Zoldervloer extra isoleren

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

 

mijn oorsprongkelijk huis is pover geisoeleerd...

 

het houten zoldervloer heeft 10cm glaswol tussen de keepers(zonder 'echt' dampscherm maar wel papier/alu dampremmer) die ik wil extra opvullen naar 17cm,

maar daar liggen vezelplaten op die ik wil laten liggen, kan ik daar bovenop bv 6cm PUR platen leggen

 

ik stel de vraag omdat de glaswol dan eigenlijk in het verwarmt deel ligt kwa condens (de nok word niet geisoleerd mits de zolder enkel stokage is....)

 

stevie

Reacties

Stevie,

Heel goed dat je de zoldervloer isoleert als je de zolder niet gebruikt.

Waarschijnlijk zal er condens kunnen ontstaan rond de houten vezelplaat, om dit te voorkomen kan je best de bovenliggende isolatielaag zo dik mogelijk maken. De vuistregel hiervoor is dat de bovenste isolatielaag best 2/3 van de totale isolatiewaarde heeft, dus ongeveer 10-12cm PUR erop. 

Maar uiteraard is de beste oplossing nog steeds om het slechte dampscherm te vervangen door een degelijke en goed geplaatste damprem.

 

Mocht je op zolder voldoende plaats hebben zou ik je ook willen aanraden ecologische materialen in overweging te nemen, vaak hebben deze voordelen die PUR niet kan bieden.

 

Beste,

 

 

wat zou u dan voorstellen ??

liefst drukvast zodat er geen nieuwe vezelplaat op moet

Als je graag drukvaste platen hebt denk ik dat je best stijve houtwolplaten neemt maar deze isoleren wel maar half zo goed als PUR dus je zal al een redelijke dikte moeten leggen. Voordeel is dat deze warmte en vocht kunnen bufferen, akoestisch beter isoleren, een betere brandweerstand hebben en vooral een veel ecologischer productieproces waardoor ze geen schadelijke stoffen bevatten en uitstoten.

 

Als je het toch zou zien zitten om een draagstuctuur met nieuwe vezelplaat erop te leggen heb je enorm veel keuze, van glaswoldekens tot cellulosevlokken of hennepmatten. Veel van dit werk kan je zelf doen om op de kosten te besparen, op een weekendje is dat klaar.

 

Je kan eventueel ook de huidige glaswol en vezelplaten even wegnemen om een degelijk dampscherm aan te brengen of dit via de plafonds van de ruimte eronder doen, zo krijg je oneindig veel mogelijkheden.

 

P.S. Vult de huidige 10 cm glaswol isolatie de volledige ruimte tussen de balken of zijn er nog lege gaten (zowal in de hoogte als de breedte)?

De isolatie is 50cm breed en de rooster 47cm dus die passen perfect.
Ik wil die 10cm opvullen naar de hoogt (17-18cm) maar zonder de nog goeie vezelplaten te maken uit te breken.. Opvullen met isomo bolletjes misschien??

Dat de isolatie in de breedte goed past is al zeer goed. Als je wil dat een bovenliggende isolatielaag optimaal zal werken zal je de huidige isolatie ook in de hoogte moeten opvullen, elke lege plek laat immers convectiestromen toe die wamteverlies bevorderen. Het aanvullen van deze isolatie tussen de balken is dus waarschijnlijk belangrijker dan er een laag bovenop leggen.

 

Je kan dit aanvullen met isomo bolletjes of cellulose isolatie maar aangezien er al glaswol in zit denk ik dat bouwtechnisch gezien het aanvullen met glaswolvlokken (knauf supafil of isover insulsafe) de beste keuze is. Deze zullen via gaatjes in de bovenste vezelplaten onder lichte druk ingespoten worden. De eigenschappen van deze glaswolvlokken zijn geoptimalisserd voor deze toepassing.

Alvorens deze ingreep te laten doen moet je er wel zeker van zijn dat de kans op vochtproblemen zo klein mogelijk is, hiervoor is het belangrijk dat je plafond voldoende dampdicht is.

 

 

het huis is geplaatst in 1992 en aan de 'oude' glaswol is er nog geen teken van veroudering (zijkanten zijn open en ik heb enkele delen open gedaan op te bezichtigen)

dus kwa dampdichtheid zal het wel goed zitten ??

kan ik die losse glaswol zelf plaatsen (door bv enkele vezelplaaten opening in boren en zelf tussen duwen... blazen met compresor ??

 

het is maar 4X8m die onder vezelplaten zit...

 

Dat de glaswol zelf goed aansluit heeft niets te zeggen over de dampdichtheid want glaswol is een dampopen en vochtgevoelig materiaal. De dampdichtheid van je plafond heeft vooral te maken met wat er onder je glaswol zit; houten plafond, gyproc, of natuurlijk in het beste geval een goed dampscherm.

 

Begrijp ik het goed dat er 4x8m onder vezelplaat ligt en de rest onafgedekt is of is die zolder maar 4x8m groot? Hoe groot is je zolder wel ongeveer als deze groter is? 

Als je zolder niet volledig met vezelplaat is zou dit het eenvoudiger kunnen maken.

Mijn zolder is 4mX8m bedekt met vezelplaten. Zolder zelf is 6X8.
Overal is er 10cm glaswol met alu folie op de zoldervloer.
Zoldervloer is dus gipsplaten, 10cm glaswol tussen houtkader (hout Is 17cm),dan vezelplaten (behalve buitenste meter)

Dat is duidelijk. Ik heb hier even een rekenvoorbeeldje gemaakt van jou situatie. Hier kan je in onderdeel 2 spelen met de dampdichtheid van je dampscherm, in onderdeel 4 met het materiaal dat je tussen de balken bijvoegt en in onderdeel 6 met het materiaal dat je er bovenop legt.

 

Je zegt dat je glaswol dekens langs onder een aluminium folie hebben, in de rekenmodule kan je zien dat je eender wat kan doen als dit zo is en mits deze correct geplaatst is. In dat geval zou ik aanbevelen de vezelplaten te verwijderen en 7 cm glaswol bovenop de huidige 10cm te gooien. Daarna kan je de (hopelijk niet te zwaar beschadigde) vezelplaten terugleggen en hierop nog eens een laag van een isolatiemateriaal naar keuze.

 

Als je aluminium dampscherm niet goed (dicht en aansluitend) geplaatst is zou ik aanaden om die extra 7cm te laten opvullen met een minder vochtgevoelig materiaal. Je kan hiervoor misschien een plaatser van spouwmuurisolatie aanspreken en zijn mening vragen, ter plaatse valt nog steeds veel meer te zien dan je mij via een forum kan vertellen. Als dit aangevuld is zou ik een voldoende dikke laag isolatie naar keuze bovenop leggen.

 

De keuze van het materiaal dat je erbovenop legt zal niet zo veel verschil maken gezien er een dampdichte vezelplaat onder zit. Je kan dus eenvoudigweg kiezen voor PUR of als je overtuigd bent van de voordelen van een ecologisch materiaal zou je voor een drukvaste houtwolplaat kunnen kiezen. Ook een minerale of ecologische wol of cellulose tussen een houten rooster en met een OSB plaat erop is mogelijk. 

 

 

Ik zou ook die platen eraf nemen. Kan toch niet zo'n moeite zijn.

Platen eraf betekent dat ze kapot gaan zijn en onnodig nieuwe kopen...

Dat is waar, dit is ecologisch en financieel niet ideaal en om die reden probeer ik ook steeds de bestaande structuur te behouden.

Maar in dit geval betekent het behouden van de platen een sterke beperking in je verbeteringsmogelijkheden waardoor je ook weer aan geld en kwaliteit verliest. Misschien kan je via 2dehands aan een betaalbare restpartij platen geraken.

Zijn ze genageld?
Dan kun je eens proberen of je de nagels niet kan doorkloppen.

 

ik denk toch deze zomer (of volgende.... we hebben nog kosten) de spuw te isoleren en dan misschien ook onder deze platen isolatie 'spuiten'

 

zo'n zakken losse glaswol kopen en er zelf ondersteken lijkt me niet echt goedkoper dan bv rollen... bizar eigenlijk

De glaswol die je los koopt is een heel ander product dan de glaswoldekens uit doe-het-zelf zaken dus die zal inderdaad niet goedkoper zijn maar in sommige gevallen, zoals in uw zolder en spouw, een veel betere kwaliteit leveren.

 

Wij hebben hier thuis ook ervaring met het na-isoleren van de spouw en kan u dat zeker aanraden, ik raad u wel aan om verschillende plaatsers en producten te vergelijken in prijs en vooral kwaliteit.

Onze spouw is 8cm waar er origineel 3cm pur platen inzitten, dus ze kan nog 4cl bijgevuld worden.
Ik dacht aan glaswol om muizen te voorkomen... (landbouwzone en in de winter willen de muizenwwel eens op zolder proberen te komen en dit lukt enkel via spouw)

Die pur platen zijn niet echt perfect rond de ramen geplaatst (nieuwe alu ramen met 0.9u glas zo weten we dit)

Als ik dat zo hoor vermoed ik dat je woning tussen '85 en '98 gebouwd is, ben je dan zeker dat het PUR platen zijn? Ik zou eerder denken dat het XPS is. 

Normaal zou elk na-isolatiemateriaal voor de spouw ongediertebestendig moeten zijn maar in de praktijk blijkt dit inderdaad wel eens anders. Welk materiaal hier het beste voor geschikt is kan ik spijtig genoeg niet zeggen, op dat gebied heb ik geen ervaring.

 

Heel goed dat je je ramen reeds opgewaardeert hebt naar een goede isolatiewaarde! Maar dit zorgt inderdaad ook voor de noodzaak koudebruggen goed te gaan aanpakken want op termijn zou hier condens en vochtproblemen kunnen gaan ontstaan. 

 

Als je je ramen nog maar pas hebt vervangen kom je misschien nog in aanmerking voor de combipremie voor spouwmuurisolatie en nieuwe beglazing? Deze premie kan best hoog oplopen ;)

 

Nu je toch al bijna heel je woning gehad hebt, ook gedacht aan vloerisolatie? ;)

Beste,

 

het huis is van 1992 en de isolatie is BASF 3035CS 125*60*30 (nog steeds te koop in HUBO, maar ik krijg geen link hier)

voor muizen zou glaswol bet best zijn (er zitten geen muizen in de spouw maar lopen zo op de zolder... 1X gehad en vlug bestreden)

mijn ouders hebben iso-korrel in hun spouw maar er komt wel meer geluid door dan vroeger (zonder isolatie) daarom zou ik ook meer voor glaswol kiezen (wij wonen langs een drukke weg)

 

vloer gaan we niet doen....

woonruimte en keuken hebben we bijgebouwd (in de muur 8cm + 6cm = 14cm pur, dak 8cm + 8cm = 16cm pur, vloer is 8-10cm isokorrel + 8cm +8cm pur = 24-26cm

verwarmt met vloerverwarming (daikin/rotex warmtepomp (L/L) met zonneboiler 6m², 500Lvat dit verwarmt ook ons CV
er komt nog een pellet kachel erin (ik twijfel nog om ons oud huis met kanalisatie te verwarmen... of een CV pelletkachel te kopen en in het oud huis vloer- / wand - verwarming te leggen (beide hebben voordelen... ene is goedkoop... andere is 'intressanter' kwa verwarming en goedkoper het buffervat in de winter warm te krijgen...)

dit alles is +/-50cm² (en ons 'oud' huis word enkel nog slaapkamers en badkamer, 2 volle verdiepingen elk 50cm²)
 

pur is gekozen omdat dit zéér goedkoop voorhanden was... zowat 100% goedkoper ;)

BASF platen zijn. geextrudeerd polystryeen R = 1.25m²k/w (dus niet echt meer hedendaags)

De groene styrodus platen van BASF zijn inderdaad XPS en ik zal je nog een beetje teleur moeten stellen, de platen van 4cm dik hebben een Rd van 1,25. Die van jou halen een Rd van 0,95. Inderdaad niet echt meer hedendaags.

 

Verder is je woning wel goed geisoleerd en als je nu ook het dak nog verbetert en de spouw laat bijvullen met glaswol denk ik dat je aardig tevreden mag zijn. Je zou eventueel voor het badkamer gedeelte ook nog isolatie via een voorzetwand kunnen aanbrengen, voor de slaapkamers lijjkt mij dit niet nodig gezien deze waarschijnlijk niet zo warm gestookt zullen worden.

 

Een pelletkachel in combinatie met een L/L WP en zonneboiler met buffervat lijkt mij geen slecht idee, misschien kan je de pelletkachel ook aan de boiler aansluiten en er zo een CV kachel van maken? Je kan dan in de oude woning met lage temperatuurverwarming werken die zijn warmte uit deze buffer haalt.

 

Als je toch aanpassingen aan de vloer (nieuwe tegels of leggen vloerverwarming) zou doen zou ik ook aanraden je vloer een beetje te isoleren, het warmte en comfort verlies daar kan veel groter zijn dan je zou vermoeden. Echter begrijp ik dat de investeringskost te hoog is als je geen (kruip)kelder hebt en niet perse iets moet opbreken om een andere reden.

 

Even een vraagje uit eigen interesse; haal je veel energie uit die zonneboiler voor verwarming of bijna enkel voor sanitair water?

 

 

die waarde van BASf iso-platen had ik van de site van HUBO en daar stond 1.25 voor de 3cm platen (kan zeker verkeerd zijn)

 

badkamer zal 'ooit' nog vernieuwd worden en dat kan dan inderdaad extra verwarmt worden (nu enkel even vlug elektrisch tijdens douchen)

 

ik denk inderdaad om een CV pelletkachel te kopen (dus het buffervat opwarmen in de winter via pellets mits de zon dan toch minder warmte heeft)

 

het nieuwe gedeelte (het goed geisoleerde is aangebouwd tegen ons 'oud' huis, enkel via 1 deuropening naar elkaar anders staat het er gewoon tegen)
achter staat over de breedte van het huis een niet verwarmt doch geisoleerd (slechts 6cm glaswol) berging/tuinhuis hoe je het ook noemt.

dus hebben we de vloer van nieuwe leefruimte en garage (ook een isoleerde deur) op de hoogte gedaan zodat de vloer in 'oud' huis gewoon moest gelijmt worden.

geen kruipkelder ;) langs hier niet zoveel gedaan eigenlijk

 

aan de rechterzijde over de volledige het huis staat een dubbelgarager (ook niet verwarmt, doch 6cm glaswol)
dus gelijkvloers is enkel de voorkant (noordkant) naakt en op het 1ste verdiep is het volledig naakt

 

onze WP is een daiking HPSU compact en dus is de boiler eigenlijk een buffer (doorstromer)
veel waarden kan ik er nog niet over vertellen mits het slechts een maand ofzo allemaal aangesloten is

maar de pomp draait niet zoveel en die leeglooppannelen vangen toch redelijk warmte op

Voor zulke toepassingen heb meerdere zéér goed ervaringen met resol, daarom zou ik 3cm resol als isolatielaag aanraden.

Den ben je zeker dat de isolatie zelf dampopen is.

Afwerklaag zou ik één of ander prijselijke houtplaat toepassen (ik gebruikte OSB III van +-14 mm).

Verlijmen van beide lagen met "dotten" lijm of max. 1/2 van het oppervlak met "stroken" lijm om het systeem nog dampdoorlatend te houden. (Ik gebruikte solvent en watervrije polymeerlijm).

Dampremmende laag:

De plafonds van de kamer eronder zou ik in 1 laag olie-alkyd schilderen als dampremmende laag.

Die olie-alkyd verven bestaan heden opgelost in aromaatvrije en geurarme (gedesaromatiseerde...) white spirit.

 

Met dit systeem heb je een combinatie van een zéér goede isolatielaag (het hoofddoel) en alle andere materialen zijn prijsgunstig en kwalitatief en wat duurzaamheid betreft van onberispelijke staat.

Met de olie-alkyd verven ben ik nog niet bekend, vind ik wel een interessant idee.

 

Met de resol heb ik nog geen ervaring maar als de plafonds voldoende dampdicht zijn denk ik dat eender welk materiaal hier gebruikt kan worden. De dampopenheid van resol is wel een extra voordeel maar dan zou ik geen OSB leggen want deze is wel dampdicht. Ook zou ik een iets dikkere laag resol nemen, dit materiaal isoleert zeer goed maar 3cm is nu ook weer niet zo veel.

En uiteraard vul je best eerst de bestaande glaswollaag bij want een luchtlaag tussen twee isolatielagen is niet positief.