Condensatieketel ism convectoren

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

We zijn aan het uitkijken om een condensatieketel te plaatsen.  Is dit aan te raden aangezien we convectoren hebben?  

Onze huidige ketel ( Radson van +- 15 jaar oud) werkt nog perfect.  Op termijn ( ongeveer 3 jaar) zijn we wel van plan om in enkele plaatsen vloerverwarming te leggen.

Het betreft een rijwoning van 1978 met 210 m² bewoonbaar opp. Momenteel is de zolder nog niet verwarmd (70m²).  We hebben voorlopig nog slechte dubbele beglazing (2 keer enkel glas met lucht tussen).  De epc = 219 kWh/m²

Onze installateur stelde de Junkers Cerapur 4 (23,8 kW) en de Viessmann Vitodens 200/26 combi voor.  Maar dit lijken mij overgedimensioneerde ketels te zijn.

Zelf dacht ik eerder aan een:

- Junkers CerapurSmartA top 22/28-3CE ZWB (max vermogen cv 21,8 kW)

- Junkers CerapurAcu Smart ZWSB 30-4 (max vermogen cv 24kW)

 

Momenteel duurt het vrij lang eer we warm water hebben in de lavabo's op de badkamer, terwijl het water in het bad wel vrij snel warm is!! Wat kan hier het probleem zijn?

Is het rendabel voor ons om nu te investeren in een condensatieketel ( ism convectoren) of wachten we best tot we de vloerverwarming leggen in enkele ruimtes?

 

Ik heb zoveel mogelijk info vergaard via het internet, maar vind niet onmiddellijk een oplossing voor onze problemen.

Hopelijk kan iemand van jullie mij verderhelpen.

 

Alvast bedankt

Kevin Wijgaerts

 

Reacties

Ge kunt nu reeds het een en het andere uitproberen. Ik ken deze verwarmingsketel van Radson niet. Is er een boiler bij ingebouwd? Zijn de temperatuur van het sanitair water en van de verwarmingskring aan elkaar verbonden, of zijn ze onafhankelijk van elkaar in te stellen? Dan moet ge dat doen.

 

Om te weten of de convectoren groot genoeg bemeten zijn voor lagere temperaturen kunt ge de temperatuur van de verwarmingskring lager instellen, om te zien of de condensatieketel later zal condenseren. Op welke temperatuur staat deze kring nu afgesteld? Het is mogelijk dat ge enkel de temperatuur van de ketel zelf kunt instellen, dan zijn de sanitaire kring en de verwarmingskring wel verbonden. Dan kunt ge de proef doen op een dag dat ge kunt toekomen met lauw sanitair water.

 

Zijt ge ook van plan de isolatie van uw huis te verbeteren? Ik zou zeker niet op de eerste plaats het glas gaan vervangen, deze winst is minder uitgesproken. Is de zolder nu reeds voldoende geïsoleerd? Hoeveel is uw huidig gasverbruik nu ongeveer? Ik vrees dat dit weinig zal veranderen met een condensatieketel.

 

Is er een kelder? Als ge vloerverwarming gaat aanleggen, gaat ge dan ook isolatie naar beneden kunnen voorzien?

Vorig jaar was men gasverbruik 14000 kWh (1260 m3).

Ik kan de temp van sanitair en chauffage apart instellen. De watertemperatuur van de gasketel staat op 80, ik heb deze nu eens op 60 gezet. Hoeveel graden moet het water ongeveer hebben bij een condensatie ketel?

Ons dak is goed geïsoleerd. Alleen de hal is onderkelderd.

Een condenserende ketel gasketel gaat sowieso minder verbruiken dan de Radson van 15 jaar oud. Of deze ketel veel gaat condenseren hangt volledig af van hoe uw installateur jullie installatie maakt en afregeld. Convectoren kan je ook op vrij lage temperaturen laten werken als je ze uitrust met de Jaga Dbe ventilatoren sets. Ik heb dit ook gedaan bij mij thuis en dan moet je de stooklijn direct lager zetten, anders is het te warm, dus meer condenseren en minder verbruiken. 

je moet je echter afvragen of dit jou eerste prioriteiten zijn, je huis beter isoleren , vensters en deuren, buitenmuren enz is belangrijker lijkt mij, want voor een rijhuis is dit verbruik toch te hoog hoor ,dat moet zakken zeker met 50 a 60%. Je moet daar makkelijk toekomen met een 12 kW ketel, deze hebben bij Viessmann een 19 kW booster functie voor de aanmaak van sanitair WW.

Succes!

Enkeln og mogelijk om condenserende ketels te plaatsen sinds nieuwe regelgeving september 2015 ...