Is een bakstenen schouw een grotere koudebrug dan een kunststof dakdoorvoer?

Over 1 à 2 maanden zal een dakwerker ons dak vernieuwen. Het betreft een huis uit 1950, dus er is een grote bakstenen schouw waarvan de bakstenen en het voegsel erg vuil zijn geworden. Deze schouw zou dus afgebroken worden tot onder het dak en erna terug opgemetst worden.

Nu vraag ik me af of het wel optimaal is deze schouw terug op te metsen. Uiteindelijk voorzien we zo toch een grote koudebrug want de warmte in huis zal via de bakstenen gewoon naar buiten kunnen. We hebben intussen een gascondensatieketel, dus een eenvoudige dakdoorvoer zou doorstaan. Aanzuigen van de lucht gebeurt op een heel andere plaats, dus het is een enkelvoudige buis (enkel afvoer).

Vraag 1 : Is het beter zo een kunststof of inox doorvoer te laten zetten in plaats van de schouw opnieuw te laten opbouwen?
Vraag 2 : Hierdoor zal de shouwdoorvoer wel niet meer zo hoog zijn als voordien, de schouw is immers +/- 1m20 hoog, terwijl zo een doorvoer slechts +/- 50 cm hoog zal zijn denk ik. Is dat een probleem? 

Fel bedankt voor jullie advies!

 

Reacties

Een goede bedenking. Als die schouw enkel nog zou dienen voor die condensatieketel met gedwongen afvoer ben je die liever kwijt dan rijk. Het is inderdaad een koudebrug, een risico op lekkage, een moeilijkheid om het dak lucht- en dampdicht te maken en het kost bovendien veel geld om die te hermetselen boven op het dak. Die mindere hoogte van de schouwdoorvoer is geen probleem, de rookgassen worden immers gedwongen afgevoerd. 

Bij een condensatieketel waarvan de afvoerlucht langs een oude schouw gaat, moet in elk geval een roestvrije buis geplaatst worden. Zonder afvoerbuis kan de vochtige lucht, op een temperatuur lager dan 100 °C, condenseren en zo de ganse muur, tot binnen toe, vochtig maken.

een gascondensatieketel heeft een gedwongen afvoer, je hebt dus geen lengte nodig om trek te krijgen, de ventilator in de ketel zorgt daar zelf voor. integendeel zelfs, 't is beter als de schouw wat korter is.

Ok, bedankt allen, we zullen de schouw dus toch maar laten afbreken. Ik wist niet dat de rookgassen gedwongen werden afgevoerd.

<a href="mailto:pierrechristiaens@telenet.be">pierrechristiaens@telenet.be</a> schreef:

Bij een condensatieketel waarvan de afvoerlucht langs een oude schouw gaat, moet in elk geval een roestvrije buis geplaatst worden. Zonder afvoerbuis kan de vochtige lucht, op een temperatuur lager dan 100 °C, condenseren en zo de ganse muur, tot binnen toe, vochtig maken.

Dat is hoedanook nu al het geval : er loopt een kunststof buis door de oude schouw. Dus daar is nu geen probleem mee. Toch bedankt!

Hans Delannoye schreef:

integendeel zelfs, 't is beter als de schouw wat korter is.

Onze adviseur (zelfbouw met begeleiding) had destijds gezegd dat een langere schouw beter was omdat er dan meer condensatievocht terug naar beneden valt en er dus minder warmte in de vorm van waterdamp door de schouw naar de buitenwereld verdwijnt. Heeft u hier een andere mening over?

de rookgassen van een condensatieketel gaan door een warmtewisselaar waar de rookgassen afgekoeld worden.  de koude(re) rook zal inderdaad veelal nog verder condenseren in de schouw, en dat condenswater loopt dan terug naar beneden en verdwijnt via de condensafvoer.  maar dat beetje warmte komt echt niet in het ketelwater terecht.  het klopt natuurlijk wel dat er minder warmte in de vorm van waterdamp door de schouw naar de buitenwereld verdwijnt, deze verdwijnt nu via de condensafvoer.

jou adviseur zou toch beter eens goed kijken hoe een condenserende ketel werkt voor hij dat soort adviezen geeft.  het heeft dus niets met een "mening" te maken, maar met de manier waarop zo'n  een ketel werkt.