Incorrecte EPB schatting voor nieuwbouw?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

In december 2013 dienden wij een bouwaanvraag in voor een nieuwbouw te Vlaams-Brabant. Het zou een losstaand gebouw worden waarbij het gelijkvloers vooraan en een stuk van de eerste verdieping een commerciële functie zou krijgen, en achteraan / de rest van de 1e verdieping / de volledige 2de verdieping als privé woonst zou ingericht worden. Een compact gebouw van in totaal zo'n 340m² vloeroppervlak + 60m² kelder.

Qua indeling en technieken (elec, ventilatie, sanitair, ...) zijn de twee compleet van elkaar gescheiden. Gezien de alsmaar strengere normen werd er ook niet bespaard op energiezuinige technieken: ramen van 1.0, tweemaal ventilatiesysteem D, twee hoogrendementsketels van Vaillant, 10cm isolatie in de muren, een laag PUR per verdieping, en god weet hoeveel isolatie in het dak. Volgens ons voldoende om de isolatienormen te behalen die in 2013 van kracht waren (K40 / E70 ?), zeker aangezien men toen nog niet de vereiste had om zelf energie op te wekken.

Ondertussen is dit pand klaar en wonen we erin, en nu zegt de EPB deskundige dat we nog zo'n 4.600 KW piek aan zonnepanelen moeten toevoegen om de norm te halen! Dit lijkt ons vrij onmogelijk, dus de vraag is nu: kan dat wel kloppen? En wat kunnen we hier tegenin brengen? Alvast bedankt!

Mvg,

Peter

Reacties

- een laag pur per verdieping ? waarom zou je dat doen ? dat heeft energetisch toch geen waarde ?

 

- misschien is die PV het voorstel van de verslaggever om het verplicht aandeel hernieuwbare energie te halen. Alhoewel, moest  maar vanaf jan 2014 , dus misschien heeft die een foutje gemaakt en niet aan gedacht dat je bouwaanvraag maar dateert van dec 2013 ?

- aan hoeveel E-peil zit je nu ?

- wat zeker nog kan helpen (als nog niet gebeurd)  is een blowerdoor en een inregelverslag van je ventilatie.

 

 

 

Wat was de schatting van het E-peil bij de startverklaring ?

Ik vermoed dat je niet bouwt zonder architect. Wat is zijn mening? Op zich is dat zijn probleem.

Wel een grappige opmerking:
"...niet bespaard op energiezuinige technieken:... tweemaal ventilatiesysteem D, twee hoogrendementsketels van Vaillant, ..."

Als er echt niet gespaard zou zijn zouden die 2 ketels natuurlijk niet nodig zijn.

Walter

"Ik vermoed dat je niet bouwt zonder architect. Wat is zijn mening? Op zich is dat zijn probleem."

Walter,

waarom denk je dat de architect zou weten wat voldoende is ?

 

Euh? Omdat de architect de bouwheer als adviseur moet bijstaan in het bouwproces? Omdat dat zijn vak is?

Voldoende als antwoord? Of doelde je op iets anders?

Walter

OK, maar daarom weet hij toch niet noodzakelijk wat er nog moet voor EPB ?

Stel bv dat de stabiliteitsingenieur zegt dat een bepaalde oplossing van de architect niet voldoet. Dan verwacht je toch dat architect een nieuwe oplossing zoekt opdat het ontwerp voldoet. Nadien kan de ingenieur opnieuw rekenen.

Ook hier: epb man zegt dat het niet voldoet dus moet architect een oplossing vinden. Het is immers zijn ontwerp. En nadien ma je als bouwheer een betere/andere oplossing willen van de architect.

Walter

Ik kan natuurlijk maar mijn eigen ervaring aanhalen, maar zo was het bij ons dus niet. Het is de epb-persoon die aangeeft dat je er al of niet komt, suggesties doet naar een mogelijke oplossing en de archi die daar mee aan de slag gaat.

En vaak is het gewoon al zo dat je dan al in een ver gevorderd stadium van de bouw zit en dat je alleen nog bepaalde, beperkte richtingen uitkan voor het E-peil.

Nu, ik volg zelf mijn epb op en omdat de bouwheer officiëel niet zelf meer de epb mag doen, wordt dat dus 'uitbesteedt'. Maar ik bereken dus zelf constant mijn E-peil en hoe bepaalde ingrepen dat kunnen beïnvloeden.

Maar idd: veel architecten zijn gewoon prutsers op dit gebied. In de topicstarter zijn verhaal is het vermoedelijk ook van dat (anders moest hij natuurlijk niet op een forum terecht voor zijn vragen).

Goh, in principe moet die ook niet meer doen dan een (realistisch) ontwerp maken. Bepaalde testen en berekeningen helpen daarbij en de archi houdt daar best ook rekening mee (gezien de 10-jarige aansprakelijkheid).

Maar op zich heeft de archi geen aansprakelijkheid naar epb toe. Dat kan natuurlijk ook wel als daarmee een contract voor epb is afgesloten, maar daarin treedt die eigenlijk ook niet meer op als archi.

"Maar op zich heeft de archi geen aansprakelijkheid naar epb toe".  

Natuurlijk wel: de architect is verplicht aan de bouwheer een woning te ontwerpen die aan de eisen voldoet.  De EPB man rekent enkel na (dat is de enige hier die niks verplicht is, buiten dan correct rekenen).  Enkel omdat er zoveel prutsers zijn van architecten moet een EPB man nog dikwijls de onzin van de architect corrigeren.  EPB zou niet meer moeten zijn dan een formaliteit als de architect van de eerste keer een enerige zuinige woning ontwerpt.  

Walter

Zo eenvoudig is het ook niet. Het ontwerp kan perfect voldoen aan de K-peileis en al de Umax-waarden, maar dan moet je nog naar de E-peileis en dat wordt snel beïnvloed door allerlei zaken waar de archi uiteindelijk alleen maar kan suggeren, maar waar de uiteindelijke keuze aan de bouwheer toebehoort. Dus eigenlijk moet je ook het K-peil weten. Zonnepanelen hebben daar geen invloed op. Dus uit het feit dat de EPB-verslaggever alleen zonnepanelen voorstelt en niks dat het K-peil beïnvloedt, maak ik op dat het K-peil zelf in orde moet zijn. Op dat moment heb je ook al een ruw E-peil, maar om dan naar het uiteindelijke E-peil te gaan, heb je veeeeel meer info nodig.

Allen,

 

Bedankt voor de reacties en de hulp. Ondertussen is het probleem opgelost; de EPB deskundige had zich vergist en er inderdaad geen rekening mee gehouden dat particuliere woningen met bouwaanvraag in 2013 geen eigen energieproductie moeten hebben.

"Een laag pur per verdieping? Dat heeft toch geen meerwaarde?" => Je hebt een punt, maar dan vraag ik mij af waarom dat dan toch gedaan wordt? Zowel in deze woning als in onze vorige nieuwbouw (dateert van 2010, lang verhaal).

"Als er echt niet gespaard zou zijn zouden die twee ketels niet nodig geweest zijn" => dit is gedaan omdat het wel degelijk gaat over twee aparte entiteiten binnen hetzelfde gebouw. Elec, gas, water, ... is allemaal opgesplitst, dus moest ventilatie volgen.

 

Mvg,

Peter

"dit is gedaan omdat het wel degelijk gaat over twee aparte entiteiten binnen hetzelfde gebouw. Elec, gas, water, ... is allemaal opgesplitst, dus moest ventilatie volgen."

Ik denk dat eigenlijk bedoeld wordt dat als er echt op niets bespaard zou zijn, er binnen een energiezone zelf geen ketel nodig zou geweest zijn. :-)

Die laag PUR per verdieping: het enige dat ik direct kan bedenken, is als akoustische isolatie.

"Als er echt niet gespaard zou zijn zouden die twee ketels niet nodig geweest zijn" => dit is gedaan omdat het wel degelijk gaat over twee aparte entiteiten binnen hetzelfde gebouw. Elec, gas, water, ... is allemaal opgesplitst, dus moest ventilatie volgen."
=>je gaat voor het hele gebouw een gas factuur van een paar 100 euros hebbe'n.
Daarvoor een 2de dure gasketel installeren lijkt me overkill (dus 2 maal meterkost en jaarlijks onderhoud).
Terwijl je veel goedkoper 2 energiemeters plaatst waarmee je de gaskosten kan verdelen. Net zoals je andere gemeenschappelijke kosten zal verdelen.

Walter