nut vloerisolatie

Een wat theoretische vraag: waarom eigenlijk de vloer isoleren en alzo scheiden van de kelder/ aardschil? Je zou immers kunnen redeneren: 's winters is het warm in de kelder, laat die warmte maar naar boven stijgen; 's zomers is het koel in de kelder, laat de warmte er boven maar afkoelen langs onder. Waarom die 'bijverwarming/ bijverkoeling' eigenlijk afscheiden met een pak isolatie?

Reacties

**verwijderde gebruiker**,
Ik heb niet veel begrepen van je uitleg.
Misschien omdat die weinig relevant is?

Nimrod,
Dat van die winter en kelder is natuurlijk niet waar. Ik wil het in mijn huis in ieder geval warmer in mijn huis dan in de kelder. Ik wil die isolatie dus zeker in mijn huis in de winter.
In de zomer zou je kunnen redeneren dat het koele van de aarde een voordeel kan zijn. Maar ik zie in mijn garage hier buiten het geïsoleerde volume en zonder vloerisolatie dat dat ook nadelen heeft. Met name krijg je dan toch wel snel condensvorming op de vloer.
En de rest van het huis is gewoon correct warm heel het jaar door. Dit met weinig energie in de winter omwille van de isolatie en zonder koeling in de zomer omwille van de isolatie en omdat we de zon op de hete dagen buiten houden. En samen met correct ventileren geeft dat het hele jaar een perfect binnenklimaat.
Dus laat die isolatie maar zitten en geniet er het hele jaar van.
Walter

En wil je het het  maximum voordeel halen uit alle isolatie dan maak je van de gehele woning een beschermd volume met een isolatieschil rondom, bovenkant, zijkanten en natuurlijk ook de onderkant.

Ik denk de uitleg van **verwijderde gebruiker** begrepen te hebben, maar ze is gestoeld op de misvatting dat isolatie minder zou isoleren tegenover stilstaande koude aarde dan tegenover stilstaande koude lucht. Het is integendeel zelfs zo dat isolatie beter isoleert tegen de aarde want die staat altijd stil. De lucht daarentegen beweegt meestal en voert ontsnappende warmte sneller af.

als je kelder in nde winter warmer is dan je woonruimte, dan is er volgens mij toch iets mis.  de meeste kelders hebben temperaturen rond de 10 a 12 °C.

Hé (hoi),
maar als je dan 'alvast' (wat Charel zegt uitgesteld tot later) een greppel rondom je huis zou graven - niet de hele fundering diep, zo'n half metertje - met als doel een dampdoorlatend scherm + keitjes om water zo weg van de muur te leiden wegens oude drainage die helemaal dichtgeslibt van aarde en plantenwortels zit... 
Steek je daar dan best ineens isolatie mee in/onder de grond? En wat is daar het geschikst voor?

(Maar, dieper in de grond verandert er dan niks he, en nadien zou het dan gewoon moeten kunnen blijven zo, en die 'hele isolatieschil rondom'hoger/erboven wordt mss pas een decennia later (als al ooit) geplaatst -> bang dat er dan water naar hoger of lager wordt gezogen of zo, is de achterkant van een binnenmuur in de bergwand voor een deel he)

'

de enige isolatie die geen vocht opneemt en mechanisch sterk genoeg is, is cellenglas volgens mij.  bij al de rest heb ik bedenkingen.

Ok, thanks!
Als ik 'cellenglas' opzoek en foto's zie... Zou het kunnen dat dat spul na 50 jaar plakkerig gesmoltenroofingachtig begint uit te zien/voelen?
En zo ja... heeft dat dan nog werking, en kan dat geen kwaad voor de grond en 't grondwater? :s

Bke,

Zoals de naam zelf aangeeft is het glas. In feite recyclage glas dat opgeschuimd wordt, en daarna terug stolt tot...glas.

Dit blijft dus ook na 50 jaar nog altijd glas, en heeft trouwens gesloten cellen, en dus ongevoelig voor water.

Het is wel redelijk broos, dus je moet voorzichtig zijn in verwerking, en beschadiging achteraf.

Hmz. Ok, dan is dat zwarte plakkende spul hier toch nog iets anders (waar het niet zo plakt, lijkt het héél erg op de close-up-foto's, vandaar...)
Dank je voor de tips!