Ventielatie toestel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hey,

Voor onze te bouwen woning met Kinepraktijk dachten we een Zehnder 450D te voorzien.

Omwille van de praktijk is dit een vrij groot huis. Nu haalt deze volgens de EPB maar een rendement van een 83% wat te laag is om naar de PH norm te gaan.

Idee is om nu 2 kleiner ventilatietoestellen ze zetten.

Iemand een idee welke een hoger rendement hebben voor EPB? is dit ergens te vinden?

Paul Novus?

Ik vraag het ook aan EPB verslaggever maar dan heb ik al een idee.

Reacties

http://www.epbd.be/media/pdf/donnees_produits_peb/product_data/4.4_ventil_NL.pdf

 

Daar staat de meest actuele lijst van alle epb goeggekeurde ventilatietoestellen.

Let niet enkel op rendement, maar zeker ook op energieverbruik, en zomer-bypass.

 

Bedankt Limer.

Uit de lijst blijkt dat Maico wel goede resultaten heeft. Kent iemand dit merk?

Paul Novus 300 presteert ook goed.

 

Voor passief (PHPP) of EPB want dat zijn totaal verschillende zaken ?

Overigen is de uitkomst van PHPP of EPB niet afhankelijk van één factor dus als een rendement van 83% niet genoeg zou zijn, dan kan je dat nog altijd bereiken op een andere manier.

 

 

Ik vermoed dat een wtw-toestel niet dezelfde tests moet ondergaan voor een passiefhuis en voor de EPB. Deze laatste zijn voor enkele jaren aanzienlijk verzwaard. Zou het mogelijk zijn dat de oude tests nog zouden volstaan voor de PHPP? Daar bereikten de rendementen op temperatuur tamelijk gemakkelijk 90%.

Dat zijn we aan het bekijken. Er konden wat veel ramen open dus dat is al wat verbeterd. 3 dubbel glas steekt er al in. Muren zijn 36cm cellulose.

We zitten nu op k24 dacht ik en E peil gaat zonder problemen onder nul. Door wat meer PV te leggen. 

We puzzelen wat verder.

En welke waarde heb je nu in PHPP ?

Eigenlijk geen idee. Ik zal is navragen bij archi.

Want natuurlijk langs de ene kant geeft de architect (?) aan dat je met 83% rendement van de WTW niet aan de passiefnorm komt, maar langs de andere kant geeft die niet aan wat de waarde is in PHPP. Mag ik dat vreemd vinden want er is niet één unieke manier om tot 15 te komen ?

Trouwens, iets anders, waarom moet het percé passief (of 15 zijn) want 15 of 16, wat is het verschil ? OK, 16 is niet passief officieel, maar de kost om dan nog tot die 15 te komen,  kan zo hoog zijn dat het hiet noodzakelijk nog de moeite loont.

Klopt. Is maar een waarde en dat gaat niet veel uitmaken. We hebben het er maar even over gehad. De rest ging over de constructie en planning.

Ik wou hier eens horen of het een gekend probleem is bij grotere ventilatiesystemen. Dat het rendement lager is.

Wordt vervolgd.

Ik heb inderdaad al vaker gezien dat de grotere toestellen waar ik naar keek inderdaad een iets lager rendement hadden, maar of dat altijd zo is ? Geen idee.

Over PHPP en of dat nu 15 is of 20, bij 20 krijg je geen certificaat ja, maar vroeger kreeg je nog een premie dus die 15 al of niet betekende toen tenminste nog iets, maar dat is al lang niet meer het geval. Je E-peil al of niet onder de 20, dat heeft tenminste gevolgen naar premies en zo toe.