Oude bakstenen buitenmuur aanpakken

Goeiedag,

Ik ben op zoek naar een goedkope oplossing om de volgende winter door te kunnen komen.

Mijn woning is gebouwd in de jaren 50. Nu heb ik nog last van vocht aan de binnzijde van de oude volle muren. De achterbouw heeft echter een spouwmuur en ondervind 'minder' last hiervan. De staat van de buitenmuren kan u raadplegen op de foto's die ik heb toegevoegd in een pdf-bestand. Op sommige plekken kan je zelf met je vingers de voegen eruithalen omdat dit gewoon zand is. Volgens mij gaan er ook redelijk wat voegen loskomen, mocht ik gebruik maken van een hogedrukreiniger.

Graag zou ik de muren terug willen beschermen tegen de toekomstige weersonbuien en anderzijds de muren nog de kans geven om het vocht dat nog in de muren te kunnen laten verdampen, en dat de muren blijven ademen. Ik heb hier totaal geen expertise in, maar zou graag jullie mening willen horen.

Ik heb ook zelf wat opzoekingen gedaan. Ik dacht voor om de buitenmuren te kaleien op basis van kalk. Dit is voor mijn portomonnee een zeer goedkope oplossing. Maar is dit ook een goede (nood)oplossing? Ik ben zelf al een in een zaak hiervoor raad gaan vragen. Deze stelden 2 producten voor.

1) (1laag) Product A met impregnatiemiddel en fixatiemiddel op basis van acrylaatpolymeren. Deze zou dienen als voorbehandeling, nadat ik de gevel grondig zou gereinigd hebben.

2) (2lagen) Product B met watergedragen gevelcoating met kaleiuitzicht (alle kleuren mogelijk), speciaal ontworpen voor buiten op basis van sterk hechtende en watervaste copolymeren dispersie en natuurlijke kwartsen.

Mijn werkwijze zou als volgt zijn:

1) Gevel met hogedrukreiniger reinigen (Moet dit met een reinigingsproduct?) en eventueel nadien nog een 2de maal met een stalen borstel ( hogedrukreiniger van 160 bar)

2) waarschijnlijk de volledige gevel heropvoegen omdat alles er toch is uitgevlogen en kapotte stukken vervangen door gelijkaardige stenen

3) voorbehandelen van de muur met product A hierbovenvermeld, wanneer de muur is opgedroogd?

4) 2 lagen van product B

Lijkt dit wat een deftig plan , zijn er andere opties of dient bovenstaande volgorde aangepast te worden?

Deze oplossing kost mij de huur/aankoop van een stelling en voor 75 vierkante meter kost mij dit aan product a en b een goede 400euro. De kostprijs van de mortel ( op basis van kalk dan vermoed ik?) is onbekend. Laten we stellen dat ik een goede 1000euro uitgeef om dit allemaal klaar te krijgen.

Graag jullie bevindingen en alvast bedankt

 

Kenny

Reacties

Nodeloos complex! Al die speciale producten en toevoegingen zullen de dampopenheid niet ten goede komen, dat is enkel maar goed voor de verkopers ervan.

Mijn werkwijze zou als volgt zijn:

1) Eventueel de gevel behandelen met hogedrukreiniger (niet persé nodig, wel licht bevochtigen) , geen reinigingsmiddel, geen stalen borstel.

2) Ondanks dat er voegen zijn losgekomen en er misschien gaten in de muur zijn, zou ik zeker niet heropvoegen, dit is helemaal niet nodig bij het kaleien van een muur.

3) Een dunne mortel maken met zand en hydraulische kalk (bijvoorbeeld trasskalk), drie delen zand op een deel kalk. Men kan dit ook als geprepareerd mengsel kopen, in dat geval moet je enkel nog water toevoegen.

4) Met een blokborstel de mortel aanbrengen en uitstrijken, hierbij strijk je meteen ook de open voegen en gaten mee dicht, een beetje laten opstijven en nabehandelen met natte borstel. Naargelang hoe dik je de  mortel aanmaakt kan je met hetzelfde mengsel metselen, bepleisteren, dik kaleien of dun kaleien. Ik zou niet te dun maar redelijk dik en min of meer voegvullend kaleien.

Indien je traskalk als basis voor de mortel gebruikt zit je met een grijze kleur waarbij het kaleisel weliswaar zeer degelijk is maar omwille van het esthetische misschien nog om een laagje kalkverf vraagt.

Indien je witte hydraulische kalk als basis voor de mortel gebruikt dan kan je met wit zand al een mooi oppervlak (gebroken wit) hebben zonder dat je nog hoeft te schilderen. Ook kan je in plaats van zand of wit zand, zavel gebruiken in de mengeling, op die manier heb je dan al meteen een okergele afwerking. Je kan ook wit zand, zavel en witte kalk mengen om een kleur naar believen te bekomen. Leuk om wat te experimenteren op een stuk muur.

Bedankt voor de uitleg Charel!. Kan je mij ook een idee geven (exclusief het hervoegen met dit mengsel) hoeveel vierkante meter ik ongeveer doe met 25kg kant en klare trasskalk met 1 laag? Indien ik dik kalei, kan dit met 1 laag of moet ik zoiezo 2 lagen rekenen?

 

Alvast bedankt!

Kenny