Bijgebouw in ecologisch materiaal

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dag ecobouwers,

Ik plan de bouw van een ateliergebouwtje in de tuin, voor mijn activiteiten als decorateur.

Ons huis is een zelfbouwstrobalenwoning, dus wil ik graag ook een ecologisch bijgebouw qua materialen.

Buitenbezetting plan ik in trasskalk, en binnenbezetting in leem (veel ervaring in beiden van bij de bouw van ons huis).

Welke ecologische bouwmethoden zouden het geschikt zijn voor een gebouwtje van minder dan 40m²?

Alvast bedankt voor jullie tips!

Lien

Reacties

Best passend bij uw ervaring met het bepleisteren van leem en trasskalk op stro lijkt mij dan een houtskeletbouw met aan de binnenkant houtwolplaten (type Heraclit) met leempleister en aan de buitenkant dezelfde platen met trasskalkpleister. De tussenruimte zou je dan met cellulosevezels kunnen volblazen.

Bedankt voor je reactie, Charel, ik zal me eens verdiepen in de eigenschappen van houtwolplaten. Een voor mij nog onbekend materiaal tot nu toe... ik ben benieuwd.

 

Als je sowieso wil bepleisteren aan twee kanten kan je ook kalkhennep (tussen houtskelet) gebruiken.

Zeer ecologisch en goed zelf te doen.

Als je een hoge isolatiewaarde wil, dan worden het wel iets dikkere muren.

 

Wil je de ruimte in de winter verwarmen ?

 

Dirk

Of nog goedkoper: stampleem.
Zoek eens op rammed earth. http://rammed-earth.org/ heeft een interessant ebook voor een schappelijke prijs.

Dag Dirk,

Ik zou inderdaad 's winters willen verwarmen, waarschijnlijk met een kacheltje. Bedoeling is wel dat de ruimte ook zonder verwarming redelijk blijft van temperatuur (vrieskou buiten houden), met het oog op verf en andere materialen die er gestockeerd zullen worden.

Kalkhennep hebben we bij de bouw van ons huis gebruikt voor alle binnenmuren, 15cm dik, met leembepleistering aan beide kanten nog eens een 2-tal centimeters. Heb je enig idee van de dikte van een kalkhennep buitenmuur?

Ik moet wel toegeven dat ik de kalkhennepfase veruit de minst aangename vond van heel ons bouwproces :-)  Maar kom, als het  moet zou ik het nog wel eens opnieuw kunnen opbrengen...

Enig idee of er goede publicaties bestaan over de techniek?

Vriendelijke groeten,

Lien

Bedankt voor de suggestie. Stampleem lijkt me echter nogal omslachtig voor zo'n kleine muuroppervlakte... Ik vind het wel zeer mooi van look, maar begrijp ik goed dat het qua isolatiewaarde vrij slecht scoort?

Heb je misschien weet van de mogelijkheden van een stamplemen vloer? Ik heb ooit ergens een experiment gezien, geoliede leem op de vloer, was zeer mooi!

Groeten,

Lien

afhankelijk van de omgeving en de stijl van de woning, houtvakwerkbouw? Houtvakwerk als dragende constructie en de rest isoleren. Kalkhennep is makkelijk, wilt u hogere isoletiawaarden dan zal in het houtvakwerk houten latten moeten plaatsen om echte isolatieplaten tegen te plaatsen. dat kan dan nog steeds worden beleemd langs binnen, langs buiten trasskalk ofzo.

 

hier enkele mooie voorbeelden:

http://fotoalbum.leembouwer.be/#!album-0

http://fotoalbum.leembouwer.be/#!album-2

Stampleem isoleert idd niet zo super als isolatie, maar extreem slecht is het ook niet, zolang je muren droog blijven. Je kan desnoods een isolatieplaat tussen stampen. Dat wordt nu meestal in woningen toegepast.
Ik wist niet dat je het wilde verwarmen.

Als het er gewoon niet in mag vriezen zit je met stampleem zeker goed. Door de grote massa heb je veel warmteopslag (vertraging) en dus een veel constantere temperatuur. Met een groot (band)raam op de zuidkant kun je wat warmte binnen trekken.

Denk niet dat het veel omslachtiger is dan metselwerk (binnen- en buitensteen met isolatie tussen). Voordeel is dat het in 1 beweging afgewerkt is.

Snelste is houtskelet met cellulose of isolatiematten. Maar dan moet er ook langs buiten nog afgewerkt worden.

Stampleem op de vloer kan zeker ook.

Zeer mooi uiteraard. Maar hiervoor is al wat stielkennis nodig. En ook veel duur hout.

Bedankt allemaal voor de suggesties!

Het vakwerk is me iets té specifiek van look, ik zou liever de look van ons huis (strobalen met trasskalk bezet) behouden. Bovendien ligt het soort hout dat hiervoor best gebruikt wordt boven mijn budget vrees ik.

Waarschijnlijk ga ik voor de snelste weg, want in dit geval is tijd ook weer geld, aangezien ik het zelf ga zetten.  Houtskeletje, met plaatmateriaal (welke soort ga ik nog uitzoeken), isolatie tussenin, en bezetting langs beide kanten (leem binnen, trasskalk buiten).  

Groeten,

Lien