wat is de beste plaatsing van de vensters bij binnen isolatie van volle muur

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Bij de totaalrenovatie van een schuur wordt de volle muur (30cm dik) langs binnen geïsoleerd met 2 lagen van 14cm glaswol. Er komen ook volledig nieuwe ramen met 3 dubbele glazen. Ik vraag me nu af hoe die ramen het beste geplaats worden. Is dat op de rand van de volle muur met de isolatie? Dan heb ik een aanzienlijke koudebrug denk ik. Om een koude brug te vermijden zet ik ze beter net op de isolatie dacht ik maar de vensters zijn toch te zwaar om ze volledig op de isolatie te plaatsen? Heeft er iemand tips of info hoe wij dit het beste aanpakken?

Alvast bedankt.

Jef

Reacties

Jef,

Indien je 28 cm glaswol isolatie aan de binnenkant gaat voorzien dan veronderstel ik dat je hiervoor eerst een houtskelet gaat maken. De ramen kan je dan bevestigen aan het houtskelet (zoals ook bij een pure houtskeletbouw) en ongeveer in het midden van de isolatiedikte. Uiteraard moet je dan onder en boven het raam horizontale versterkingen voorzien (ravelen).

Bedankt voor de tips, de venster in het houtskelet ongeveer in het midden. Dat klinkt inderdaad het meest logisch.

 

Betrefende de isolatie:

De eigenschappen van cellulose (ecologisch en warmteopslagcapaciteit) hebben ook mijn voorkeur maar er zijn enkele nadelen t.o.v. glaswol.

Het plan is om zelf een houtskelet langs de binnenzijde te bouwen en luchtdicht langs de binnenzijde (dampkering + 22mm OSB afgetaped) en dampopen langs de buitenzijde te maken. De volle muur zou behandeld worden en damp open blijven.

Op die manier kunnen we glaswol in het houten skelet plaatsen, rechstreeks tegen de volle muur. Als we cellulose zouden gebruiken moeten we ook de kant van de volle muur dicht maken en dat is niet zo evident als je alles zelf wil uitvoeren en de kosten wil beperken. Als jullie hier een goedkope oplossing voor weten die ik zelf kan uitvoeren (of voordelig kan laten uitvoeren) hoor ik het heel graag!!

grz,

Jef

Goeden dag allemaal,

Mijn naam is Raphael en ik loop nu mijn stage voor de eindwerk van mijn studies door. Hiervoor maak ik een peiling waarvoor ik zo veel als mogelijk antwoorden nodig heb. 
Deze peiling heeft de opgave uit te vinden op welke manier een echt milieuvriendelijk product gepresenteerd moet worden om daardoor de consumenten te kunnen helpen een onderscheid te maken tussen de niet ecologische en ecologische producten.

  Het zou vriendelijk zijn als u 4 tot 6 minuten van uw tijd besteedt om deze peiling te beantwoorden.    [[http://goo.gl/forms/8E0zPPzvkh]]   Dank u vooraf!   Sorry voor spelfouten als er elke zijn, ik ben duitstaalig :)   Met vriendelijke groeten,   Raphael

Normaal sta ik zeer positief tegenover vragenlijsten van studenten en verleen ik graag mijn medewerking, maar deze digitale schandknaap mag van mij met pek en veren permanent buiten gezet worden.

Die goedendag is hier in de betekenis van een metalen bol met spijkers aan een ketting waarmee men je hoofd inbeukt.

Zo voelen deze posten ook aan.

Ik heb al eens een ontwerp gezien waarbij de ramen in een vooruitstekend houten kader geplaats werken.

Dit had als doel om eenvoudig de buitengevel na te isoleren.
In dit geval zou je het ook kunnen doen. Je laat een houten kader in de nis voor het raam in de volle baksteen muur bouwen en zet daar het raam in. Eventueel laat je dit kader extra isoleren.

Zelf vind ik het aangenamer als het glas in het gevelvlak zit ipv in het midden van dergelijke muur.
Maar met zo een vooruitstekend kader is de kost wat duurder. Misschien moet je niet alle ramen zo uitvoeren.
Je kan bv zo een aantal vaste ramen uitvoeren (en gezien een vast raam toch wat goedkoper is dan een opengaand raam is het misshien budget neutraal).

Walter

Bedoel je dan in dit geval andersom Walter? Dus de ramen in een kader van 28 cm en dit naar binnen laten steken zodat het raam gelijk komt met de binnenafwerking dan.

Isolatietechnisch lijkt me dat zeker niet slecht, je hebt dan wel niet meer die oude vertrouwde venstertabletten aan de binnenkant.

Als je ze in dit geval naar buiten laat steken of zelfs half in de stenen muur dan heb je meer warmteverlies daar.

Ik bedoel wel degelijk het raam in een kader in de bestaande buitengevel.
Idd geeft dat meer warmteverlies.
Maar ieder raam geeft meer warmteverlies. En je krijgt er lekker brede venstertabletten bovenop.

Walter

Architecturaal zijn die brede raamomlijstingen momenteel erg populair en bijzonder praktisch als het gaat om het wegwerken van rolluikkasten buiten de thermische schil. De breedte/hoogte bieden ook ruimte voor goede isolatie vanuit de spouw tot aan het eigenlijke raamkader.