baksteen stofvrij houden

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij hebben onze gang gestript van valse lambrisering en oude structuurpleister en vinden het ruwe steenwerk wel aantrekkelijk. We zouden dit graag zo houden maar vroegen ons af
1) Hoe we dit netjes opkuisen
2) Hoe we dit stofvrij houden

Er zouden hiervoor producten bestaan op basis van siliconen, maar is er geen milieubewuster alternatief? En hoe zit het met de impact op de gezondheid van die siliconenproducten?

Reacties

Om het stof te binden moet je letterlijk een product gebruiken dat een bindmiddel (hars of olie) bevat.

 

Op waterbasis:

Kan je een emulsie van acrylaten in water toepassen.

Dan heb je geen solventen in huis, maar het product dringt iets minder diep in de ondergrond.

Her en der beginnen er acryllaat micro-emulsies op de markt te komen om toch een goede indringing in de ondergrond te bekomen.

 

Op solventbasis:

Een oplossing van een acryllaathars in een solvent.

Dit dringt spectaculair diep in de ondergrond door en is daardoor uiterst effectief voor het doel dat je beoogd.

Probleem is natuurlijk het solvent.

Vroeger gebruikte men schadelijke thinners en alkohol.

Heden bestaan er oplossingen in totaal gedesaromatiseerde white spirit.

 

weet wel dat, als je de baksteen zo laat, het allicht ten koste gaat van je luchtdichtheid!

 

Misschien een soort vernis dat je er kan opzetten. Zeker niet zo laten, vorig jaar was ik in een kinderdagverblijf waar ze alle muren hadden gestript. Deze moesten terug bezet worden maar wegens te klein budget werd het zo gelaten. Poetsvrouwen klagen er elke dag “te veel stof”. Maar toen ik langs een draaitrap naar boven ging (die niet gebruikt wordt) dus niet gepoetst werd, zag ik meteen wat die poetsvrouwen bedoelde. Op die trap tegen de muren lag er overal rood stof afkomstig van die muren, ik weet niet of dat dan gezond is voor die kinderen en mensen die er werken.

 zijn enkel binnenmuren, is dat dan nog een probleem?

 acrylaten zijn toch niet zo'n ecologische keuze, of ben ik daar fout in?

met binnenmuren zal dat probleem veel minder zijn, mogelijk nog de hoeken waar de binnemuren tegend e buitenmuren staan.

maar - en daar had ik nog niet aan gedacht - is het stof dat vrijkomt.  kwartsstof is zoals alle stof ongezond, dus zou het inderdaad geen slecht idee zijn, zoals spinner al voorstelde, dit met iets te binden.  maar ik weet niet direcdt waarmee, vernis zal een laagje op de steen leggen en het uitzicht bederven.

Ik vind het een beetje vervelend dat ik reklame voor eigen winkel ga maken maar:

De hardolie (parketolie) die mijn broer en ik maken is alkalibestendig genoeg om er twee lagen van op die muur te zetten.

(Voor de technici: het zuurgetal van de olie en harsen is laag genoeg om geen chemische reactie met de kalk aan te gaan).

Met 1 laag zal het stof al volledig gebonden zijn. Ik zou wel twee lagen plaatsen om overal alles verzadigd en luchtdicht te krijgen.

De droge olielaag is microporeus, er is dus geen gevaar voor "verstikken" van de muur.

Na volledig doordroging zou je een mat tot hoogstens mat-satijne afkwerklaag moeten bekomen.

Als je het wil testen stel dus voor dat je me een een privé-mailtje met  je naam en adres doormailt en dan zend ik je gratis teststaaltjes op.

 

Heb interesse: marceldevuyst@telenet.be - marcel de vuyst - Kiezelweg 72-5 - 3540 Schulen

Marcel: Privé mail is verzonden.