Uitvallen omvormer ATEN

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik heb een zonnepaneelinstallatie met omvormer ATEN 5200TL en heb gemerkt dat op zonnige dagen de opbrengst laag is. Ik heb dit kunnen zien want ik kan mijn opbrengst vergelijken met de installatie van mijn zus. Aan de omvormer ATEN heb ik gemerkt dat:

1)bij volle zon elke seconde de Watt-waarde, op de display van de omvormer, verandert tussen 4000 en 4500W. Als het een volledige dag volle zon is, wordt de omvormer uitgeschakeld en verschijnt er 'default' op de display.

2)Bij lichtbewolkt weer zijn de schommelingen kleiner, tussen 2800 en 2900W en schakelt de omvormer niet uit.

Wat zou hiervan de oorzaak zijn?

Weet er iemand waar ik terecht kan voor het herstellen of het controleren van de instellingen (software) van de omvormer?

Reacties

Hoi Jonas,

Omvormers worden op maximum opbrengst berekend. Dat kan willen zeggen dat op zonnige dagen het toestel uitschakelt. Omdat een zwaarder omvormer die het grotere vermogen wel aankan op jaarbasis minder opbrengst kan hebben.

Je vergelijkt beter opbrengsten over een bepaalde periode. Bv opbrengst van een bepaalde week.
Hoe zit het daarmee? Wat zijn de exacte waarden als je zegt dat de opbrengst op een dag laag is?
Vertel eens welke panelen aan de omvormer hangen.
Hoeveel dagen heb je al gezien dat de omvormer uitschakelt? Kan je op die dagen zien bij welk vermogen het toestel uitschakelt ?

Walter

Een omvormer schakelt zichzelf niet uit als de opbrengst over zijn max. vermogen gaat. Dan gaat hij gewoon aftoppen op dit max. vermogen.
Lijkt er meer op (met de karig beschikbare info die TS geef) dat de omvormer zich uitschakelt omdat hij op zonnige dagen en bij overbelasting van het net door weinig afname over zijn ingestelde piekwaarde gaat (250-253V).
De omvormer MOET zich loskoppelen van het net als hij boven de bovengrens van de netspanning gaat . En eenmaal losgekoppeld gaat hij natuurlijk ook niets meer produceren. Je omvormer kan dit technisch wel aan maar hij mag het wettelijk niet. Daarom is deze grens softwarematig in de omvormer vastgelegd.
Het is ook normaal dat dit vooral op zonnige dagen gebeurt. Injectie (PV) verhoogt de netspanning en afname (e-toestellen) verlagen de netspanning. Laat er op zonnige dagen (rond middaguur) nu net veel injectie zijn en weinig afname. Het net kan het vermogen (zeker als er meerdere PV installaties in de buurt zijn) dan niet meer voldoende kwijt aan afnemers en de spanning op het net loopt langzaam op. Tot de bovengrens wordt bereikt en de omvormer zich loskoppelt.
Op minder zonnige dagen heb je dit dan niet voor (minder injectie, meer afname).

 

Hoe oud is de omvormer? Tot juni 2011 was 253V de wettelijk toegelaten grenswaarde in België en is de omvormer waarschijnlijk ingesteld op 250V.

Kijk ook eens na of de juiste landinstellingen in je omvormer zijn ingesteld. De limieten verschillen nl. van land tot land.

Je kan deze nu softwarematig (laten) instellen op een grotere piekwaarde (bv. 260V - de wettelijk toegestane bovengrens (onderste maximaal drempel) volgens de C10/11 norm is voor België 264,5V netspanning). De beveiliging tegen overspanning (10 minuten waarde) mag op 253V worden gezet. Dan zal hij bij overbelasting van het net zich niet zo vlug uitschakelen. Hoger instellen heeft geen zin want dat is niet goed voor je elektrische toestellen.

Bij een SMA kan je electricien dat of kan je het zelf (als je de toegangscode hebt en weet wat je moet doen). Van Aten weet ik het niet, dus best navragen bij je installateur/fabrikant.

Dus kijk eens eerst wat de spanning is bij uitval. Is dit hoger dan 253V dan zal het waarschijnlijk dat zijn.

Gaat hij hoger dan de wettelijk toegestane spanning moet je je netbeheerder aanspreken voor stabilisatie van het lokale net. (Maar dat is simpeler gezegd dan in de praktijk te bekomen).