OptiBuild: bereken zelf de kost optimale combinatie voor isolatie en ramen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo iedereen,

 

Wij (=bouw-energie.be) zijn op zoek naar beta testers voor OptiBuild, een nieuwe online software tool, die we de afgelopen 2 jaar hebben ontwikkeld. Het grote probleem waar wij en de rest van de bouwsector mee geconfronteerd worden is: Hoe gaan we op een betaalbare manier E30 of BEN woningen bouwen?

 

Sinds 2006 is het E-peil geleidelijk strenger geworden en elke keer dat dit gebeurde adviseerde architecten 2 cm isolatie extra in muren, daken en vloeren. Dit heeft ertoe geleid dat in veel gevallen teveel isolatie gebruikt wordt (vanaf een bepaalde dikte is de positieve bijdrage van meer isolatie verwaarloosbaar) en/of op de verkeerde plaats wordt toegepast.

 

Als we rekening houden met alle isolatie materialen, raamprofielen en glassoorten die op de Belgische markt aangeboden worden zijn er ongeveer 20 miljard mogelijke combinaties waarop een standaard woning geïsoleerd kan worden. Hieruit de beste combinatie kiezen is enkel mogelijk met behulp van een optimalisatie model.

 

Om dit op een gebruiksvriendelijke manier mogelijk te maken ontwikkelden wij OptiBuild:

Gebruikers vullen de gegevens van een gebouw in, geven aan welk K-peil ze willen behalen en OptiBuild berekend de meest kostefficiënte manier om voor dat specifieke gebouw het vooropgestelde K-peil te behalen.

 

Alle mogelijke combinaties waarop men het gebouw kan isoleren, worden als blauwe punten op een XY-grafiek (K-peil vs. prijs isolatie en ramen) geplaatst en het rode punt geeft de optimale combinatie aan. In het tekst vak naast de grafiek vindt men de materialen (merk/type) en isolatie diktes gebruikt in de optimale combinatie.

 

Uit onze tests blijkt dat de combinatie van isolatie en ramen die de architect voorstelt voor een standaard woning ongeveer 3000-10000 euro duurder is dan de kost optimale combinatie. Deze besparing kan gebruikt worden voor verdere investeringen in een warmtepomp of PV installatie en zo wordt het mogelijk om met een aanvaardbaar budget een E30 woning te realiseren.

 

OptiBuild is gedurende de hele maand februari gratis te testen via deze link:
http://www.bouw-energie.be/nl/optibuild

 

Alle feedback is welkom via deze forum post. Als jullie vragen hebben, aarzel dan ook niet om ze te stellen.

Groeten,
Joris Bracke

Reacties

Getracht om mijn eigen woning in te geven.

Geen enkel resultaat gekregen, ook als ik minder strenge eisen stel of ruimere parameters neem, bekwam ik geen enkel resultaat.

Voorts niet de mogelijkheid om ecologische isolatiematerialen in te geven (houten ramen, papiervlokken, ... )

Hallo Roel,

Dan doe je iets mis. Onder Navigatie>Help>Trouble shooting vind je normaal een oplossing voor je probleem.

Waarschijnlijk krijg je "Er is geen oplossing mogelijk" in het tekstvak naast de grafiek, correct? Dit wil zeggen dat de randvoorwaarde van het optimalisatie probleem te streng zijn ingesteld en dat er geen oplossing mogelijk is. Om dit op te lossen moet je ervoor zorgen dat de randvoorwaarde niet te streng zijn ingesteld en dat het model minstens één isolatie materiaal in de muur, het dak en de vloer kan kiezen + minstens één raamproefiel en glas soort kan kiezen. Meer info hierover vind je onder Trouble shooting bij de vraag "Ik krijg als uitkomst "Er is geen oplossing mogelijk!". Wat doe ik mis?".

Om wat gewoon te worden aan OptiBuild begin je best met één van de voor ingevulde voorbeelden. Je kunt deze wat aanpassen om te kijken hoe alles werkt.

Wat de ecologische materialen betreft heb je gelijk. OptiBuild beschikt nu over iets meer dan 1800 isolatie materialen waaruit gekozen kan worden, maar dit moet nog verder uitgebreid worden, onder meer met ecologische materialen.

Laat maar horen of het gelukt is.

Groeten,
Joris

 

 

Heb wat zitten spelen nu. Wordt leuker naarmate je het meer doet.

Hopelijk gaan mensen hun ontwerp inbrengen en dan spelen met oa raamopp. en soort profiel (alu-PVC).

Het bevestigd mooi dat veel ramen nog steeds de K-killer blijft. ;-)

Gooi nu maar snel de eco-materialen in de dbase. ;-)

 

Niet mis!

Hallo flesjespa-1,

 

Bedankt voor de reactie. We hebben contacten bij VIBE (sectororganisatie natuurlijke isolatiematerialen) en we zullen met hen contact opnemen met de vraag voor een relevante prijs database.

Als er nog vragen/opmerkingen zijn horen we het graag.

Groeten,
Joris Bracke