Oude gemetste waterput, 4 meter diep

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste collega bouwers,

 

Wanneer de insijpeling van water in mijn oude waterput via de voegen binnenkomt, is dit dan ongezond en moet deze put om goed te zijn heropgevoegd worden? 

 

Gisteren eens 3 tal meter uitgepompt en je ziet zo het water via de voegen er insijpelen. ( deze staat in de zomer ook zo laag ) 

 

De vorige eigenaar liet mij weten dat de put dicht is gevallen en deze is nu nog 4 meter diep is, voordeel( of ook wel een nadeel)  is dat het grondwater extreem hoog staat rond mijn woning, dit tot dikke halve meter van grondoppervlak en m.a.w. dat ik hier toch wel nog wat water kan gebruiken tijdens de natte maanden, in de zomer staat deze echter iets te laag om hier constant gebruik van te kunnen maken.

 

Ik ben dus nog m.a.w. aan het afwegen wat ik met deze put die op 2 meter van mij woning staat moet doen ... ? 

 

Het water komt in deze periode praktisch gelijk met laatste bakstenen in de ronde = ongeveer de grondoppervlakte

 

Alvast bedankt.

 

Reacties

Het leegpompen van zulke put moet je zo veel mogelijk vermijden, zeker bij hoge grondwaterstand. Bij hoge grondwaterstand en een lege put is het drukverschil veel te groot en zou er samen met het instromende water langs de voegen ook te veel zand kunnen in de put stromen, de put kan dan telkens meer en meer verzanden, zodat hij hoe langer hoe minder diep wordt

Normaal staat het water in de put even hoog als het grondwater rondom de put en is er dus weinig of geen instromend water (met zand) door de voegen. Bij normaal gebruik van de put zal af en toe het waterpeil in de put een weinig zakken en direct terug worden aangevuld door het omringende water.

Als de put in de zomer te laag staat is dat voor de put op zich geen probleem, het omringende grondwater staat dan immers ook even laag en dus zal er ook geen water met zand door de voegen stromen.

Als je een waterverbruik hebt dat in verhouding met de capaciteit van de put te groot is dan heb je ook te veel het probleem met instromend zand.

De regel is dus dat het waterpeil bij gebruik wel telkens mag zakken maar dat hierbij het verschil tussen grondwaterpeil en putwaterpeil niet te groot mag worden.

Met 'dichtvallen' bedoelt de vorige eigenaar misschien ook dat de put te intensief werd gebruikt waardoor het waterpeil in de put regelmatig veel te laag stond en waardoor er dan weer veel te veel zand in de put is gekomen.

Zeker niet dichtgooien, dat is een monument, wie is vandaag nog bekwaam om zoiets te maken? Ik heb een klant in Tervuren, wat een gemetselde put van zeker 20 m diep ontdekte in zijn kelder. Dat is toch fantastisch, daar ben ik stik jaloers op. Voor de rest, mooi opmetselen, en doen zoals Sjarel adviseert. Dat water kan je drinken, mits wat zuivering, ik doe dat ook.