veiligheidsglas <-> triple glas

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

beste geïnteresseerden en confraters,

Graag had ik bevestiging of weerlegging verkregen met betrekking tot de nieuwe norm. Een constructeur van ramen wees mij op het feit dat de nieuwe norm mbt veiligheidsglas enkel spreekt over enkel en dubbel glas. Zo zou het goedkoper zijn om overal waar veiligheidsglas nodig eigenlijk triple glas te plaatsen...?

Reacties

Triple glas heeft meestal één gelaagde zijde die inbraakvertragend is. Deze gelaagde zijde moet aan de binnenkant van de woning geplaatst worden.

Veiligheidsglas zoals kogelvrij glas is van een ander kaliber dan inbraakvertragend glas.

Interessant. Ben, je zeker dat triple glas vaak gelaagd is? Dan is dat toch normaal gezien duurder dan gelaagd dubbel glas?

Ik weet evenwel niet of je 100% begrijpt waar ik op doelde.
Ik had het weldegelijk over verwondings- en doorvalgevaar (STS 023). Niet over inbraak noch kogelimpact.

Toch zo moeilijk?
Het is nochtans een zeer pertinente vraag op een forum dat passiefbouw hoog in het vaandel houdt. of bouwt iedereen hier alle met triple glas uitgeruste ramen en deuren op 90cm boven de grond?

Aangezien ik in mijn passiefhuis ook ramen wil waarvan de onderkant onder de 90cm begint, zit ik met dezelfde vraag als Steven.
Inderdaad een pertinente vraag !

Is drievoudige beglazing gelaagd te verkrijgen ?
Indien niet, is het wel veilig om dan dergelijke ramen zonder borstwering te plaatsen ?

Jan

Op de vraagbaak van Bouwinfo loopt al zo'n soortgelijke topic... gewoon even de zoekfunctie daar gebruiken. Over de optie van drievoudig glas wordt er echter niet gerept, maar het kan wel es interessant zijn om lezen. Kort samengevat: blijkbaar is het de norm om gelaagd glas te nemen als het raam lager dan 90 cm komt, maar is het toch niet wettelijk verplicht. Dus het is tot op heden nog altijd een soort van schemerzoen. Typisch Belgisch, zucht. Alleen rijst dan de vraag wie verantwoordelijk is bij een eventueel ongeval later... architect, bouwheer en/of raamleverancier.

Nu moet ik zeggen dat ik nog niet veel mensen door dubbel glas heb weten lopen. Daarvoor moet je toch al echt je best doen zenne. Wat ik wel weet is dat dit alles weeral een pak duurder maakt. En dat de raamleveranciers het zelf nie meer goed weten, hoe en wat.

normering is niet echt duidelijk,

wat in het geval van een winkeletalage ?
komt wel degelijk tot op de grond ;
binnenblad heeft geen gevaar voor breuk, wel het buitenblad (fietsen, etc) geeft bij breuk gevaar voor passanten !!??

van enkel naar dubbel naar triple + gelaagdheid heeft ook nog een ander nadelig puntje : gewicht van de ruiten stijgt en dus ook de prijs en alzo beperkingen in de afmetingen bij plaatsing...

Wij hebben vorige week kozijnen geplaatst met triple glas waarvan zowel het binnen- als buitenglas gelaagd was. De kozijnen waren wel behoorlijk zwaar geworden, maar het resultaat mag er zijn! De prijzen vallen tegenwoordig hard mee.