passiefhuis verwarmen + SWW (Gas of warmtepomp) ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dit jaar zetten we een passiefhuis met Kinepraktijk neer.

Momenteel aan het bekijken hoe we dit gaan verwarmen.

Voorlopig was het idee om een doorstromer op gas te zetten met 2 radiatoren (1 in kinepraktijk en 1 in living). Eventueel sluiten we hier nog een zonneboiler en/of warmtepompboiler op. (warmte kan uit garage gehaald worden)

Ik ben nu is aan het bekijken om het geheel (huis+SWW) op warmtepomp aan te sluiten. Firma die offerte gaat maken stelt een Lucht--Water warmtepomp voor. Er zou dan vloerverwarming komen en een vat van een 300l.

Pv panelen komen er sowieso op. Als het warmtepomp komt dan leg ik meer maar voorlopig zal het een 5300watt piek zijn.

Archi is niet voor warmtepomp in passiefhuis:

- kost meer als doorstromer

-vloerverwarming is trager.

 

Welke ervaringen/tips hebben jullie?

bedankt

Robin

Reacties

Dan komt het erop aan minder te verbruiken vóór al de rest dat doet :-). De politiek neemt namelijk besilissingen met een zekere vertraging. Als je dan x-jaar kan genieten van een lagere energiefactuur, voordat er taksen worden gegeven, ben je beter af dan iemand die zijn verbruik niet naar beneden heeft gedurende die periode. Tenzij het alleen maar gaat om vlaktaksen, zoals de prosumententaks en turteltaks, zoals je al aangeeft :-(. In principe zou de turteltaks wel beperkt moeten zijn tot een bepaald aantal jaar.

"Geen verwarming invullen gaat inderdaad niet, maar je kan wel gewoon een bijverwarminstoestelletje van bijvoorbeeld 2000 Watt invullen."

Charel.

hoeveel E-peilpunten zou dat kosten ?

Misschien ook deze invalshoek: te vaak naar mijn zin hoor ik ook verhalen van problemen met VVW. En dan heb ik niet over te warm en/of te traag, naar over lekken en dergelijke.

Is die 4500 kWh voor alles incluis warmwaterbronnen en toestellen?

Kan je wat meer info geven over kost en installatie aub?

Mag gerust in pb. 

 

Jammer juist technical data gevonden. De ventilatie unit is te klein. Omwille van de praktijk heb ik tot 450m3 nodig. 

Woubeir,

Hoe dat nu juist in rekening is gebracht weet ik niet, ik weet enkel dat ik een E-peil had van min 4, een negatief getal dus.

De jaarlijkse netto-energiebehoefte voor verwarming bedraagt 4,66 kWh/m².

Charel,

natuurlijk als je daarna nog een negatief E-peil hebt, maakt het niet uit, maar als dat het verschil geeft tussen net wel 30 of net niet, kan dat zelfs financieel een belangrijk negatief gevolg hebben dat je ook in rekening gaat moeten brengen.

Woubeir, ik geef toe dat ik er het fijne niet van weet maar ik zou het eigenaardig vinden dat een elektrisch verwarmingstoestel van slechts 2000 Watt negatiever zou beoordeeld worden dan eender welke andere verwarmingsinstallatie.

Je weet nooit. Sommige hebben een negatief effect op het E-peil, andere een positief. Maar er is ook nog de kostprijs van de installatie. Moet je allemaal rekening mee houden. Stel dat dat verwarmingstoestel van 2000 Watt je een E-peil geeft van 31 (ook al kost dat maar 1 punt), dan krijg je geen korting op je OV. Je toestel van slechts 40 € kost je dan duizenden €'s. Als je in plaats daarvan een toestel van enkele duizenden €'s kunt kopen die je een E-peil van 30 of lager geeft, dan krijg je wel korting en kan het zijn dat de kost van dat toestel zomaar terugverdient wordt door die korting.

 

Nu goed. ik simuleer het wel ooit eens in de EPB-software.

EDIT: het ergens snel eens gesimuleerd en een warmtepomp kan t.o.v een condenserende ketel (afhankelijk van je E-peil) 7 tot 17 punten opbrengen). VVW of radiotoren zou geen verschil geven.

Ook als het vermogen beperkt is tot de laagst mogelijke waarde? Mijn gasketel is door vele isolatiewerken nogal zwaar geworden ten opzichte van de resterende warmtevraag (28 vs 4 kW). Ik heb de gasketel afgeknepen tot het minimum (8 kW), bij opstart gaat de ketel binnen enkele seconden naar het beperkte vermogen. Die 5 seconden zullen de woning niet opblazen...

Robin2cv, dat is inderdaad alles: warmwaterwaterbronnen, tv, verlichting, elektrische bakfiets, elektrische fiets,... Met die Genvex kan beperkt worden bijverwarmd via de ventilatielucht. Als dit onvoldoende is, hebben we een elektrische vuurtje. Die Genvex-bijverwarming staat wel ingesteld op 19°C en vanaf 22 uur nog minder. Dat school wel behoorlijk wat in verbruik t.o.v. altijd 20 °C. En het is niet dat we hiermee koud lijden. Deze 19 °C in een passiefhuis is nl. iets anders dan "dezelfde" 19 °C in een gewoon huis (cfr. eerdere posts). En diegene die het al helemaal goed vinden, zijn de kindjes: vaak blootvoets en in T-shirt :-).

 

Kostprijs: zie comment #47.

Thermostaat staat hier op 19,5graden. En is zeker geen passief huis.

Krijg je geen droge lucht door deze op te warmen?

Kan het nog gekker op het forum? Wat een lay-out is dat hier nu.

LOL

Tja, ik vraag me ook af hoe veel gekker het nog kan worden,(we gaan het nu zien) meestal beginnen we dan van armoe opnieuw onderaan, het is een beetje plantrekkerij.

nou, nou, mooi testje toch?

Opgepast je valt eraf.

Kent iemand dit ?

https://www.enervent.com/tuote/pegasos/

Lijkt op de genvex maar groter ?

Aan deze kant voelt het ook best goed!

 Wel nog altijd even weinig plaats!

die lichte achtergrond leest wel gemakkelijker!

Misschien moeten we altijd zo schrijven!

 

LOL

het wordt misschien wat onnozel om nog verder te doen zo, maar ik zie het als een test om te weten hoe en waar dit gaat eindigen.

Je zou het ook onnozel kunnen vinden dat dit mankement al zo ontzettend lang geleden is gemeld zonder dat er ooit iets aan veranderd ondanks dat het al meermaals is aangekondigd.

Helaas geen concrete cijfers, maar we hebben er alvast geen last van. De was wordt wel op een drooghekje gehangen, in de ouderslaapkamer. Zonder ventilatie zou ik dit wel niet doen in de slaapkamer, want dan wordt de lucht wellicht te vochtig. De reden van de slaapkamer is in eerste instantie dat het daar voor niemand in de weg staat :-).

Ik heb hier geen ervaring mee maar heb je zo'n grote ventilatieunit nodig? Als je EPB man wat creatief is met de ventilatie moet je toch met enkele 100en m3 toekomen zou ik denken.

Als je een redeljk grote kine-praktijk hebt kan je misschien ook een aparte unit voor de kine rekenen, zo is de praktijk volledig van de woning gescheiden.

Voorlopig gingen we voor de zender comfort d 450 gaan.

De genvex heeft te weinig debiet volgens mij. Nu is aan het zien bij drexel-weis

Ja, je bent nog verder opgeschoven met je tekst...

Nadeel van die breedbeelddingen tegenwoordig!

Contact gehad met Nilan die hebben ook wel een interessant compactmodel.

Met iemand van Oschner gebeld. Dit zijn inderdad mooie pompen maar wel duur. Panasonic zat kwa prijs beter.

Nog wel wat opties dus

 

Vandaag bij Nilan geweest. Ze hebben ook een compact toestel.

De compact P. Ze hebben een optie zoals de Genvex om de ventilatielucht op te warmen. De XL versie kan 415m³/h ventileren wat voor mijn huis nodig is. Indien nodig kan er ook een warmtepomp op aangesloten worden. Tegen eind van de week zou ik een prijs moeten hebben.

Iemand ervaring met compacttoestellen?

Drexel-weis heeft ook al voorstel gedaan maar dit neigt naar de dure kant. Richting de 26 000. Is wel met warmtepomp grond/water. Zal wellicht goed werken maar wat een prijs.

Brinck heeft ook een optie maar dan met Cv ketel. Dit zegt me minder omdat het fijn zou zijn om de gas buiten te houden.

Zehnder had in het verleden een maar verkoopt dit alleen nog maar in Polen. De prijs zou de belangrijkste reden zijn dat ze het niet meer in België verkoopt zeiden ze.

Nog iemand opties? Of ervaringen en verbruikcijfers?

Krijgt een toestel met enkel comfortverwarming (een 900watt na warmtepompje een 2000watt) een passiefhuis warm? Dit in combinatie met een 180-200liter SWW warm te moeten maken ?

 

Veel warmte zal er wellicht niet overschieten. Er zal ongeveer 1kW naar ruimteverwarming kunnen gaan. Vraag is hoeveel je nodig hebt om het 'nog' warmer te krijgen in je passiefhuis, denk ik.

Inderdaad en daar wacht nog voor op warmteverlies berekening. Vrijdag eens op batibouw gaan zien wat ze allemaal hebben.