Binnenisolatie : Multipor

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dag allemaal,

Ik renoveer een oude hoeve uit de 17° eeuw.  

Ik heb de buitenmuren (30cm dikte) aan de binnenzijde reeds uitgevlakt met een mengsel van hydraulische kalk en zand.  Bedoeling is deze muren dampopen te isoleren met multipor en daarna te bezetten met leem.  (oorspronkelijk wou ik dit doen met houtvezelplaten, maar aangezien de woning ten dele onder het maaiveld ligt heb ik hier toch wat schrik van.  Het gedeelte dat onder het maaiveld ligt werd niet uitgevlakt met kalk maar gecementeerd met additief compactuna plus)

Ik weet dat isolatie aan de binnenzijde niet ideaal is, maar het kan niet anders omdat de gevels beschermd zijn.

Op de vloerplaat komt nadien gespoten PUR en vloerverwarming.  Een balansventilatie systeem is reeds geïnstalleerd.

Voor de Multipor twijfel ik echter nog over de dikte : 6cm of 8cm.  (bewust niet teveel om de vochthuishouding in de muren niet teveel te verstoren en omdat koudebruggen onvermijdelijk zijn)  Maar wat is niet teveel en toch nog zinvol ?  

Wie heeft ervaring met Multipor ?

Wie heeft ervaring met de combinatie multipor en leem (in Duitsland blijkbaar vaker toegepast) ?

Dank bij voorbaat voor deskundige suggesties en tips !

Reacties

Is heel breekbaar materiaal. Een doos met 4cm dikte platen werd gmet gebroken multipor geleverd.  Alsje die oet zetten met bij tegellijm, mlet je toch wat druk moeten uitoefene om ze vak te zette.n.

Dag Gert, 

 

Ik zit praktisch in de zelfde situatie en ben er ook nog niet uit ( huis ouder dan 200 jaar en kan ook niet langs buiten issoleren ). 

 

Vraag naar u toe, ga je de muren niet injecteren tegen het vocht? Ik heb mij laten vertellen door de mensen van xella dat mulitpor niet bedoeld is om op vochtige muren aan te brengen, en aangezien dat jouw woning voor een stuk onder het maaiveld zit, vermoed ik dat er wel wat vocht in de muren zal zitten tot een bepaalde hoogte? 

 

Ik had voor mezelf op dit moment deze opties voorzien : 

 

1. Ytong muur van 10 cm voor bestaand muur plaatsen ( ben eens gaan kijken naar gratis crusus van xella ) ( nadeel is enorme plaatsverlies )

2. Multipor plaatsen op bestaande muur ( probleem hier is dat mijn muren totaal niet vlak zijn ) 

3. Met metalstud nieuwe muren maken en zo degelijke issolatie plaatsen (maar dan krijg je holle muren en ben ik echt fan van

4. ... 

Voor alle duidelijkheid, ik ben hierin maar een leek.

 

Wat ik wel kan vertellen over multipor, wanneer je zware objecten wilt hangen aan jouw muur bij multipor moet je speciale ankers gebruiken die tot in de volle muur gaan. 

Groeten Jonas