Een nieuwe website, en ook het forum in een nieuw kleedje

Zoals je merkt is de website grondig vernieuwd. 

Oude forumdiscussies werden afgesloten. De reden is dat we afstappen van het tonen van de reacties in een boomstructuur. Elke nieuwe reactie komt onderaan te staan, en je kan - indien gewenst - een stukje uit een voorgaand antwoord 'quoten'. Dit is hoe de meeste fora ondertussen werken. 

Wil je toch verder discussiëren over een 'oud' onderwerp, of ben je nog niet tevreden met de antwoorden, dan kan je makkelijk de vraag opnieuw posten. Plaats dan een link naar de oude discussie. Als je een mail stuurt naar info [at] ecobouwers.be met de link naar de oude discussie dan starten wij ze in jouw plaats opnieuw op.

We overlopen hier enkele van de belangrijkste keuzes:

  • We stappen over naar de meer voorkomende quotestructuur op het forum waarbij reacties onder elkaar worden weergegeven, en niet meer hiërarchisch. Dat wil zeggen dat de meest recente reactie altijd onderaan te vinden is. Wie wil kan daarbij een vorige reactie "quoten" (en desgewenst delen verwijderen) om aan te geven dat je expliciet op een bepaald stuk reageert.
  • Discussies die op de oude website gestart zijn, zullen worden afgesloten. We vonden het niet zinvol om deze discussies die hiërarchisch verlopen zijn, anders te gaan presenteren. Alle discussies zijn bereikbaar via dezelfde URL, alle reacties staan er nog, maar je kan geen nieuwe reacties meer toevoegen. 
  • Gebruikers kunnen aangeven dat ze een antwoord "TOP" vinden. Het aantal keer "TOP" wordt bij het antwoord aangegeven. 
  • Het design van de website wordt vernieuwd en is responsive uitgevoerd zodat deze ook beter leesbaar en bruikbaar is op mobiele apparaten. 
  • Basisfuncties van het forum worden behouden: basisopmaak in editor, afbeeldingen in de editor, bestandsbijlages toegelaten, nieuwe reacties sinds je vorige bezoek tonen, permalink om direct naar een bepaalde comment te kunnen verwijzen, mail ontvangen als iemand op je bericht reageert,... 
  • Er is geen opdeling meer in verschillende fora (energie, materialen, water...). Er is nu 1 Ecobouwers-forum. Wel zullen een beperkt aantal tags gebruikt worden om de topics in te delen. Wijzelf zullen bij elk nieuw topic mee bekijken of het in de juiste categorie zit. De juiste tags moeten nog toegevoegd worden.
  • Meer in het algemeen zullen we actiever de discussies gaan opvolgen. We starten hier zelf mee vanuit BBL, en zullen de komende weken een oproep doen om een aantal moderators te zoeken. Mensen die mee de kwaliteit van de discussie bewaken, kunnen doorverwijzen etc... 
  • Er is veel meer plaats voor inhoud op de nieuwe website. Interessante info uit een forumdiscussie kan samengebald worden in een artikel bijvoorbeeld. Ook het ABC van duurzaam bouwen biedt een plaats om steeds weerkerende vragen te beantwoorden. 
  • Mogelijkheid om "related content" te plaatsen (zoals nieuwsartikels...) onder de forum discussies. 

We hopen met deze vernieuwing een nieuwe impuls te geven aan de werking van Ecobouwers en het forum. En opnieuw bedankt voor jullie (vaak jarenlange) steun. 

Heb je vragen of bedenkingen? 1 adres > info [at] ecobouwers.be

Reacties

Aangezien je bij Ecobouwers voortaan je plaatsje dient te reserveren om voor de massa's lezers die na de discussie komen ... 't i j d i g' te reageren, bij deze:

"edit".

Hallo,

Is alle info van het 'oude forum' verdwenen ?
Dat zou echt wel spijtig zijn... was een goede bron van informatie... kan dit echt niet als 'alleen lezen' beschikbaar blijven ?

groeten,

Nayy

Proficiat dat jullie er nu zoals vele ander forums een "kook en bak" forum van gemaakt hebben.

Ik ben echt ontgoocheld, en zal waarschijnlijk niet de enige zijn.

Hoe is het mogelijk dat je van een goed werkend forum zo een flop kan maken.

 

ik begrijp het ook niet goed, het vorige was ook veel overzichtelijker.

Een gewone vbulletin had een hele verbetering geweest.

 

Ik weet niet wat je bedoelt met 'kook en bak' forum Rudy. Ik heb er dus ook geen last van.

Het is natuurlijk nog wat wennen, maar tot hier toe zijn er voor mij vele tekortkomingen van vroeger opgelost. Ik vind het dus duidelijk een hele verbetering.

Hoe krijgen jullie die alinea's in de teksten?

Op mijn smartphone lukt dat niet.

Ze worden weer tijdens het typen, maar na opslaan is het 1 lap tekst.

robin demey schreef:
Hoe krijgen jullie die alinea's in de teksten? Op mijn smartphone lukt dat niet.

Robin,

De editor staat uitgeschakeld in mobiele weergave, maar lijneindes zouden wel moeten weergegeven worden. Ik check dat meteen met deze reactie.

Geert

Toevoeging na mijn reactie: 
Dit is dus in orde nu: er zijn geen opmaakmogelijkheden (vet, italic, onderlijnen...) in de mobiele weergave op smartphone, maar waar je lijneinde invoegt zal de tekst nu ook op de volgende lijn beginnen, en niet meer alles op 1 lijn tonen. Bedankt Robin om het op te merken. 

Zijn er eigenlijk mails na nieuwe antwoorden in vraagstaarten?
En kan je naar nieuwe berichten sinds je laatste aanmelden surfen? Het systeem geeft wel ergens weer hoeveel nieuwe antwoorden er zijn maar niet waar die staan.
Walter

Persoonlijk vind ik het ook geen verbetering.

Het forum is teveel in BLOG stijl

Ik vind het goed dat de rest van de site in een moderne blogstijl is. Maar het forum was beter in een echt forum template.

nayy schreef:

Hallo,

Is alle info van het 'oude forum' verdwenen ?
Dat zou echt wel spijtig zijn... was een goede bron van informatie... kan dit echt niet als 'alleen lezen' beschikbaar blijven ?

groeten,

Nayy

Navy,

Alle discussies zijn overgeplaatst naar het nieuws forum. Dus dat ze allemaal zijn terug te vinden via de zoekfunctie en via Google. De oudste van het vorige forum zijn wel van ID veranderd waardoor ze via Google ze korte tijd op de foute plaats uitkwamen, maar de website is ondertussen opnieuw geïndexeerd, dus alle discussies zijn opnieuw correct te vinden. 

met vriendelijke groet,

Jurgen

Rudy Martens schreef:

Proficiat dat jullie er nu zoals vele ander forums een "kook en bak" forum van gemaakt hebben.

Ik ben echt ontgoocheld, en zal waarschijnlijk niet de enige zijn.

Hoe is het mogelijk dat je van een goed werkend forum zo een flop kan maken.

 

Rudy,

bedankt voor je bezorgde commentaar. In een apart mailtje wist je me ook te vertellen dat het wegvallen van de oude indeling (energie, materialen water,...) je stoorde. We begrijpen die reactie, maar de beslissing om de oude categorieën te laten vallen was weloverwogen. Uit een analyse bleek dat 90 procent van de discussies zich afspeelden onder de categorie "Energie", waardoor deze indeling eigenlijk weinig meerwaarde had. Wat ook bleek was dat heel wat discusies thuis hoorden onder verschillende categorieën. Bijvoorbeeld forumvragen over de gebouwschil kunnen zowel onder "materialen" als "energie" geplakt worden. Alternatieve indelingen hadden hetzelfde probleem. Daarom kiezen we om te werken met tags, wat de meeste forums nu ook doen. Dit zorgt voor een hogere flexibiliteit.

Je verwijzing naar een kook en bak forum is mij niet geheel duidelijk. Kun je iets preciezer zijn?

met vriendelijke groet,

Jurgen

 

 

 

waltervaes schreef:

Persoonlijk vind ik het ook geen verbetering.

Het forum is teveel in BLOG stijl

Ik vind het goed dat de rest van de site in een moderne blogstijl is. Maar het forum was beter in een echt forum template.

Walter,

is deze opmerking eerder een esthetische appreciatie van jou, of gaat het om gebruiksgemak? In het laatste geval, kun je dan precies zeggen wat je stoort.

alvast bedankt.

Jurgen

 

 

 

ok, thnx !

zou het zonde gevonden hebben dat alle info verloren was...

 

groeten,

Nayy

Jurgen:

Wegens vele klussen aan ons huis en in de tuin was ik niet online gegaan. Ik wist niet dat het forum gewijzigd was.

Het was me echter wel opgevallen dat er geen meldingen van reacties meer binnen kwamen via mail.
Ik zei nog tegen mijn vrouw: "Amai, 't Is precies stil op het forum, er komt niks meer binnen."
Omgekeerd was het me opgevallen dat er wel meer sms en rechtstreekse telefoontjes binnenkwamen voor vraag om inlichtingen over een bepaald onderwerp van het forum.
Bij mij was dat dus hoofdzakelijk bij het sub-item "materialen" van het oude forum.

De enige onhebbelijkheid van het oude forum waren de twee mogelijke manieren om te 'reageren' of 'te antwoorden'.
Daardoor kwamen bepaalde reacties niet chronologisch, of volgens de datum op de juiste plaats.

Mijn grootste ontgoocheling:
Het oude forum is afgesloten, ok... maar op één of andere manier ook het verder verloop van de replieken.
Hierdoor lijkt het voor mij dat het forum stil gevallen is.
Er komen geen mails meer door wanneer iemand gereageerd heeft op een item.
Jurgen, er is dus zoals vroeger geen mail toegekomen dat je gereageerd had.

(Bedankt dus dat je me apart een mail zond.)

Ook:
-De duidelijke onderverdelingen zijn verdwenen. Alle onderwerpen komen nu achter elkaar voor.
 Vandaar mijn reactie "kook en bak - forum" waar men dikwijls alle recepten na elkaar plaats.
 Er zijn nochtans vele voorbeelden van moderne software waar men verder met subitems blijft werken.
 (bv. Familiekunde Land van Waas: Onderwerpen uit het Waasland. Onderwerpen buiten het Waasland. Diverse Onderwerpen. Onderwerpen over Software...).

Ik hoop dat het forum terug in gang geraakt.

met vriendelijke groeten,
Rudy Martens

Beste forum-gebruikers,

de optie om meldingen te ontvangen als er nieuwe reacties worden geplaatst is opnieuw toegevoegd. Onze excuses voor het wegvallen daarvan. 

Geert

Ok dat helpt al. We zijn er bijna.

Nu nog...
- op een vraagstaart abonneren zonder te antwoorden
- een optie om naar het laatste antwoord te springen.
Even die laatste verduidelijken : er is nu de optie om naar het eerste antwoord te springen sinds je laatste bezoek. Perfect zo. Maar soms wil je reageren en gewoon naar het laatste antwoord springen daarvoor . Bv omdat je eerst alle nieuwe reacties las in verschillende vraagstaarten en dan pas een keuze maakt waar je wil reageren. En dan is het zeker op smartphone toch moeilijk navigeren naar die laatste reactie.

Walter

Een link naar het laatste antwoord is toegevoegd in de tabel op www.ecobouwers.be/forum

Optie om te abonneren zonder te reageren: we bekijken of dit met de favorietenfunctie kan gecombineerd worden. Nu moet je inderdaad eerst een reactie plaatsen. 

Geert

Ok, Bedankt voor de snelle reactie. Was die link naar laatste feedback eral of net toegevoegd?

Ivm abonneren: je kan de-abonneren via de mail, dus het omgekeerde lijkt logisch.

Vooral dat ik nu van de mail direct naar het eerste antwoord kan is een grote vooruitgang. ....

Wow , wat een snelle respons. Veel beter zo!

Jurgen:

Super, bedankt voor de verbetering!

Haha: ik denk dat een goede Spam filter/ account creatie filter nodig is.....

Ps : in de mail bij nieuwe berichten komen nu ook de Links binnen in de mail... Die zie ik liever niet in mijn mailbox....

Ps bis: hoe werkt de mail. Krijg je ieder bericht binnen als mail? Of enkel het eerste bericht en dan pas mails als je de vraagstaart terug bekeken hebt?

Walter-!:

Bij mij werkt het terug zoals vroeger. Ik krijg van elke repliek terug een mail binnen.

Die housefull3 is inderdaad spam...

 

Hier zit een bug..
http://www.ecobouwers.be/comment/438241#comment-438241

Een quote met pierre... Zijn forumnaam en de formatering van een quote loopt fout.
Omdat zijn forumnaam een mailadres is?

Ik ben hier lang niet meer geweest... Verrassend dat het forum en de site geheel gewijzigd zijn. En op het eerste zicht is het toch een flinke verbetering. Proficiat!

Zal nog eens een poging doen om op gezette tijden te komen kijken en zo mogelijk zinvolle reacties achter te laten...

Hallo iedereen,

bedankt voor jullie berichten. Enkele verduidelijkingen:

  • indien een gebruikersnaam met @ erin gequote wordt: dan is er inderdaad een foute vermelding van deze naam. We zetten op onze to do lijst.
  • mails ontvangen zonder zelf te reageren: zit niet in de module momenteel. We bekijken of we deze aanvulling kunnen laten ontwikkelen.

We moeten even bekijken wat nog mogelijk is en op welke termijn. Weten we meer, dan brengen we jullie op de hoogte.

Hoe werken de notificaties?
1. Wie een bericht post krijgt een melding als er iemand op reageert (indien je deze optie hebt aan staan in je account-gegevens)
2. Als je reageert op een discussie, dan kan je beslissen om op de hoogte te blijven van andere reacties in die discussie.
3. Uitschrijven kan enkel via de link in de mails die je ontvangt. je kan dat niet op een andere plaats beheren. 

met vriendelijke groeten,

Jurgen

 

 

Beste forumgebruikers,

we deden enkele aanpassingen aan de manier waarop de mails vanuit de website nu worden verzonden. Daardoor zouden de automatische meldingen niet meer in de spamfolder van je mailbox mogen terecht komen. Heb je toch nog een bericht dat wel in de spam belandt, dan mag je ons een seintje geven. 

Geert