Hoe vloerverwarming instellen/plaatsen?

Situatie:
Nieuwbouw (gelijkvloers + verdieping met slaapkamers en badkamer), verwarming met WP, overal VV.

Vraag:
Wat is de efficiëntste manier om de vloerverwarming te regelen?

Ik heb al verschillende suggesties gekregen...

  • Thermostaat beneden
  • Thermostaat beneden + draagbare thermostaat boven (badkamer)
  • Geen thermostaat
  • Met een app om de temperatuur in elke ruimte apart te regelen.

Hoe is het bij jullie gedaan?

 

 

Reacties

Een zeer goede ontwerpkeuze, kan je ook koelen en lekker fris slapen!

Wij hebben centrale thermostaat en voor alle slaapkamers individuele draadloze regelaars en elektronische kranen. Badkamer wordt altijd mee verwarmd maar die apart regelen zou ook wel fijn zijn. Oplossing van Itho, controllers zijn eigenlijk van Honeywell. App kan wel handig zijn voor als je overdag bedenkt gezien de zeer trage reactietijd van VV.

 

Hier al meer dan 10 jaar zonder thermostaat en zonder regelingen voor kamers. Enkel sturing op buitenspeler.
Alles 1 keer inregeling, stookcurve eerste jaar goed instellen en dan van alles afblijven.
Enige wat nog wijzigde is dat je soms eens een slaapkamer voor lange periode wel of niet verwarmd.
Alle andere toeters en bellen lijken me totaal overbodig en vooral zeer duur.
Merk op dat deze regeling ook geen constante temperatuur geeft. Bij redelijk warm weer is temperatuur tegen 22 graden. Tegen vriespunt eerder 21 graden en dat geeft zelfde comfort wegens de warme vloer. Een extra reden waarom een thermostaat zinloos is.

Walter

Een nieuwbouw zal wel zeer goed geïsoleerd zijn. Mij dunkt dat het zuiniger zal zijn wanneer de verwarmingsketel slechts enkele uren per dag moet draaien, in plaats van de circulatiepomp steeds draaiend te houden. Daarvoor kunt ge beter een kamerthermostaat plaatsen die de ketel na de opwarminhg terug uitschakelt. De badkamer blijft hier echter steeds een probleem, tenzij ge de uren van de opwarming kunt afstemmen op de behoeftes van de badkamer. Ik weet niet of er een draagbare thermostaat voor de badkamer bestaat die dan in parallel met de kamerthermostaat moet werken. Normaal hgezien zou in dit geval de woonkamer mee opwarmen wanneer de badkamerthermostaat bepaalt dat daar moet gewarmd worden.

Quote:
Een nieuwbouw zal wel zeer goed geïsoleerd zijn. Mij dunkt dat het zuiniger zal zijn wanneer de verwarmingsketel slechts enkele uren per dag moet draaien, in plaats van de circulatiepomp steeds draaiend te houden.

Als de ketel laag moduleert draait hij het zuinigste. Dus voor de ketel best zoveel mogelijk draaiuren. En je omloop pomp kan je zuinig nemen zodat het niet zo erg is dat ze veel draait....

Walter

<a href="mailto:pierrechristiaens@telenet.be">pierrechristiaens@telenet.be</a> schreef:
....Normaal hgezien zou in dit geval de woonkamer mee opwarmen wanneer de badkamerthermostaat bepaalt dat daar moet gewarmd worden

Dus het is warm genoeg in de woonkamer en je wil de woonkamer nog extra opwarmen ?
In nieuwbouw warm je niet op. Je houdt het warm. Gewoon niks thermostaat nodig alles op buitenvoeler. ...

Maar je merkt dat als je met thermostaten speelt alles al direct moeilijker wordt ... (En naar installatie duurder...)

Dominique- schreef:

test

Wat is het verschil in een thermostaat binnen en buiten?

Ik heb eigenlijk een voorkeur voor een thermostaat beneden (binnen of buiten) en dan boven de debieten regelen met kranen indien te warm? Badkamer kan ik elektrisch opvangen indien nodig?

Buiten zet je natuurlijk geen thermostaat (iets dat de verwarming uit zette als het te warm is).
Buiten zet je een thermometer en die stuurt een weersafhankelijke regeling (WAR).
Die war zorgt dat de aanvoertemperatuur van de vloerverwarming net zo groot is dat je huis altijd de temperatuur heeft die je wil. Zonder dag die temperatuurin huis moet gemeten worden.
Walter

Leefruimtes best geen thermostaat en regelen met buitenvoeler. Eventueel slaapkamers afzonderlijke thermostaten om deze op 18°C te houden en later als er studerende kinderen zijn deze naar 20 °C te kunnen brengen. regeling hiervan via thermomotoren op de collector van de vloerverwarming. Indien passieve koeling eventueel een contact vanuit de warmtepomp om kringen van badkamer toe te sturen.

ruben

Ruben,
Waarom wel een thermostaat in de slaapkamers? Als je de leefruimte kan regelen zonder thermostaat dan de slaapkamers toch ook?
Walter

dag walter,

als je de stooklijn insteld zodat het in de leefruimtes ongeveer 20 wordt, dan zal het in de slaapkamers ook ongeveer 20 graden worden, wat voor vele te warm is. een thermostaat kan er dan voor zorgen dat de kringen van de vloerverwarming op tijd worden dicht gestuurd. dit geldt voornamelijk in het stookseizoen natuurlijk

gr

ruben

Neen: temperatuur is functie van stooklijn en debiet. Door debiet te regelen krijgt iedere kamer zijn vaste temperatuur.
Je regelt dus wat je wil.

Walter

jij zou dus elke kamer afzonderlijk inregelen? kan inderdaad perfect, maar dan krijg je wel een vaste temperatuur per kamer. ik kan me voorstellen als je overdag in de kamer studeert dat je het dan iets warmer wilt dan `s nachts om te slapen. het blijft natuurlijk vloerverwarming die traag reageert maar daar kan je wel wat op inspelen. dit alles kan je natuurlijk ook handmatig aan de collector regelen.

hier thuis trouwens wandverwarming, aan en ut te zetten met een lichtschakelaar

 

In een nieuwbouw heb je eens je de verwarming uitzet misschien een temperatuur verlies van 1 graad per 24u in de koudste periode van het jaar in een kamer.
Het is een vergissing te denken dat je die temperatuur met een ander manier van verwarmen wel kan regelen.
Je hebt over langere termijn maar 2 opties. Ofwel verwarmen ofwel niet.
Kijk naar je temperatuur vandaag in je slaapkamers waar je wil studeren. Ik verwacht dat die rond 21 graden is. En als je gaat slapen ook. VInd je dat momenteel erg? Ik niet. Waarom zou dat in de winter een probleem zijn?

Walter