatie-onder-sarkingdak-me…

 

 

Jammer dat mensen zich niet beter informeren VOOR ze een bestelling plaatsen.

Dakwerkers kiezen meestal het eenvoudigste voor hun om te plaatsen, maar dat is daarom niet altijd het beste.

Ik zit dagelijks in de bouw, en zie jammer genoeg zelden isolatie correct geplaatst worden.

 

1 ding is geluishinder, een ander is warmtedoorslag in de zomer, dat ga je hiermee niet oplossen, maar alle beetjes helpen natuurlijk.

Maar ga je dan, terwijl je dakwerker je dak eraf heeft liggen, de vlas steken? Of kan je daar langs onder nog aan? Zodat je dit achteraf nog kan doen?

In principe wordt er zoveel mogelijk gestreefd om een constructie/isolatieopbouw dampopen naar buiten toe op te bouwen.

Op jouw manier zit het meest dampdicht materiaal helemaal buiten, en kan het vocht enkel langs binnen weg.

Kies dan zeker een dampscherm dat kan ademen naar binnen toe in de zomer.

Geloof me dat er vele uren zoekwerk zijn gebeurd alvorens een bestelling te plaatsen, maar zoals elk aspect in een verbouwing : je vindt 10 meningen pro en 10 meningen contra voor elke beslissing die je moet nemen. Als er 1 super-optie was, dan had je natuurlijk geen nood aan forums als deze...

We hebben inderdaad de zolder volledig gestript waardoor we de vlas (of alternatief) langs onder kunnen steken. 

Ik bespreek je feedback zeker met de dakwerker, bedankt alweer voor de tips!

 

 

Het is inderdaad niet simpel om door het bos de bomen nog te zien.

Heb je naar binnen toe nog ruimte om extra te isoleren?

Dan zou ik de PUR laten vallen, een dikke houtvezel onderdakplaat nemen in de plaats, hetgeen dampopen is (Steico, Gutex, ...)

Deze heb je ook in dikkere diktes (tot 20cm zelfs!).

Deze laat je dan door je dakwerker plaatsen, en achteraf isoleer je aan de onderkant nog zoveel bij als je wil, of kan.

Dat kan dan eventueel ook zo:

http://www.habitos.be/files/fotos/13/13113/foto_800.jpg

 

Nee, er is geen ruimte om naar binnen te gaan, het is nu al erg krap, het dak is op zolder niet zo hoog, dus er is weinig plaats om recht te staan... Dat was de voornaamste reden waarom we naar 'buiten' toe wilden isoleren. 

Na het bouwverlof spreek ik alleszins eens af met de dakwerker om zijn idee te horen over die expanders naar buiten toe. En dan hangt het van de mogelijkheid en de kostprijs af of we die optie kiezen. Zoals al gezegd is geluidshinder beperkt. De vorige eigenaars hadden totaal geen isolatie, zelfs geen onderdak, enkel gipsplaten en er was toen ook een slaapkamer op die ruimte. Tijden evalueren natuurlijk, maar er moet toch ook een goed evenwicht zijn tussen comfort en kostprijs... Ecologie speelt ook wel wat mee, tot op zeker niveau (en daar heb ik al begrepen dat PIR niet tot de top behoort).

Wordt vervolgd!

 

Expanders, houtvezelplaat + cellulose inblazen gaan alleszins duurder zijn dan 12cm pir plaat, dat kan ik je nu al vertellen.

Maar dat is ook appelen met peren vergelijken.

 

Vroeger werd er in huis ook amper gestookt, maar ik veronderstel toch dat jullie toch wel een bepaalde comfort temperatuur willen halen overal in huis? Vroeger was energie ook goedkoop, maar dat is ook niet meer het geval.

Wij wonen momenteel onder een slecht geïsoleerd dak, en ik kan je vertellen dat dat dikke miserie is. In de winter ijskoud, en in de zomer 30°C.

Hoe is de rest van de woning geïsoleerd.

Dat het duurder zal zijn, begrijp ik ook. Vraag is of het om een verschil van 500 euro of 3000 euro zal gaan...

De rest van het huis : half-open bebouwing uit de jaren 50 (standaard grootte) met veel ramen (0.9 glas), een spouwmuur van +/- 5 centimeter opgevuld met EPS parels. Onder de vloer op het gelijkvloers ligt 8 cm PIR. Ventilatiesysteem D buizen zijn al voorzien, maar systeem nog niet aangesloten. We zitten nu aan +/- 70 euro gaskosten per maand voor verwarming (incl warm water, we koken niet op gas), met een dak dat dus totaal niet geïsoleerd is.

Qua verwarming ben ik er van overtuigd dat de bovenverdieping vlot warm te krijgen zal zijn in de winter, ik hoop vooral dat het in de zomer na verschillende hete dagen geen 28 graden gaat worden na de plaatsing van de isolatie (de warmtedoorslag die je aangaf) want het worden de slaapkamers van de kindjes...

Zitten er dakramen in het dak?

Voorzie dan zeker rolluiken of screens aan de buitenkant op die dakramen.

Je hebt die ook al automatisch, op zonne-energie zelfs.

Warmte die 's zomers eens binnen zit, krijg je moeilijk weer buiten.

Jawel, 1 dakraam, met automatische rolluik aan de buitenkant en 3-voudig glas. 

Is het niet eenvoudiger en goedkoper voor je dakwerker, om er de kepers ook af te gooien, en ineens een unidek te plaatsen van 20cm?

Ik blijf die 12cm in een dak toch echt wel weinig vinden.