Mijn beluchtingspomp heeft enkele dagen niet gedraaid, wegens defect. Werkt mijn waterzuivering nu nog wel optimaal?

Mijn beluchtingspomp heeft enkele dagen niet gedraaid, wegens defect.  Werkt mijn waterzuivering nu nog wel optimaal?

het is een private afvalwaterzuiveringsinstallatie die bestaat uit een betonnen cilinder die bestaat uit 3 compartimenten, met in het middelste compartiment een honingraat die gevoed wordt met zuurstof.

 

Enkele vragen : 

- de zuurstofpomp heeft enkele dagen niet gedraaid, wegens defect : is de zuivering nu naar de vaantjes?

- hoe start ik de zuivering terug op? Gewoon terug zuurstof toevoegen, of moet er nog iets toegevoegd worden?

- op wat moet ik mijn water laten testen in een labo om te weten of deze nog werkt of niet?

  - welke normen moet ik hanteren ? Graag specifiek, want wil dit specifiek vragen aan het labo op het werk

- welke onderhoud heeft een dergelijke waterzuivering eigenlijk nodig, en wie kan die doen in de omgeving van Oostrozebeke, West Vlaanderen ?

bedankt alvast voor de uitleg en informatie

 

mvg,

 

wim

 

Reacties

Beste Wim,

in het beste geval is een gedeelte van je aërobe bacteriën dood en zal er bij het opnieuw opstarten van je beluchten opnieuw een aangroei zijn van deze bacteriën. Het kan in het begin zijn dat er teweinig bacteriën zijn om een volledige zuivering te verkrijgen, maar aangezien de aangroei exponentieel is, zou dit snel goed moeten komen.

Erger zal het natuurlijk zijn als er nagenoeg geen aërobe bacteriën die de zuivering verzorgen aanwezig zijn.

De normen die je zuiveringssysteem dient te halen staan vermeld in Vlarem II. Afhankelijk waar je in loost (oppervlaktewater, zwemwater, ... ) zijn er normen die je moet respecteren. Een goede en snelle controle is nagaan of het effluent kleur- en geurloos is, maar door het jaarlijks uitvoeren van een analyse kan je beter opvolgen hoe de werking van je zuivering evolueert en eventueel voorzien wanneer er een onderhoud dient te gebeuren.

Volgende vragen staan nog open: heb je het systeem zelf uitgedokterd of is het een Vlario-gekeurd systeem? Heeft jouw rioolbeheerder het geplaatst? Onderhoud is in eerste instantie ervoor zorgen dat de beluchting goed werkt, dat de voortank die ervoor zorgt dat er homogeen afvalwater wordt aangeboden in de beluchtingstank niet verstopt geraakt (maandverband, condooms, vetten, ...), er geen agressieve reinigsmiddelen worden gebruikt die je bacteriën doden en ruiming van actief slib indien er teveel aangroei is, waardoor de zuivering niet meer correct verloopt.

 

Beste,

bedankt alvast voor deze uitleg.

Onze zuivering is van het type ecopure compact.(betonnen kuip met 3 compartimenten, ingegraven in de tuin, die afvalwater loost in de gracht)

Ik zal het influent in de gaten houden als het van kleur en geur evolueert...

 

Het is zo dat VMM om de 5 jaar het water komt controleren, dus normaal zal deze wel goed werken.

 

Alleen nu is de beluchtingspomp uitgevallen, en ik weet niet hoe lang....

 

Nu laat ik een oud pompje uit een koelkast, een uur wel, en dan weer een uur geen lucht steken in de zuivering. Is dit ok.

Een nieuwe beluchtingspomp is in bestelling.

 

Voor de rest is het afvalwater redelijk homogeen. We letten heel goed op welke producten we gebruiken in de wasmachine, afwasmachine, enz....

 

Waar kan ik mijn water eventueel laten testen?

Als ik er vanuit ga dat niet alle bacteriën afgestorven zijn, hoelang zou het dan duren vooraleer de zuivering optimaal zou moeten zijn? Dan kan ik bepalen om de hoeveel dagen ik een staal zal nemen om te zien of er een verbetering zichtbaar is.

Als al de bacteriën afgestorven zijn, hoe krijg ik de zuivering dan weer op gang? Moet je dan bacteriën gaan kopen, of hoe gaat dit?

 

bedankt alvast voor de info.

Wim

Beste Wim, neem.eens contact op met Aquafin (zij controleren hun eigen stromen en kunnen dit ook voor externen doen) en hier in de buurt labo Derva.

kan zijn dan BTV of AIB Vincoitte het ook kunnen.

indien alle bacteriën dood zijn - is wel uitzonderlijk- zal je een nieuw startpakket moeten toevoegen vermoed ik of actief slib van een andere IBA.

Heb je enig idee hoeveel tijd er moet gaan vooraleer de zuivering terug optimaal zou moeten werken, uitgaande dat niet alle bacterien dood waren?

Ik heb vandaag een staal genomen, en ga dit elke dag doen, en dan vergelijken.

mvg,

 

wim

bij mij zetten de bacteriën zich vast op een honingraat. Maar je hebt ook andere mogelijkheden waarop ze zich kunnen vast zetten (zoal picobells, enz...)

Wat is hier het beste? Een vaste honingraat, of zwevende picobells?

Voila, nieuwe pomp is geïnstalleerd. Nu afwachten als de zuivering herstelt.

nu zal de pomp opnieuw continu zuurstof pompen.

Ik denk er aan om er een timer tussen te steken die de pomp nu en dan eens laat rusten.

Iemand een idee over eventuele werk en rusttijden die ik zou kunnen instellen op die timer, rekening houden dat ik met mijn timer de pomp 4 keer kan laten aanslaan, en 4 keer afslaan.

Ik kan dus per dag 4 rustmomenten inbouwen voor de pomp indien nodig.

ik luister naar jullie voorstellen.

 

mvg,

wim

Wim,

ik zou men daarover geen zorgen maken. De goede bacterien blijven altijd aanwezig in de tank. Stel dus gewoon de cycli in terug in werking die de fabricant van het systeem standaard gebruikt (of die uw installateur ingesteld had).

Om het systeem nooit over te belasting: Doe de kledingwas met sodakristallen en/of bruine zeep (of met Marseille zeep indien nodig voor personen met gevoelige huid). Bruine zeep verdun ik daarvoor met warm water (1 deel bruine zeep + 4 tot 5 delen warm water). Daar zet ik dan even de staafmixer in om alle klonters fijn te malen.

Om u gerust te stellen: Ik heb destijds als ik mijn systeem liet installeren speciaal naar zowel de leverancier als de inspecterende overheid de vraag gesteld of sodakristallen niet schadelijk waren voor het systeem. Antwoord: Geen probleem! Het is wel duidelijk dat gebruik van bleekwater, bijtende soda als syphonontstopper, enz. in deze systemen absoluut af te raden is.

Bedankt allemaal voor jullie input. Mijn zuivering werkt inderdaad weer optimaal.

Rudi,

"Om u gerust te stellen: Ik heb destijds als ik mijn systeem liet installeren speciaal naar zowel de leverancier als de inspecterende overheid de vraag gesteld of sodakristallen niet schadelijk waren voor het systeem. Antwoord: Geen probleem! Het is wel duidelijk dat gebruik van bleekwater, bijtende soda als syphonontstopper, enz. in deze systemen absoluut af te raden is."

Ik begrijp het voordeel van soda ( tast het metaal in je masmachine aan) en bruine zeep niet goed. Met wasproducten kan je veel beter doseren en bijtend zijn ze niet . Ik gebruik het alvast probleemloos met mijn rietvijver al HEEL lang

Dat Jef,

ik waardeer je allertheid ivm met dit onderwerp!

Mijn tip was enkel mijn bedoeling om dit biologisch systeem niet te belasten (waar de vraagsteller niet gerust in was).

Je hebt inderdaad gelijk dat soda diverse metalen (vooral aluminium en alu-legeringen) in de wasmachine kan aantasten. Ik vermoed echter dat dit eerder in de ouder type machines is (alumimium onderdelen) maar dat dit in de hedendaagse machines (inox) bijna nihil is.

Reden dat ik mijn vrienden en kennissen aanraad om hun  linnen was (naast soda) met bruine zeep of Marseille-zeep te doen is dat dit ecologisch hoog scorende producten zijn.

Je kan perfect en met véél minder product dezelfde was doen met bruine zeep en soda dan met de klassieke wasproducten.

En... het past perfect als antwoord bij de vraagsteller (de goede werking van zijn systeem niet benadelen).

Vandaar mijn tip met deze eenvoudige goedkope en ecologische wasmiddelen.

 

Dag Rudy,

Het klopt dat de vorige generatie wasproducten fosfaten bevatten die algengroei veroorzaakten maar ik denk dat die fosfaten sinds 2002 verboden zijn in wasmiddelen. Of soda zoveel beter is weet ik nog zo zeker niet. Een was met regenwater heeft geen ontkalking nodig en ...... veel minder wasmiddel zonder fosfaten. Na decenia met een eigen waterzuivering ( riietvijver) die uitmondt in een siervijver kan ik je garanderen dat moderne wasmiddelen geen probleem meer geven na waterzuivering 

In 1995 legde ik op eigen kosten een percolatie rietvijver aan. Deze installatie werd om de 5 jaar door de stad goedgekeurd zodat ik vrijstelling bekwam van de heffing  voor het zuiveren van oppervlaktewater. Dit jaar eist de stad ( conform Vlarem II) een attest waaruit blijkt dat de lozingsnormen gehaald worden . Probleem is dat er nergens ( gezuiverd) afvalwater geloosd wordt en er dus niets kan gemeten worden. Het gezuiverde water loopt over in de siervijver. Er is nergens een beek ( of riool) in de buurt. Het enige potentiële meetpunt is de siervijver maar daar zit je natuurlijk met de verontreiniging door de vissen, rottend plantenafval etc.

Ik moet toegeven dat ik heel dit administratief  gedoe flink moe wordt en serieus overweeg het water gewoon terug de grond in te laten lopen in een zinkput en de heffing gewoon te betalen. Omdat ons drinkwaterverbruik erg laag is komt dit goedkoper uit dan de 5 jaarlijkse (fictieve in onw geval) keuring. Alleen het milieu vaart er niet goed bij. Hoe geraak ik uit deze impasse ?

Kan je op of aan het overlooppunt geen klein syphonputje met toezichtdeksel ingraven?

Dit systeem wordt in Frankrijk toegepast.

Men kan dan eenvoudig staalnames doen.

Of zelf iets maken met bochten en een T-stuk van rioolbuizen (en op het zijbeen van het T-stuk een deksel...).