Akoestische isolatie onder sarkingdak met dampscherm

Beste ecobouwers,

Ik heb onlangs het dak van mijn woning laten vernieuwen. Omdat we de ruimte onder het dak optimaal wilden gebruiken, en om een thermisch doorlopende schil te bekomen, heb ik gekozen voor een sarkingdak. Een doorlopende PIR isolatielaag van 14cm, met daaronder een dampscherm, werd bovenop mijn kepers gelegd.

Jammer genoeg was dit een foute keuze, aangezien ik niet tevreden ben over de akoestische kwaliteit van deze isolatie. Ik ben van plan om dit probleem aan te pakken door het aanbrengen van akoestische verbeteringen. Ik heb me al laten adviseren om gebruik te maken van een panterre plaat, die ik dan onderaan tegen mijn kepers zou vijzen.De opbouw van binnen naar buiten zou dan zijn:
-Panterre plaat
-kepers 8cm met daartussen een luchtspouw
-dampscherm
-14cm PIR

Aangezien ik echter al begrepen heb dat de panterre beter zou werken met een "zachter" isolatiemateriaal erachter (bv. rotswol), had ik die optie al eens bekeken. Probleem hierbij is dat er dus een thermische isolatie zou zitten aan de binnenzijde van het dampscherm. Na verder uitzoeken besloot ik dat het dan een betere optie zou zijn om bv vlas te gebruiken, en niet meer dan 1/3 van de thermische weerstand van de PIR. 

Nu is mijn vraag, is het een correcte veronderstelling dat ik langs de binnenzijde van het dampscherm een beperkte laag vlas kan plaatsen,zonder dat ik bang hoef te zijn voor vochtproblemen? Plaats ik dan een tweede (bv intello plus) dampscherm of niet tussen de vlas en de panterre? 

Graag jullie mening of, beter nog, betere voorstellen om akoestiek te verbeteren.

alvast gigantisch bedankt voor jullie raad, ik worstel hier al enkele maanden mee, en ik geraak er niet goed uit

groeten

Reacties

Kan je het akoestisch probleem beter omschrijven? Vermoedelijk bedoel je lawaaihinder van buiten naar binnen, of omgekeerd? Of heb je last van te lange nagalm in de ruimte zelf?

In elk geval ben je al goed op de hoogte van het risico op interne condensatie in de toe te voegen isolatie langs binnen. De dikte beperken tot 1/3 van de warmteweerstand is in elk geval een veilige keuze. De rest van de reactie volgt na je antwoord op bovenstaande vraag...

Het gaat inderdaad over lawaaihinder van buiten naar binnen: auto's en mensen op straat,bel van tram etc.

Dat was te denken... PUR, PIR, XPS versterken zelfs het probleem: niet voor niks worden er tegenwoordig violen mee gemaakt.

Het is van belang dat je een akoestisch absorberend materiaal aanbrengt, gevolgd door een plaat met massa aan de binnenzijde. Als je de R-waarde beperkt tot 1/3 van het geheel, is de Intello strikt genomen niet nodig, maar werkt tegelijk als stofdichting en om je isolatie op z'n plaats te houden in afwachting van de afwerking. Cellulose-isolatie of houtvezelisolatie kan tegelijk nog mogelijk vocht bufferen en langzaam uitdrogen, al zal dat niet naar buiten kunnen en beperkt naar binnen vanwege de PIR aan de buitenzijde.

 

Bedankt voor je antwoord!
Zou vlas in combinatie met de panterre dan een goede optie zijn, of is hier nog verbetering mogelijk?

Vlas is zeker perfect voor deze toepassing.

Panterre heeft verschillende plaattypes: het isolerend paneel op zich, datzelfde paneel bekleed met verschillende afwerkingsplaten, ... Als je al vlaswol plaatst, lijkt het me voldoende dat je een gewone (zware) gipsvezelplaat (bv. Fermacell) neemt ter afwerking, dus zonder de akoestisch dempende laag van de Panterre. Die dempende laag is vooral nuttig als je dunne uitvoeringen wil realiseren (bv. tegen een scheimuur in de woonkamer) en kan een bijdrage leveren naast de vlaswol (wegens andere dichtheid dan de vlaswol), maar lijkt me in dit geval minder essentiëel. Veiligheidshalve voeg ik er even aan toe dat ik geen specialist terzake ben... Nuttiger zijn volgens mij een trillingsvrije montage en schuimrubberbanden met kitvoeg tussen de aansluiting van de platen en de omringende constructie (gordingen, muur, ...) zodat geen akoestische brug ontstaat naar buiten toe.

 

Dag Bert,

bedankt voor je advies! Als een tussenliggende laag panterre niet nodig zou zijn laat ik die uiteraard liever weg (om geen onnodige kosten te doen), en plaats ik Fermacell onder de vlaswol. Moest iemand hier nog een mening over hebben, is die uiteraard meer dan welkom. 

Bedankt!

Dag JeanV, heb je intussen deze extra isolatie en de fermacell geplaatst? Heeft dit qua geluid een duidelijk merkbaar verschil geleverd? Bij ons wordt binnenkort ook een gelijkaardige constructie geplaatst als jij nu beschrijft, en ik wil graag weten of ik best nog een last-minute wijziging moet doen bij de dakwerker... Bedankt!

Beste,

Ik heb effectief deze wijziging (net) aangebracht in volgende opbouw:
-Pavaflex 6 cm
-pavatex plaat
-fermacell

Het is een duidelijke verbetering!

Succes!