huis opdelen: 3 appartementen: CV, SWW, ventilatie, P

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

hallo,

graag jullie input ivm volgende zaken

een bestaande rijwoning met plat dak gaat opgedeeld worden in 3 app.  1ste app=0+1 ; 2de verdiep=2 ; 3de verdiep= 3

1ste app= 130m² // 2de app = 70 m² // 3de app = 60 m²

ik zou graag zowel elektriciteit, water als gas delen met het hele huis.

waarom ? van alles slechts 1 aansluiting, dus maar 1 keer aansluitkosten, huurkosten, turtle-taks... 1 toestel (brander...)....

  1. elektriciteit= ieder appartement krijgt wel een tussenmeter, dus dat is perfect af te rekenen... kookvuur gaat voor iedereen op gas zijn, op die manier kan ik met een standaard aansluiting tot 25kw makkelijk rond komen.
     
  2. koken: gas= iedereen eigen gasfornuis eventueel met tussenmeter gas, (maar dat lijkt me niet zinvol).
     
  3. verwarming: 1 centrale gas ketel die het hele huis via vloerverwarming op 20 graden zet. ook eerlijke verdeling volgens oppervlakte, tenzij iemand heel de tijd de ramen open zet...
    probleem: sommige ruimten geraken niet warm genoeg of snel genoeg warm zoals badkamer haalt nooit 24 graden: de vloeroppervlakte is erg klein... dus misschien toch in badkamer en lviing extra radiator plaatsten.... IS DIT ZINVOL ? (ook probleem met ketel zie volgend topic)
     
  4. SWW: een centrale boiler voor de drie appartementen, boiler nageisoleerd en leidingen ook, dunne retourleiding voorzien die via timer en temperatuurleiding op de aanvoerleiding gestuurd wordt...

    Probleem: hoeveel ketels voorzien in de woning: 1 ketel die zowel vloerverwarming, radiatoren als SWW maakt zou ideaal zijn...; maar je kan ook een ketel voorzien (10kw) voor de vloerverwarming en 1 ketel (10kw) voor radiatoren en SWW...    // mijn voorkeur gaat uit naar 1 ketel van 19kw omdat ik dan ook maar 1 schouw moet steken... tenzij je iets zoals clv gaat doen maar dan op hetzelfde verdiep.
     

  5. ventilatie: graag een balansventialtie: maar dan eentje voor het hele huis; heb zeer weinig ruimte in de kleine appartementen om daar een wtw unit te plaatsten... aangezien de meeste ruimten op dezeflde temperatuur gaan zitten lijkt met dat geen probleem. iemand die daar anders over denkt ? en wat met 20 meter ventilatiekanalen ? de unit zou in de kelder staan en weet niet welk leidingstype ik ga nemen (centrale leiding of elke in en afvoer aparte leiding)
     
  6. PV installatie: op het dak zou een pv installatie komen die aangesloten gaat worden op het hele huis.
     
  7. Wat met het berekening E peil ?: het e peil berekent men voor elke woonheid; is dat een probleem voor het ingeven van de ketel, en ventilatie ? ik schat van niet ? maar wat met de pv installatie ? ik had ergens gelezen dat die verdeeld wordt over het volume. dus een deel van de pv installatie per appartement afhankelijk van de relatieve volumes.

 

Dank

fillemon

 

Reacties

Dit is een prachtig ecologisch en economisch initiatief wat technisch makkelijk te realiseren is, alleen dat de eigenaar die kosten moet verdelen en afrekenen, nu het risico loopt om niet betaald te worden door de huurders ipv de intercommunale . Dus oppassen aan wie je verhuurt.

In de badkamers plaats je vloer- en wandverwarming , deze hang je gewoon mee op de vloerverwarmingscollector. Dit doe ik al jaren en werkt perfect, de badkamer is dan steeds warmer dan de rest van het huis. Leg ze wel in de goeie richting anders werkt ze niet goed.

1 verwarmingsketel voor de ganse blok gaat zeker, met een superdik geïsoleerde warmwaterleiding en retourleiding hou je de verliezen onder controle. Als je weersafhankelijk stookt en een goede balansventilatie hebt dan, zet men de vensters niet te lang open want dan krijgen ze het niet warm genoeg. Je moet natuurlijk zelf de installatie goed afregelen eerst.

Als je 1 balansventilatie zet in de kelder dan neem je de verse lucht natuurlijk via de kelder en de afvoerlucht ook. Dit maakt dat je 2 stijgleidingen nodig hebt in de blok uit spiralit. In ieder app, zet je een kleine collector en vertrek je met een flexibele pp buis naar elk ventiel. Zo heb je geen last van overspraak of geluid. Werkt perfect en kuist later makkelijk. Wel alles goed verzorgen en dimensioneren. Een goede ventilatie maken is geen natte vingerwerk, daar is over nagedacht.

Als je alles deelt in de blok dan hou je best de PV installatie ook in gemeenschap en verkoop je de elektriciteit zelf, daar haal jij je winst voor het extra rekenwerk voor de afrekeningen. Vandaag kan je zelf stroom maken aan 10 ct en verkopen aan 25 ct. In maart gaat hij misschien 30 cf kosten volgens Ecopower? Met een batterij, een energie meter, een Home Manager en een bi-directionele teller elimineer je de prosumenten vergoeding.

Succes!

 



Ik heb een passiefhuis gebouwd met 4 wooneenheden waarbij ik ook alle nutsvoorzieningen gemeenschappelijk heb gemaakt.

Het is niet helemaal dezelfde situatie maar bepaalde zaken kunnen toch op dezelfde manier bekeken worden.

- verwarming is passief met losse elektrische bijverwarmingstoestellen

- elektriciteit is gemeenschappelijk, er zijn twee pv installaties voorzien die samen in alle elektriciteit voor de 4 appartementen en de gemeenschappelijke ruimtes voorzien. Er is voor twee installaties gekozen omdat men in het normale particuliere systeem maar maximum 10 kW mag installeren en dat was niet genoeg als volledige dekking, Dus twee installaties op dezelfde naam (eigenaar).

- leidingwater via één aansluiting naar gootsteen en lavabo van elk appartement

- een grote regenwaterput (30000 l) met één zuivering en één pomp voor de overige toestellen in alle appartementen.

- gas is hier niet nodig vermits de verwarming passief is en het koken met inductie (elektriciteit) gebeurd.

- warmwater wordt geproduceerd door een gemeenschappelijke warmtepompboiler van 280 l op regenwater en een gemeenschappelijke warmtepompboiler van 80 liter voor de gootstenen en de lavabo's.

- 4 aparte balansventilatietoestellen naast elkaar geplaatst in de kelder.De optie van één groot toestel is destijds ook overwogen meer bleek te veel nadelen te hebben: moeilijk per appartement naar persoonlijke behoefte te regelen, open van ramen in het ene appartement zou de temperatuur in het andere kunnen beinvloeden.

- de berekening van het E-peil is geen probleem geweest. Als ik me niet vergis is dit berekend voor het geheel van het gebuw in vanuit die berekening opgesplitst per appartement. Zo is er bijvoorbeeld ook maar één blowerdoortest uitgevoerd.

Deze manier van werken kan volgens mij enkel als alles in handen is van slechts één eigenaar die de appartementen verhuurt waarbij hij al dan niet zelf ook daar zou wonen.

Particuliere verbruiksmeters voor gas, water of electriciteit lijken mij minder evident, hier is dan ook gekozen om de appartementen te verhuren alles inbegrepen. Of je zou ook met een vaste forfait kunnen werken. In de overeenkomsten staat dan wel dat alles inbegrepen is zolang het een normaal verbruik betreft, zoniet dan kan er een aanpassing gevraagd worden.

Ik heb nu al meer dan 4 jaar die ervaring en dat werkt zonder grote verassingen.

Mooi project Charel,

maar ik zie wel niet in waarom 1 balansventilatie nadelen zou bieden , ik zie enkel voordelen, tenzij je geen centrale koker hebt? 

De installaties die ik plaats ( Systemair ) hebben 1 x per jaar een onderhoud nodig, enkel de zakkenfilters vervangen.

Als motoren beginnen te verslijten, dan moet jij wel 8 motoren vervangen, ik 2 of de rollagers toch.

Hoe het openzetten van vensters veel nadelen zou brengen zie ik ook niet in, vensters open zetten in een woning doe je niet in het stookseizoen als je een balansventilatie hebt, wegens niet nodig want de lucht is altijd vers en bewoners van energiezuinige woningen weten waar de klepel hangt, ze zijn allemaal zeer begaan met energieverbruik, omdat ze weten dat hun dit geld spaart. 

De plaatsbesparing met 1 installatie is enorm ( geluiddempers ! ) en debieten aanpassen per appartement kan ook vrij simpel via gestuurde kleppen net voor de collectoren.

Gr Bart

Wij hebben een gebouw met drie appartementen en kantoor met dezelfde indeling als die van jou maar met extra kantoor dus.

Het is een renovatie (gebouw van 1954) en na rondkijken hebben we het zo gedaan:

Elektriciteit : staat nu op één meter en het was de bedoeling meters bij aan te vragen.  Dat is vrij duur omdat er een driefasige bij is voor de lift.  Dat wacht ik dus nog even af.  Zelf individuele metertjes plaatsen is een oplossing;

Gas : Eén gemeenschappelijke gasmeter voor de ketel.  En nog 2 gasmeters voor de gv en 3de verdieping appartementen.  Kan eventueel uitgebreid worden met nog een meter voor de 2de.  Die meters voeden enkel het kookfornuis en dat kan dus ook elektrisch waardoor de meters kunnen afgesloten worden.

Hier staat één gascondensatieketel die zowel de verwarming (radiatoren) voedt als de boilers op de appartementen.  Vloerverwarming was geen optie omdat er op veel plaatsen parket ligt die we niet willen afbreken.  De aansluiting is zo gemaakt dat er nog een zonneboiler bij kan die de boilers op zich kan nemen.

Water: elk een meter per appartement.  Het heeft geen zin daar een gemeenschappelijke meter te houden gezien je toch abonnement betaalt per woongelegenheid.  GV app krijgt een regenwaterput.

Ventilatie: 2 units.  Eentje voor de gv appartement en kantoor, en eentje voor de overige 2 appartementen.  Dat was goedkoper dan één zware unit toen.

PV: dat staat nog te gebeuren.  Maar dan zal het niet aangesloten worden op het net.  Met batterijen dus.

Bart,

De afweging is destijds gemaakt met de inschattingen die we toen konden doen ivm passiefhuis, systeem D en meergezinswoning. Er zijn tot nu toe nog altijd maar weinig ervaringen waar men op terug kan vallen.

'Bewoners van energiezuinige woningen zijn allemaal zeer begaan met energieverbruik.' Daar heb je gelijk maar in dit geval waarbij het huurders zijn en het verbruik forfaitair of inbegrepen is merk ik toch dat die bekommernis niet zo geweldig is.

Onderhoud van 4 naast elkaar gelegen units valt nogal mee, drie maal per jaar een kwartier voor alles, één maal per jaar een uur voor alles. Vervangen van onderdelen of ventilators is voor mij nog een vraagteken, geen idee hoe lang die gemiddeld meegaan, hoeveel die kosten en wat het verschil is met twee zwaardere in geval van één grotere unit. 

Plaatsinname is geen probleem, ze hangen netjes naast elkaar en alle leidingen liggen gelijnd tegen het kelderplafond.

In geval van één unit lijkt het mij wel niet zo evident om de afzonderlijke bewoners steeds de mogelijkheid te geven om onafhankelijk hun eigen debiet te kunnen varieren zonder de rest van de ventilatie in de andere appartementen te verstoren.

In ieder geval, als er nog een volgende keer komt en met de ervaring die ik nu heb ga ik het zeker opnieuw overwegen.

 

Charel,

Ik had bij een klant een ventilator kapot na 4 jaar in een Storkair ComfoD 550. Straf maar waarschijnlijk stom toeval. Ik bestelde dan maar een nieuwe, amai, 400€. Eenmaal vervangen deed ik de oude open en verving de rollagers, 8 €, hij werkt terug perfect, na 1 uur werk. Je moet het maar weten op voorhand, bij Zehnder zeggen ze je dat natuurlijk niet.

Bart

PV: niet aangesloten op het net en met batterijen ? Ik zie het nut er niet van in om niet aan te sluiten op het net. Batterijen is goed bij een dagelijks constant verbruik maar zelfs op een eiland hebben ze een back up met een stroomgroep en hier dus met het net. Laat je niet aafschrikken door die prosumenten vergoeding, daar zijn oplossingen voor.

Van het moment dat je een batterij zet dan moet die gebruikt worden anders heb je ze enkel staan al sierraad. Dus laden en ontladen zoveel mogelijk. het is een uitgebalanceerd systeem. Ze moet dus vooral ontladen worden iedere dag, zodat de dag erna de zon ze weer kan opladen en daarom moeten bijna alle gebruikers ze kunnen aanspreken. 

Ik zie wel een toekomst in die batterijen zeker uit ecologische overweging.

 

En wat is je oplossing voor die prosumentenvergoeding ?  En ik snap je uitleg niet over die batterijen.  Je plaatst er toch net zoveel als nodig ?

Als je een bi-directionele meter laat plaatsen, dan meten ze wat je op het net zet en wat je eraf haalt apart. Bij Ecopower krijg je vandaag 0,0685 €/kWh voor wat je dan op het net zet, beperkt tot het aantal kWh wat je er ook afhaalt. Als je een batterij systeem zetten gaat, dan zet je best eerst ook een Home Manager wat verbruikers kan aansturen als je meer dreigt op te wekken dan je verbruikt op dat moment. Hetgene wat je direct kunt verbruiken levert nog steeds meer op dan het op te slaan in de batterij want ook daar heb je verlies op. 

Een aangestuurde verbruiker kan de vaatwas, de wasmachine, de droogkast, de WP boiler, enz. zijn. Als je dit een tijd hebt staan dan zie je hoeveek kWh je dagelijks teveel hebt, want deze zet je op het net. Na een tijd weet je perfect hoe groot de batterij voor jou solarveld moet zijn.

Ik kan nergens vinden dat ecopower de elektriciteit koop aan die prijs.  Maar 't zal dan wel.

Maar ik moet al een dubbele meter laten plaatsen, en de stroom weer afnemen inclusief distributietarief en alle taksen die er momenteel aan vasthangen.  Om aan 0,0685 euro te verkopen.

Op zich wel het vergelijken waard tov batterijen.  Als zou ik liever opteren om de buren erbij te betrekken.

Ik denk ook dat je wel snel merkt hoe het zit met de opslag, maar zo'n systeem als een "home manager" is wel interessant, zeker als je het zelf in elkaar kan knutselen.

Waarom moet je een dubbeltarief meter als je een bidirectionele meter laat zetten? Als je zonnepanelen zet laat iedereen zijn nachtteller normaal afschakelen, zeker als je het net als batterij wilt gebruiken. De Home Manager is van SMA net als de omvormer, het is een plug en play systeem. Deze info van Ecopower werd mij doorgegeven via telefoon door hun.

Ik bedoelde een bidirectionele meter inderdaad.

Het bedrag dat ecopower geeft voor je PV-stroom geldt enkel voor grote installaties d.w.z installaties groter dan 10 kW AC vermogen of installaties die op jaarbasis meer produceren dan je verbruikt. 

 

Als je je installatie dus klein genoeg houdt val je onder het systeem van autoproducenten en zal je meter gewoon terugdraaien. Je krijgt dan even veel voor je opgewekte elektriciteit dan je voor je afgenomen stroom betaalt. De vaste kosten zoals distributiekosten en prosumententarief zal je wel moeten betalen.

Als je installatie toch onder de 'grote installaties' valt word je geizien als een decentrale elektriciteitsproducent en moet je verplicht een 4-kwadrantenmeter aankopen die meet hoeveel je afneemt en injecteert. Voor de injectie krijg je dan ongeveer 5 tot 7 eurocent, voor afname betaal je ongeveer 20 cent en deze twee staan los van elkaar. Je moet aan je leverancier ook een haalbaarheidsstudie betalen die zal uitwijzen of jou installatie en het net dit aankunnen.

 

Als je jaarlijks stroomverbruik lager is dan 9000 kWh zou ik een PV installatie leggen die je jaarlijks verbruik net (of net niet) dekt, ik denk dat je dan de meest rendabele installatie bekomt.

Ik vertel hier enkel wat ik telefonisch te horen kreeg van een medewerker van Ecopower, misschien 2 maand geleden. En dat was toen 0,0685 incl btw/kwh bij een bidirectionele teller, beperkt tot het aantal kwh die je zelf afneemt. Alles kan ondertussen aangepast zijn want onze energiemarkt verandert dankzij de politiekers om de haverklap. Ondertussen zijn de afname tarieven al weer gestegen sinds 1 jan 2016. 

Meer panelen leggen dan je zelf nodig hebt is altijd dom en zal niet meer gestimuleert worden in de toekomsst denk is, want de regering wilt langs alle kanten langs de kassa kunnen passeren om hun procentje op te halen.

Ja buiten dat ze overal een procentje van willen meenemen is het vervelendste inderdaad dat ze niet weten hoe ze dat willen doen, op die manier kan je inderdaad moeilijk voorspellingen maken voor energie-investeringen voor de toekomst.

Dit betreur ik ook ten zeerste.