Houtkachel in BEN-woning

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo

Binnen afzienbare tijd laat ik mijn eigen BEN-woning bouwen en dat wil ik graag zo goed mogelijk doen, ook rekening houdend met prijs-kwaliteit.

Binnen wordt een CV voorzien met radiators of convectoren (ik ben er nog niet uit, iemand tips?) en thermostatische kranen boven, aangezien die ook verwarmd moeten worden als de houtkachel beneden brandt.

Die kachel komt in de living en zal een leefruimte van ongeveer 65 m2 verwarmen, indien nodig. Dat zal dus enkel zijn op momenten dat er tijd is om de kachel te doen branden en om er te kunnen van genieten. Waarschiijnlijk niet na een lange werkdag dus... Men heeft me ook al gewaarschuwd dat ik geen te 'goeie' kachel mag nemen, of ik zou al mijn ramen en deuren moeten opzetten...

Voor het verwarmen van de gehele woning is zo'n 8KW voorzien, dus mag ik zeker geen te grote kachel plaatsen. Ik wil echter wel iets dat gebruiksvriendelijk is. Ik weet uit ervaring dat de ene kachel heel makkelijk brandt, maar de andere totaal niet. Als hij niet praktisch in gebruik is, dan zal ik hem niet gebruiken... En dat is zonde! Heeft iemand tips hiervoor? Welke houtkachel is gebruiksvriendelijk, heeft een goed rendement en geeft niet te veel warmte voor een BEN-woning?

Een pelletkachel is praktisch, maar duur, een combikachel nog duurder. Daarom is dit voor mij geen optie. Ook kan ik af en toe makkelijk aan hout geraken, dus dit is praktischer voor mij.

Alvast bedankt voor de reacties!

Leen

 

Reacties

Knappe informatieve post. Ga je met al je klanten zo goed om?