elektrisch verbruik elco thision 9kw

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik heb het elektrisch verbruik van mijn elco eens nagemeten.  Ik verschoot!

Als de brander en pompen werken= 140watt! Iets meer zelfs.

De externe pomp voor mijn vloerverwarming verbruikt 55watt.  De interne is eentje van 80watt.

Als de brander stilligt en de pompen nog werken, meet ik 132watt, dus dat is die 80 plus 55 volgens mij.

Hoe kan ik het elektrisch verbruik doen zakken?

Een instelling heb ik reeds veranderd, waarbij de ketel de pompen sneller stillegt bij te hoge temperatuur.  Zeker bij deze hoge temperaturen ligt de ketel volledig stil.

Maar ik heb ergens gelezen dat die 80w van de interne pomp kan verlaagd worden naar 40.  Weet iemand hoe?  Want aangezien deze ketel de koning van modulatie en als het koud genoeg is, blijft deze ketel gewoon draaien 24/24 in de winter.

Reacties

Ben ook verschoten wat mijn Zubadan warmtepomp verbruikt. En als ik mijn balansventilatie moet laten draaien op maximale stand volgens de richtlijnendanis dit ook 0.330kWx24x365=2900kWh oftewel 700€ (twee ventilatoren van 165Watt)

Ventilatie zaldus altijd op minimale stand draaien en afstaan als ik weg ben.

Wim,

Het verbruik van uw balansventilatie kan niet kloppen!

Ter vergelijking: hier 19 Wh/uur op laagste stand (is ook voldoende) x 24 x 365  = 166,44 kWh x 0,25 € = 41,61 € per jaar.

Ventilatie op laagste stand geen probleem, afzetten is onzinnig.

 

Voor wp en ventilatie kunnen we een andere topic opstarten.  Ik zoek nu een manier om het elektrisch verbruik van mijn ketel te verlagen.  

Mijn ketel is een elco thision 9kw, met een externe pomp en evenwichtsfles voor mijn vloerverwarming.  Een boiler is er ook op aangesloten.  Ik kan mijn ketel bedienen met de thermostaat qaa73.

Is het mogelijk het vermogen vd interne pomp te verlagen?  

Zowel de externe als interne pomp heeft geen schakelaar om de pomp in een lagere stand te zetten.

Deze winter ga ik experimenteren met een tijdschakelaar waarbij de ketel 3x per dag maximaal 2 uur ingeschakeld wordt. De overige 18 uur is de ketel volledig uitgeschakeld. Zo wordt de grote massa van vloerverwarming (gelijkvloers) en wandverwarming (verdieping) op temperatuur gehouden. Als het desondanks koud wordt ga ik bijstoken met de houtkachel. De gasketel wordt met een Klikaanklikuit-schakelaar aangesloten op de WCD, in de woonkamer ligt de RF-afstandsbediening van kaku zodat de ketel eventueel handmatig geschakeld kan worden.

 

Het was mij ook opgevallen dat het standby-verbruik van de gasketel vrij hoog is terwijl de ketel slecht een paar uur per etmaal draait, in putje winter maximaal 10 uur. Met de huidige klimaatveraangenaming staat de ketel dus ook weer helemaal uit.

externe pomp voor vloerverwarming vervangen door een zuinige vb http://be.grundfos.com/content/dam/Belgian/Documentatie/Productbrochures/ALPHA2%20NL%20reduced.pdf

 

vanaf een paar W tot max 20W ongeveer

'pompen stilleggen bij te hoge temperaturen'

=> wel oppassen: de bedoeling van de pompen bij 'te hoge' temperaturen is net dat de energie verdeeld geraakt en is eigenlijk een bescherming van je installatie.  Omgekeerd hoop ik dat die situatie van 'te hoge' temperaturen nooit voorkomt.

Walter

enig idee waarom je 2 pompen nodig hebt?  Ik zou verwachten dat de interne krachtig genoeg kan zijn.

Geef eens de types van de pompen die er nu inzitten.  Misschien zijn het nog niet de zuinigste op de markt. 

Walter

tweede pomp is nodig omdat er met een evenwichtsfles gewerkt wordt.  ik heb vroeger meerdeerre van die ketels geplaatst, zonder evenwichtrsfles, en met 1 pomp, werkt perfect.  zeker voor de pomp van de verwarmingskring kan met een circulatiepomp met A-label gewerkt wor'den,, dat scheelt minstens 50% aan, verbruik, als je geen enorme opvoerhoogte nodig hebt, gebruikt je pomp max. 24 watt.

Wim,

De vraag is niet hoe je ventilatie je het minste kost maar hoe je gezond ventileert. Dat is iets anders dan domweg de laagste stand kiezen. Als je hier twijfelt start eens een eigen vraagstaart.

Walter

Het geen ik mij kan herineren is dat de installateur schrik had dat de interne pomp niet voldoende was.

De externe pomp is Revolution3 25-60/180, 55w gemeten.

De interne pomp Grundfos Uper 15-50, 80w gemeten alhoewel ik ook 40w zie opstaan. 

 Ik zie nergens een schakelaar op de pomp waarbij deze op een lager vermogen kan draaien.

 

Probleem is dat een installateur kan weten of de pomp toekomt of niet. Maar dan moet hij wel een beetje rekenen....

Walter

ik ken natuurlijk jullie installatie niet, maar bij een doorsneeinstalltaie lukt het met de interne pomp.  en een installateur die schrik heeft, heeft niet gerekend, en voor alle zekerheid een extra pomp erbij gezet.  de externe pomp heeft 1 meter extra opvoerhoogte, dat is ook niet zo veel. maar hij had er dan wel minstens eentje met A-label kunnen plaatsen, je had daar alllicht aan 12 watt, mogelijk zelfs aan 5 watt voldpoende gehad, en dat scheelt toch een pak.

de circulator van de ketel kan mogelijk toch lager gezet worden, maar dan intern via de regeling. 

En hoe geraak ik aan die regeling?  Wat moet ik doen?  Sommige zouden het gedaan hebben, maar hoe?  

tja, als dat kan is dat een werkje voor de installateur, ik neem aan dat hij alle parameters van het toestel kent en er bij kan.

anders even met de technische dienst van elco bellen.

Daar knelt nu juist het schoentje:  Enkele dagen geleden gehoord dat onze installateur failliet is!  

Dus ga binnenkort contact opnemen met Elco.

Betreffende onderhoud, kan ik nog een jaartje zoeken, verleden jaar onderhoud gehad.  (2 jaarlijks onderhoud).

ik laat elco het onderhoud doen van die ketels, zij doen dat ook.

Ik heb ee'n mail gestuurd, ben benieuwd.

Ok, stel dat het interne pomp verhaal op niks uitdraait, welke pomp raad u dan aan ter vervanging van de externe Revolution3 25-60/180? 

 

 

Met te hoge temperatuur bedoel ik eigenlijk de binnentemperatuur.  De vloerverwarming temperatuur, wordt bewaakt door een kleine thermostaat op 45gr, op de buis gemonteerd. 

aangezien we hier proberen geen reclame te maken ga ik geen merken noemen, maar alle merken hebben tegenwoordig een A-label pomp in hun gamma, zeker de grote gekende namen. 

kijk ook eerst eens of je  een pomp nodig hebt als de huidige.  makkelijkst kan je dat testen door deze eerst op z'n laagste stand te zetten, krijg je het daar mee warm (eens het echt koud is natuurlijk), tenminste als de pomp die mogelijkheid heeft, want ik heb even de info opgezocht, en het ziet er niet zo naar uit.  normaliter zou een 25/40 moeten volstaan, maar aangezien ik de installatie niet ken, neem een 25/60 dan heb je zeker genoeg vermogen, je kan deze dan nog altijd op de laagste stand zetten.

ik stuur je nog een mailtje

Bedankt voor de mail.  

Spijtig genoeg hebben beide pompen geen schakelaar.  Ik ga in ieder geval het antwoord van elco afwachten en een zuinigere pomp als plan B!

De reactie van Elco:

"De pomp in de ketel moduleert op vermogen en delta T in verband met de warmtevraag, en enkel de LMU maak dat dat die pomp zo laag mogelijk moduleer voor niet te veel energie verbruik maar ook om genoeg  debiet water uit de ketel komt om geen hydraulisch probleem te creëren  interne in de ketel lichaam .  Spijtig genoeg mogen daar geen aanpassingen gebeuren om de garantie van de ketel . "

Dat de pomp moduleert ifv vermogen heb ik niet gemerkt gehad.  Deze draait op vol vermogen bij de minste vraag.  

Aangezien het interne pompvermogen verlagen in de elco ketel geen optie is.  Ga ik dus enkel winnen door de extrene pomp te vervangen.

Wat meer info over onze installatie:

Buizen liggen op 15cm van elkaar, in badkamer, douche en aan de grote ramen liggen ze op 10cm.

Gelijkvloers: 110m²

Boven: 25m²= 1ste verdieping

Verticale afstand tussen pomp en collector op 1ste verdiep= +/- 2.5m.

 

Ik zit hier blijkbaar in ongeveer dezelfde situatie als Griet en Stefan.

Ik heb hier ook een Thision 9 KW.  En heb tijdens de koudere dagen deze winter het electriciteitsverbruik van de ketel gemeten en dat kwam op iets meer dan 1 KW/h voor één dag. Ik ben daar ook van verschoten en zou dat ook graag verminderd zien ...

Maar net als bij Griet en Stefan is mijn installateur failliet ...  ik ben dus op zoek naar een betrouwbare installateur voor de Elco ketel en zonneboiler die vertrouwd is met een LEW woning, regio Limurg (Genk).  

De elco ketel heeft het tot nu toe vrij goed gedaan ... 1 x stuk gegaan  op 8 jaar. 

Maar als ik sommige horror verhalen over Elco hoor heb ik geluk gehad !?

1 kWh op 24 h, dat is 42 Watt per uur, vind ik toch nogal meevallen.want buiten de pomp heb je ook nog een ventilator die op koudere dagen continu draait, de ontsteking en de hele elektronica van de ketel.

wat geluk betreft, ik heb toch wel een dozijn klanten met een thision (meestal 13 of 17 kW), en bijna geen problemen.

Ik had eigenlijk geen idee van het verbruik van ketels ... dus blijkbaar valt het bij mij nog mee ...

Ik heb onlangs de jacht op verliezen geopend en ben ik beginnnen de belangrijkste elektriciteitsverbruikers in huis te meten.

En zo ben ik op een aantal aparaten uitgekomen waarvan ik niet gedacht had dat die zoveel verbruiken.

De gasketel was er een, het mechanische balansventilatie systeem D was een andere (±1 KW/h per dag).

Daar valt wat elektriciteitsverbruik betreft helaas dus weinig aan te verbeteren ....

 

gert

een eenvoudige methode om je stroomverbruik te laten zakken is de ketel uitschakelen.  ik doe dat ook, met vloerverwarming hoef je niet continu te stoken, ik stook nu in 2 blokken van 6 uur.  daarmee zakt het verbruik van de ketel met 50 %.  enkel als de t° onder de 5° zakt, stook ik de hele dag

De ketel stookt niet de ganse dag hoor.  Meestal begint hij pas na midernacht te stoken tot een uur of 9 s'morgens....  

Waarschijnlijk zal het verbruik aan electricteit over een gans jaar dus nog wel meevallen... 

 

Ik heb wel de indruk dat de ketel vroeger meer verspreid stookte en op iets lagere temperatuur .... gasverbruik was toen een stuk lager, maar dat ligt ook aan mijn huidige vriendin die het nu warmer wil dan dat ik vroeger gewoon was ....

 

Een beetje frustrerend dat ik het lage gasverbruik van vroeger niet maar haal ...   ±570 m3. gasverbruik laatste jaren ±750m3 :( 

 

nee, maar de pomp die draait wel continu, tenzij de buitent° de bovengrens overschrijdt.

Ah, nu begrijp ik je punt.  Ik zal eens expirimenteren met de ketel uit te zetten ... Bedankt voor de tip