Na 5 tot 10 minuten douchen wordt het water koud en druk lager

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ongeveer 4 jaar geleden hebben we op aanraden van de installateur een Buderus Logamax plus GB162-25T40S (combiketel met 40 L stratificatieboiler). Dit was duidelijk een verkeerd advies, men had ons ofwel een andere combinatie, ofwel een waterontharder ernaast moeten adviseren daar ons drinkwater ongeveer 35 Franse graden bedraagt. Ik heb dit bij aanschaf expliciet vermeld maar dit zou volgens het bedrijf geen bezwaar mogen zijn.

Na ongeveer anderhalf jaar was de eerste platenwisselaar (voor het warme water) reeds verstopt en heb deze moeten vervangen omdat het me niet meer lukte om deze nog te ontkalken. Er werd toen doodleuk gezegd dat ik de watertemperatuur ook nooit op 60 graden had moeten zetten maar op 50 graden, dan zou er geen enkel probleem zijn geweest...
Dus ik de warmwater vraag netjes naar 50 graden celcius bijgesteld (de ketel stookt standaard 4 graden warmer dan de instelling; vreemde insteek maar soit).

Een paar weken geleden weer problemen met het warme water, dus meteen de platenwisselaar maar weer eens gechecked. Deze zat weer tamelijk vol met kalk maar gelukkig was ik deze keer op tijd om 'm nog te ontkalken. Platenwisselaar weer terug ingebouwd; helaas, probleem bleef hetzelfde. Na ongeveer 5 tot 10 minuten koelt het water af en valt de druk voor een groot deel weg. Vervolgens na ongeveer 5 minuten bouwt de druk en warmte weer op en blijft ie warm...
Dus ik verder op onderzoek uit; - natte sensoren + boilersensor doorgemeten, deze gaven de juiste weerstandwaarden. - Brander schoongemaakt, warmtewisselaar (cv) schoongemaakt, - boilerpomp nagekeken op vervuilingen (helemaal schoon) en als laatste de boiler zelf maar eens opengeschroefd...en wat denk je? Juist ja, vol met kalk! Ik heb er ongeveer een halve emmer kalk uitgeschraapt. Blij als een klein kind het hele zooitje weer dichtgemaakt en bijgevuld.
Helaas was de vreugde maar van korte duur want het probleem met het warme water dat ik hierboven schets blijft hetzelfde...:-(

Wat zou het probleem kunnen zijn? - Toch een slecht functionerende boilerpomp? - Flowsensor niet in orde? - Probleem met driewegklep? - Anderszijds?

Alle hulp is welkom! Alvast bedankt.

Lars

Reacties

Waarschijnlijk het buisje tussen platenwisselaar en boiler verkalkt alsook de stromingsbuis in de boiler nakijken op verkalking .

Als je 35° hardheid hebt dan ga je met elke ketel problemen krijgen met platenwisselaar ... dus de boel goed ontkalken en asap ontkalker plaatsen .

 

Opletten dat je dan de vulset CV voor de ontharder zet ... zie installatie-en garatievoorschriften BUDERUS

Bedankt voor de tips, tumkie. Is de doorstroombuis uit de boiler te halen of hoe ontkalk je deze het beste?

Frapant is eigenlijk wel dat de druk en temperatuur na 5 minuten weer terugkomen en dan ook niet nietmeer terugvallen.

Welke ontharder zou je adviseren?

Stromingsbuis kan je niet demonteren uit boiler ...

Kijk eens of het terugslagklepje dat net voor de san-pomp zit niet vast loopt

Oorzaak drukval hoeft niet persé in de ketel te zitten

 

Je bedoelt een oorzaak buiten de ketel, zoals?

Een haperende driewegklep, zou dat ook nog een optie kunnen zijn?
Wat mij nl ook op is gevallen, is dat als de ketel buiten gebruik is geweest (na bijv. aftappen boiler), het cv gedeelte vaak niet reageert (er is warmtevraag maar de ketel slaat dan niet aan). Soms pas na 'm 2 of 3 keer opnieuw opstarten (vandaar vermoeden 3wegklep).

 

 

Kijk eens op welke bedrijfswijze hij dan staat ... 2x op sleuteltje duwen . Kan een verborgen storing staan ( bv 2L of 2F )  

Een 0Y melding geeft ie dan. Ook (niet altijd) als het water koud wordt). 0Y zou een wachtstand moeten zijn, een teken dat de ketel z'n warmte niet kwijt kan (?)

Dat terugslagklepje waar je het over hebt, zit dat tussen de koudwatertemperatuursensor en de pomp?

Zojuist nog eens bij de ketel gaan kijken terwijl er iemand aan het douchen was. Op het moment dat het water koud wordt geeft ie ook de 0Y melding en pas na een bepaalde tijd begint de ketel weer te branden. Deze bepaalde tijd duurt echter te lang, het water is dan al beneden de 20 graden celcius geweest. M.a.w. de ketel komt te laat in actie...