Mazoutbrander vervangen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Bij onderhoud aan de mazoutinstallatie ( ACV Alfa F - Combi 21/38 kW met brander ACV BM31 uit 2001) werd mij gemeld dat de CO uitstoot te hoog was (gestegen van 150mg/KWh naar 533) en ik de installatie moest laten vervangen.

Na navraag wat dit mij ging kosten stelden ze mij voor om de brander alvast te vervangen en te kijken of dit zou helpen. (zonder garanties) en als dat niet zou lukken om dan ineens een nieuwe installatie te plaatsen.

Nu ken ik zelf niks van verwarmingsinstallaties, en vroeg ik mij af of ik zelf een brander 2dehands kan aankopen (aangezien er tegenwoordig massa's aangeboden worden wegens overschakeling naar gas) en kan proberen of dit werkt om de CO te reduceren.

Als dat interessant is volgens jullie, waar moet ik dan op letten, of met andere woorden hoe weet ik wat compatibel is met mijn installatie?

Alle tips, feeback is welkom.

Alvast bedankt.

Reacties

Waarom vervangt ge die oude installatie niet door een condensatieketel ? Daar krijgt ge zelfs een premie voor, van de Vlaamse Overheid. Zo duur komt dat niet en weet dat als ge met die oude ketel zo'n 3500 liter verstookt per jaar, ge de kosten van installeren er na 1 tot maximaal 1,5 jaar al terug uit hebt: dankzij minder verbruik en een premie.

Zo'n nieuwe condensatieketel haalt ook warmte uit de rookgassen, en heeft een efficiëntie van 95% daar waar een oude mazoutketel een efficiëntie heeft van maar 65%. Kijk eens op de website van de Vlaamse Overheid, en vergelijk de verschillende mogelijke verwarmingstechnieken die waarschijnlijk efficienter zijn dan uw oude ketel. Ik zou niet twijfelen, ge gaat er jaren mee kunnen besparen tegen uw verbruik vandaag.

Pierre,

 

Bedankt voor de feedback. Mijn huidig verbruik ligt rond de 1750l per jaar en de installatie heeft een rendement van 91,2%.

Dus ik ga er vanuit dat overschakelen op een 'dure'  codensatieketel mij niet veel gaat opleveren. (althans dat is ook de reden dacht ik waarom ze mji een nieuwe hoog rendement ketel wouden verkopen en geen condensatie)

 

 

Opgelet met dat rendement van 91% Dit is wanneer de ketel draait en warm is. Gelijk deze ketels dikwijls te groot gedimensioneerd waren, zijn er veel stilstandverliezen. Ik denk wel dat het aangehaald slecht jaarrendement nog optimistisch is.

Mensen vergeten vaak dat een condensatieketel vooral zijn hogere rendement haalt doordat hij condenseren maw dat het CV-water op een laag temperatuurregime dient te staan. Indien niet, zal er geen condensatie van de rookgassen kunnen gebeuren en zal het rendement een stuk lager liggen.

 

Roel

 

"dat de CO uitstoot te hoog was en ik de installatie moest laten vervangen" 
  1. Moeten ? In welke wet staat dat ?
  2. Klokslag 15 jaar (eerste audit) stoot je CV-ketel teveel CO uit ? En daarom zou je meteen een nieuwe ketel  m o e t e n  kopen ? 
  Ik zou vooral 's veranderen van chauffagist. Hoelang brandde de ketel bij zijn CO-meting ? Bij de start is de CO-uitstoot van zo'n stookolieketel ALTIJD 3 à 4x hoger. Tiens, is dat niet exact de verhouding tussen 533 en 150 ? Werd de brander wel gereinigd ? 't Zou de eerste niet zijn die je ketel en schoorsteen reinigt, maar de brander ongemoeid laat. Werd de pompfilter nagekeken ? Werd de verbrandingslucht fijngeregeld ? Werd de verstuiver vervangen ? Of staat er op zijn factuur enkel iets vaags als 'onderhoud ketel' ?   Kortom, vervang een 15 jaar oude brander niet zomaar door een tweedehandsbrander. Vraag eerst maar 's om een second opinion ... bij een andere chauffagist.  

ALLES OMTRENT WETGEVING  KAN JE TERUG VINDEN OP DE WEBSITE VAN DE VLAAMSE OVERHEID ...

 

WWW.LNE.BE/CAMPAGNES/VEILIG-VERWARMEN      

 

 

 

 

 

 

 

Je link lijkt niet te werken. Misschien omdat je teveel SCHREEUWT ?    Volgens artikel 10 van http://www2.vlaanderen.be/economie/energiesparen/doc/verwarmingsaudit_besluitvlreg_061208.pdf heeft een mens 3 maanden de tijd om aan tekortkomingen te remediëren. Tussen dat en "de installatie moeten laten vervangen" lijkt me nog een heel eind. Een mens wordt toch ook niet verplicht om een nieuwe wagen te kopen omdat de lambdasonde van de katalysator van zijn oude wagen niet meer werkt ? In de praktijk zal tegen het begin van volgend stookseizoen trouwens ruimschoots volstaan. Bij mijn weten wordt er door de overheid immers géén database van die attesten bijgehouden.    Maar ik begrijp al langer dat (vloer)(mazout)ketels die op hun sloffen 30 jaar lang meegaan (ik ken er zelfs ééntje uit de late jaren zestig die nog steeds werkt !), een ware doorn in het oog zijn voor sommige chauffagisten ... die de levensduur van zo'n dure ketelinvestering liever gelijkstellen met die van een 'wegwerp gaswandketeltje' die het na ten hoogste 15 jaar voor bekeken houdt. http://www.ecobouwers.be/forum/post/vervangen-van-stookolieketel-door-gas-condensatieketel#comment-156219  Alsof de rendabiliteit van zo'n ketelinvestering zou stijgen naarmate je hem vaker vervangt ...

Sorry sorry sorry ... wou niet schreeuwen maar hoofdletters stonden nog aan vandaar !

 

Link naar officiële , bijgewerkte site van Vlaamse overheid =

www.lne.be/campagnes/veilig-verwarmen

Ondertussen is de verplichting van verwarmingsaudit van 15 naar 5 jaar gebracht . Of hoe idioot een wet kan zijn !

Vroeger moest een erkende technieker elk rapport van onderhoud en opstart doorsturen naar LNE . Tot enkele jaren terug was er maar controle van 1000 ketels .

Nu moet een erkende technieker 10 adressen doorsturen maar de contoles lopen nu op tot bijna 20.000 per jaar en zulen in de toekomst nog stijgen naar 30.000 en meer .Deze controles zullen worden uitgevoerd door erkende controle-instanties ( Vincotte , ... ) in opdracht van de Vlaamse overheid . Bij blijvende weigering van controle door particulier zal politie er worden bijgehaald die PV op zal maken wegens milieu-inbreuk. Zo een vaart zal het wel niet lopen in BE... Eigenlijk kunnen ze het simpelweg koppelen aan brandverzekering , die heeft iedereen nodig .

Database is er wel degelijk maar wordt in de praktijk ( nog ) weinig meegedaan ...

 

Eigenlijk kunnen ze het simpelweg koppelen aan brandverzekering , die heeft iedereen nodig .

Er is geen enkele wettelijke verplichting om als eigenaar van een private woning je tegen brand te verzekeren. Het is uiteraard aan te raden om je eigendom te beschermen tegen totaal verlies maar verplicht is het geenzins.

De enige verplichte verzekering als privépersoon  is de "verzekering burgerlijke aansprakelijkheid motorrijtuig" op de openbare weg en gelijkgestelde terreinen en een verzekering arbeidsongevallen voor het (huis)personeel dat je tewerk stelt.

Beste,

 

Ik heb een paar jaar geleden het besluit genomen om van mazout over te schakelen naar gas. Ik deed dit omdat ik een lek had in mijn mazoutketel. Ik had als mazoutbrander op mijn buderusketel een Weishaupt brander ( de rolls royce vd branders dus) gemonteerd. Die heb ik er toen afgehaald en op zolder gelegd. Indien de brander jou zou interesseren, dan mag je me een mailtje sturen naar volgend raar maar werkend mailadres: 3cgbc@ahk.jp