Vermogen pelletkachel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ok, hier ben ik weer...

 

Onze NEB zal rond de 30 kWh/m² zitten. Als ik via "bouw-energie.be" uitreken hoeveel het vermogen van onze verwarming is, kom ik op 6,8kW.

 

Ik zal nog naar een kachelverkoper gaan om het te laten narekenen, maar ik ben van het wantrouwige type en heb het graag zelf voor elkaar ter controle... :-)

 

Die 6,8kW is bij -10 graden. Komt niet zo vaak voor. Hoe groot neem ik effectief het vermogen van een pelletkachel?

Zwaarder? 8kW? Of juist gepast, bv. 6kW?

 

Ter info: we hebben een vide van ongeveer 9m².

 

Reacties

Beste,

Als je juist gepast neemt zal je de pelletkachel continu moeten laten werken als het -10 graden (24h gemiddelde !).

Bij -5 graden zal je deze 5/6 van de tijd moeten aanzetten.  Als je veel thuis bent is dit geen probleem.  Ben je weinig thuis raad ik je aan om een zwaardere te nemen, je woning zal sneller op temperatuur zijn als je de kachel aanzet bij je thuiskomst.  Een zwaardere kachel zal ook langer meegaan omdat hij minder uren zal branden.

 

Molenman, bedankt voor je inbreng.

Ik begrijp de stelling dat je kachel continue zou moeten werken bij -10. Alleen... hoe vaak komt dit nu voor? En is het dan verstandig een zwaardere kachel te nemen die je de grootste deel van de tijd moet "smoren" om minder vermogen te geven; met verminderd rendement als gevolg...

 

Bovendien zijn moderne pelletkachels te programmeren en te voozien van een thermostaat, die de temperatuur automatisch regelt. Ook als je niet thuis bent.

 

Vandaag bij een kachelverkoper geweest en die kon niet uitrekenen hoeveel vermogen wij juist nodig hebben.... Kwam af met een formuleke en dat gaf maar liefst 21kW.

Weet ik  nog niks...

Zelf uitrekenen dan maar zekers

hoeveel vierkante meter buitenmuren ?

hoeveel vierkante meter gemeenschappelijke muren met je buren ?

welke isolatie in de muren ?

hoeveel vierkante meter ramen (k waarde van het glas) ?

hoeveel vierkante meter vloer ?

welke isolatie onder de vloer ?

plafond isolatie ?

Je kan de berekening ook laten doorvoeren door een EPC deskundige (zie internet)