PV panelen Z-O of Z-W

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

ik vroeg me af waar ik in de toekomst best PV panelen leg Z-O of Z-W

 

Z-O is plat dak, Z-W is op hellend dak....

bedoeling is uiteindelijk op beide .... maar waar leg ik de meeste???

 

 

 

Verbruik..... moeilijk te zeggen ik heb zeer verschilldende uren (nacht, vroege, middag, avond,.... zowat alle uren van de dag moet ik wel eens starten met werken)
mijn vrouw en 2 dochters hebben normale uren....

 

we verwarmen met warmtepomp... die kan in de morgen wel eens warmte vragen..

Reacties

100% Z is niet mogelijk daar staan 3 zonnepanelen (Z-Boiler)

Ik zou zeggen de oriëntatie die de minste zoninstraling (voor passieve ruimteverwarming) heeft. Dus heb je de grootste ramen op ZW dan plaats je de meeste zonnepanelen ZO of omgekeerd.

Best ZW.

Naarmate het aandeel zonnestroom groter wordt in onze energiemix, moeten we trachten de stroom zoveel mogelijk te produceren op momenten dat er vraag is.

Namiddag en 'savonds is er meer vraag dan in de voormiddag.

Daarom best kiezen voor ZW.

 

ZW gaat waarschijnlijk ook iets meer KWH opleveren (afhankelijk van de locatie)

 

Dirk

Tiens, ik hoorde eens dat pv-panelen beter iets naar het oosten dan naar het westen staan omdat het rendement lager is bij hogere temperaturen.

enfin, ik ken er niks van, tis misschien een fabel.

@ Dirk Dat geldt niet voor iedereen en zoals ik TS begrijp geldt dat ook niet voor hem. ZW kan wel interessant zijn in geval van een L/W-wp met PV omdat de COP het hoogst is tijdens de uren met de hoogste buitentemperatuur en dit is doorgaans halverwege de middag (14-15 uur). Bij deze configuratie past een omgekeerde vloer (betonvloer op isolatie) zodat de bouwmassa optimaal benut wordt als warmtebuffer.

theoretisch wel, maar in de winter heb je heel dikwijls nevel in de voormiddag, en dan is ZW dus gunstiger.

Bij een netvergoeding die gebaseerd is op het vermogen van de omvormer kan je panelen leggen zowel op het zuidoosten als het zuidwesten met een opvormer die eigenlijk slechts op de helft van de panelen is voorzien. Voor de middag de oostelijke helft, na de middag de werstelijke helft. Je zal dan per geinstalleerd vermogen veel meer stroom in totaal kunnen opwekken voor een kleinere netvergoeding.

ik denk van eerst een kleiner deel op mijn Z-O olat dak te leggen en later het groter deel op ons hellend dak op Z-W

 

zoals alle bouwer wel weten.... kostelijk om alles in eens te veranderen ;)