Verwarming niewbouw (HOB)

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Goede avond,

Na veel te lezen, en wat offertes te hebben verkregen, kan ik dus maar geen oplossing vinden voor een geschikt verwarmingsysteem/boiler.

HUIS (HOB)

Gelijkvloers: 115m²
Eerste verdieping: 75m²
Zolderverdieping: 75m² (hier zal door het schuin dak een netto overblijven van 55m²)

Isolatie: muur 16cm
Plat dak: 20cm
Hellend dak: 30cm
Vloeren: 12cm
Ramen: 1.0 (60m²)
Ventilatie: Vasco D400 II 

Traditioneel bouwen met verlijmde gevelsteen

Op bouw-energie.be de berekenmodule voor verwarming proberen in te vullen (samen met Architect)

Dit geeft als resultaat:

Transmissieverlies: 5,46KW
Ventilatieverlies: 1,61kw
Opwarmen thermische massa: 1,43kw
Netto energiebehoefte: 8,50kw

Offerte1: GAS:
Ketel: Vaillant Ecotec VC206
Zonneboiler: Aurostar S300
Beneden vloerverwarming (overal)
1ste verdieping: radiators (3x slaapkamer + 1x badkamer)
2de verdieping: radiators (1x slaapkamer)
Prijs: 18.000 euro excl BTW

extra info; de zonneboiler heb ik niet gevraagd, maar als deze er niet kwam zou er een andere boiler in de plaats komen en zou een zwaardere ketel nodig zijn, waardoor de zonneboiler ongeveer hetzelfde uit kwam van prijs.

Offerte2: Warmtepomp: 
Daikin/Rotex EHSX08P50A: 500l
Buitenunit: ERLQ008CV3
Verwarmingscapaciteit MIN-NOM : 1.800/1.800 – 7.400/6.890/5.800 Watt
Opgenomen vermogen verwarmen : 1.660/2.010/1.640 Watt
Prestatiecoëfficiënt : 4,45/3,42/3,53
Vloerverwarming:
Prijs: 12.500 euro excl BTW (dit is dus enkel het gelijkvloers)
Daikin lucht/lucht verwarming/koeling
3x FTXG20-JW 2.000watt koeling 2.500 watt verwarming (voor de slaapkamers
1x FTXG50W 4.800watt koeling 5.800watt verwarming (2de verdieping - zolder)
Bitenunit: 5MXS90E
Prijs: 7.000 euro excl BTW
------------------------------------
Totaal: 19.500 euro excl BTW maar hier krijg ik wel de koeling in de slaapkamer (wat ik wel gevraagd had - zeker op de zolder omdat daar ook mijn bureau komt)
(badkamer zit in deze offerte niet inbegrepen)

Ik probeer zoveel mogelijk te isoleren, op zich zijn we op dat vlak niet slecht bezig denk ik.
De verwarming lijkt mij wel duur (in beide gevallen) of vergis ik mij?

Eventueel zou ik offerte 2: lucht lucht (7.000 euro) (op termijn) kunnen nemen, eerst zien hoe het gaat - wachtleidingen voorzien
Dit in combinatie met een kleine gasketel + boiler?

Ook te vermelden waard;
Er is altijd iemand aanwezig (+ de kleine kindjes als ze thuis zijn van school)
We waren ook van plan een pelletketel te plaatsen in de living.

Graag advies ;)
Bedankt.

Reacties

Vlug wat feedback :
"Opwarmen thermische massa: 1,43kw"
Dat is een opmerking uit de tijd van napoleon. Huizen worden niet meer opgewarmd maar warm gehouden. Dat is dus voor niks nodig. Vroeger als je snachts de verwarming uitzette en het smorgens 10 graden was in huis, had je een zeker vermogen nodig om je huis snel op te warmen. Nu heeft dat totaal geen betekenis meer (andere rekenaars zoeken?).
Je moet dus enkel je transmissie verliezen en ventilatieverliezen compenseren (en dat is al zeer conservatief want je mag eigenlijk nog al je interne warmtewinsten ervan aftrekken).

Combineren vv en radiatoren : duur en je verliest rendement (tov enkel vloerverwarming). Niet doen dus. Waarom geen vloerverwarming boven?
Mijn mening: verwarming moet in de eerste plaats eenvoudig zijn. Combineren van vloerverwarming en radiatoren is niet eenvoudig.
Daarom kies je volgens mij of voor vloerverwarming overal of voor radiatoren overal. Laatste is wat goedkoper vooral omdat de vloeropbouw goedkoper is. Ben je idd bang voor oververhitting in je werkkamer zet je er een kleine airco. Al raad ik je aan hier toch even mee te wachten. Met al je isolatie en als je de zon buiten kan houden kan je je werkkamer volgens mij wel comfortabel houden (samen met een goede nachtkoeling wat op je zolder goed kan). Voorzie eventueel al de leidige'n om ze te plaatsen maar wacht toch nog even.

Walter

Met 60m² glas op 265m² vloer heb je die koeling waarschijnlijk wel nodig. Maar voordat je elektrisch koelvermogen gaat inzetten zou je kunnen beginnen met het installeren van passieve zomernachtventilatie en buitenzonwering.

Ik zie het nu ook. AmmaI 60 m2 glas is niet min. Heb je een idee van k-waarde?
Wat geeft epb als risico op oververhitting ?

Walter

Bedankt voor de reacties;

 

eerste EPB berekening gaf dit;

 

K31
E49 (met gas)
Overhitting: 2670 Kh

 

@ Walter; Waarom geen vloerverwarming boven?
In principe staat de verwarming af boven, is voor niets nodig, behalve als;

Er iemand bv. ziek is, maar ook als de kinderen (mits ze wat groter zijn) op hun kamer gaan studeren, dan moet het "snel" warm zijn, maar om te slapen moet de warmte ook weer weg zijn. Vandaar dus de keuze voor chauffages boven en geen vloerverwarming. (dit in het geval van gasverwarming)
 

 

Altijd wel jammer dat een nieuwbouw nog zo een hoge k-waarde heeft. Je zou voor nieuwbouw echt wel altijd naar k25 mogen streven vind ik (vooral als je dan bedenkt dat je wel veel isolatie hebt maar die dan teniet doet met zoveel ramen - dan maak je bouwen natuurlijk extra duur).

Kinderen alleen als ze groot op hun slaapkamers? Dat zijn dan wel veel dure m2 van je huis die lang voor weinig dienen. In ieder geval hebben de kinderen hier thuis altijd hun kamers voor veel meer gebruikt dan te studeren. En sommigen hebben nog nooit op hun kamer gestudeerd "-). Ik wens je kinderen in ieder geval veel geheim plezier op hun kamers toe waar hun ouders niets van weten :-).

En kamers snel afkoelen met radiatoren ? Vergeet dat maar. Ook met radiatoren ga je maar een half graadje verliezen over de ganse nacht (waarvoor dient anders die isolatie?). Er zal maar 1 optie zijn in je woning. Ofwel je verwarming weken aan ofwel altijd uit . Het temperatuurverloop in een slaapkamer ook al verwarm je maar van 17u tot 21u is zo vlak dat je ze evengoed aan kan laten (legt je architect je dat niet uit?). Leer dus maar te slapen bij 21 graden in de winter. Gaat trouwens perfect, dat doe je nu ook al in de zomermaanden. Trouwens ook zonder verwarming zal je zowat 9 maanden per jaar 21 graden op slaapkamers hebben. Daar zorgt je verwarmde zolder ook voor.

Die idee fix is dus geen reden om geen vloerverwarming te kiezen. Een probleem dat er geen is, zal je er niet mee op lossen.

Walter

In principe staat de verwarming af boven, is voor niets nodig, behalve als;

Als dat je vereisten zijn waarom installeer je dan geen dubbel systeem met één centrale unit?

Bv. CV en SWW via een warmtepomp.

Verwarming in de leefruimten (gelijkvloers): lucht=>water die de VV voedt.
Verwarming op de tijdelijk gebruikte ruimten (slaapkamers): lucht=>lucht.

Alles werkt via dezelfe buitenunit maar 2 binnenunits (LW/LL).

Voordeel is dat alles op dezelfde lage aanvoertemp kan werken (-35°C), dat je de verwarmingsunits LL op de slaappkamers alleen inschakelt indien nodig, deze bovendien zeer snel opwarmen en ze ook al een koelfunctie aan boord hebben.

LL binnenunits (eingelijk airco die ook verwarmt) kan je ook nog eens aan het plafond hangen zodat ze evenmin vloeroppervlakte innemen).

Maar dat is in ieder geval duurder dan een paar m2 vloerverwarming.

Inderdaad, maar je kan niet alles willen. Zoals aangehaald VV zet je niet zo maar even tijdelijk op en af, dat is ontworpen om permanent te werken (in de seizoenen).

Ik geef maar een keuzemogelijkheid weer. Aan TS om zijn prioriteiten te stellen.

Zelf heb ik zo'n split systeem en ik kan TS meegeven in de slaapkamers noch de aircofunctie noch de verwarmingsfunctie de afgelopen drie jaar nodig gehad te hebben. Wel mechanische zonnewerking/koudewerking aan de buitenzijde van de ramen (hoofdzakelijk zuid gelegen). En dit met veel minde isolatiewaarden als jij inplant.

Hoi Ivo,
Niet nodig: enkel slaapkamers als slaapkamers of ook andere activiteiten? En niet nodig,welke Max en min temperaturen haalde je dan?

ik ben ook wel curieus naar de temperaturen.

In ieder geval wat Ivo voorstelde is dus eigenlijk mijn offerte2.
Maar als het systeem bij jullie al 3 jaar uit staat (moet ook onderhoud krijgen veronderstel ik) is dit dus een investering van 7.000 euro voor niets. (mits je natuurlijk deftige temperaturen haalt).

@ Walter, K-peil laten zakken lukt bijna niet, zelf 3dubbel glas helpen niet veel. Dit zou ik eventueel kunnen nemen als we de verwarming - al dan niet tijdelijk - opofferen in de slaapkamers / zolder (slaapkamer + werkruimte).

Uiteraard kan ik wel wachtleidingen voorzien, en als het eens een strenge winter is, met een elektrisch vuurtje van 60 euro geraken we er ook wel door.

Het klopt wel wat je zegt, dat kinderen voor meer zaken boven zitten dan te studeren, ook hun speelgoed staat daar enzo ;)

Dus even afwachten met wat Ivo terugkomt van temperaturen.

 

 

 

Ter info: hier in huis ongeveer k30 (verbouwing van meer dan 10jaar geleden ), hebben we gewoon op alle slaapkamers van de kinderen de verwarming constANT aan op ongeveer 21 graden. De ouderlijke slaapkamer is normaal zonder verwarming. En dan wordt het op z'n koudste 18 graden. Maar na zoveel jaren voelt de 18 graden wel eens koud aan....

Minder glas.... En het wordt nog goedkoper ook.
En hoeveel helpt het drievoudige glas?



Je wil een pelletketel (ik neem aan dat je pelletkachel bedoelt) In de woonkamer plaatsen, en daarnaast wil je ongeveer 20000 euro uitgeven aan een verwarmingsysteem.

 

Mijn advies : Stop 15 000 euro in extra isolatie en betere ramen. (je zal dan nauwelijks nog verwarming nodig hebben)

Geef 3000 euro meer aan een watervoerende pelletkachel (die ook je SWW kan verwarmen)

Warmte kan je verdelen via de ventilatie.

Doe met de resterende 2000 euro iets leuk.

 

Zoals al gezegd .. probeer het met wat minder ramen, en bouw zo compact mogelijk.

 

Groeten,

 

Dirk

 

 

 

pelletkachel inderdaad.

ik "wil" niet zoveel uitgeven, maar als dat de prijs is voor verwarming, dan moet dit wel ;)

Isolatie is al vrij goed denk ik, betere ramen vraag ik even na.

 

Eventueel pelletkachel met kanalisatie naar boven? verdiep (bv. in de gang)
Voor SWW is dat niet ambetant in de zomer als de pelletkachel niet gebruikt wordt?

de pelletkachel zie ik eerder om bij te verwarmen met de vloerverwarming en voor de sfeer (ok nog niet hetzelfde of een houtvuur, maar wel veel gebruiksvriendelijker als je geen stockageplaats voor hout hebt).

 

---

@ZwarteVleugele: Voor alle duidelijkheid: het systeem staat natuurlijk niet uit en werkt volcontinue voor het SWW en CV lucht-water.
Alleen het systeem L/L in de slaapkamers heeft nog niet moeten aanstaan (alleen sporadisch om aircosysteem in goede werking te houden). Dat (bijkomend L/L) systeem kost uiteraard geen 7000 euro en is voorzien moest het ooit nodig zijn (ziekte, wijziging bestemming ruimte, verkoop, nieuwe ijstijd, opwartming aarde :-) ). Altijd goedkoper als de leidingen er al liggen dan nadien weer te moeten breken.

(Excuses voor de misplaatsing van dit antwoord is reeds de tweede poging maar als ik onder een bericht op Beantwoorden klik staat de reactie gewoon ergens anders. Een simpele quote functie hoort er blijkbaar niet bij).

Voorlopig enkel slaapkamers (maar één slaapkamer wordt werkruimte/bureel na 01/07).
Min. 13°C - Max. 18°C (oost) en 15°/20° (zuid).

Oost ligt onverwarmd op een hoek (raam oost) en zuid ingesloten tegen verwarmde ruimte (raam zuid).

Ook rekening mee houden dat de woning niet geïsoleerd is naar de 'hedendaagse" normen. Dit door de beperkingen van de bouw (betreft totaalrenovatie van een beestaand pand bj 1992). De nieuwe ramen hebben een U-waarde 0.8 W/m²K (dubbel glas) en het plafond (zoldervloer) 26 cm rotswol (6 cm bestaand + nieuwe laag van 20 cm), maar de rest is bepekrt door de bestaande bouw (vloer is maar beperkt geïsoleerd (4 cm pur op betonplaat op volle grond) en de muren 4 cm EPS platen in de spouw).

Het is wel een heel simpel bouwconcept (rechthoek zonder verdieping) met geen ramen op noord, kleine ramen op oost en west en de meeste ramen zuid (allen met houten luiken/poort aan de buigtenzijde voor windkering in de winter en in de zomer de warmte buiten te houden, vandaar dat airco niet echt nodig is).

 

 

in de offerte die ik gekregen heb kost het helaas wel 7000 euro zonder BTW.

 

Misschien moet ik toch nog eens verder kijken.

Goeden dag allemaal,

Mijn naam is Raphael en ik loop nu mijn stage voor de eindwerk van mijn studies door. Hiervoor maak ik een peiling waarvoor ik zo veel als mogelijk antwoorden nodig heb. 
Deze peiling heeft de opgave uit te vinden op welke manier een echt milieuvriendelijk product gepresenteerd moet worden om daardoor de consumenten te kunnen helpen een onderscheid te maken tussen de niet ecologische en ecologische producten.

  Het zou vriendelijk zijn als u 4 tot 6 minuten van uw tijd besteedt om deze peiling te beantwoorden.    [[http://goo.gl/forms/8E0zPPzvkh]]   Dank u vooraf!   Sorry voor spelfouten als er elke zijn, ik ben duitstaalig :)   Met vriendelijke groeten,   Raphael