Rookgasafvoer houtkachels/pellet kachels

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Goedemorgen,

Ik heb een vraag in verband met het voorzien van houtkachels in een houtskeletbouw. 

Mijn eerste vraag. Is het beter om via een dakdoorvoer te werken? Of heeft  een dubbelwandige inox buis langs de buitenkant de voorkeur?  

De tweede vraag

-Er zijn diverse duurzame systemen op de markt met (zeer) efficiente verbranding (Rookvergasser, Finnoven of Pelletkachel, ..). Zal het soort schouw een effect hebben op de efficiente verbranding? 

Derde vraag

- Het zou gezelliger zijn om de houtkachel in de uitbouw te voorzien. Natuurlijk wil dit zeggen dat de schouw lager komt dan de nok van het hoofdvolume. Er zijn weliswaar geen obstakels in de zuidwestelijke windrichting. is hinderlijke reukhinder bij een efficiente verbrandingshoutkachel te voorzien? 

 

Alvast bedankt voor jullie suggesties.

 

Reacties

- ik heb sinds enkele weken mijn houtfornuis met watermantel in gang gestoken in mijn nieuwbouw passiefhuis.

- ik heb nog niet op vol vermogen laten branden , maar volgende zaken blijken nu al :

 

- uit de schouw komt bijna niets van rook /geur , ik stook uiteraard met niet behandeld of geverfd  hout , dit in tegenstelling van mijn buurman(daar komt wat anders uit de schouw -,).

- we hebben er bewust voor gekozen om in huis een dubbelwandig traject te plaatsen, weliswaar loodrecht vanaf het fornuis naar omhoog, met 2 stukken enkelwandige buis  : vanaf de kachel tot onder het plafond van de keuken , en dan nog een stuk op het eerste verdiep , in de nachthall , met de bedoeling nog wat extra warmte te recupereren;  dit werkt goed , en zelfs het enkelwandig gedeelte wordt maar iets meer dan handwarm , wat goed meevalt. Overal waar er door de balkenlaag gegaan wordt (thv de verdiepingen en door het dak) wordt natuurlijk overgegaan op dubbelwandig, zoals het hoort.

Langs de buitekant denk ik dat je toch wat meer verlies zal hebben , het is beter dat in huis te houden.

 

Als je wil trek ik een paar foto's

Dank je voor het antwoord.

Het lijkt me inderdaad interessant om dubbelwandig met enkelwandig te combineren.

Maar anderzijds koel je de rookgassen mss teveel af, waardoor trek vermindert en rendement omlaag duikt? 

 

Dag Geert,

zou je je ervaring met je houtfornuis uit de doeken willen doen, mss in een ander topic? Warm genoeg? te warm? warmte voor SWW? Koken...

Ik ben zeer beniewd naar je ervaringen.

grz

Beste Allen,

Ik heb een followup vraag, met betrekking tot de afstand collectorvat - houtkachel.

Zoals eenieder zou ik mijn houtkachel het liefst van al op een gezellige plaats hebben. In casu in het uiterste deel van de uitbouw. Daar komt immers ook de tv hoek.

Echter, ik wil graag ook efficient omgaan met de warmte geproduceerd door mijn houtkachel. Vb een houtvergasser.

Hier volgt mijn vraag: is het een erg stom idee om een houtkachel met een collectorvat te verbinden indien de te overbruggen afstand ongeveer 11 meter is. 

De te overbruggen afstand bevindt zich in het beschermd volume van een (zo goed als) Lage Energie Woning. Bijvoorbeeld ingewerkt in de gepolierde betonvloer.

Mijn redenering: Aangezien de "verloren" warmteenergie naar het beschermd volume gaat, is deze energie niet echt verloren. Of heb ik het hier fout voor? 

Alvast bedankt om deel te nemen aan de denkoefening!

lijkt me geen probleem, ik zou de leiding wel wat isoleren met isolatie geschikt voor hoge temp (gelijk zonneboiler). Ik heb Alpex 26 mm genomen,voor de leidingdrukverliezen te minimaliseren, is geen probleem qua temperatuur , alpex kan daar tegen.

 

Bij mijn huidige woning (niet de nieuwe met het houtfornuis dus), staat de gasketel op verdiep +2 en staat de boiler op het gelijkvloers. Werkt perfect.