De Besparingshulp: Zo bespaar je energie in 2016

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wilt u energie besparen, maar weet u niet op welke manier? Wij kunnen u wellicht helpen; op de Technische Universiteit Eindhoven zijn we een applicatie aan het testen: De Energiebesparingshulp. Hiermee kunt u in slechts een paar stappen energiebesparende maatregelen vinden die bij u passen.

U kunt de Energiebesparingshulp gebruiken om maatregelen te vinden waar u misschien zelf nog niet aan gedacht had. U bent vrij om onze opties door te kijken; aan het eind krijgt u de maatregelen met een uitgebreidere uitleg per mail toegestuurd, zodat u direct aan de slag kunt met besparen. Door het gebruiken van de applicatie helpt u ons met een onderzoek naar het verbeteren hiervan.

Ook wil ik u verzekeren dat we geen misbruik maken van uw data of email adres. Dit is een onderzoek op de Technische Universiteit Eindhoven, we delen dus niets met commerciële bedrijven.

Onder de gebruikers van de besparingshulp verloten we tien bol.com-waardebonnen van €20,- als dank voor deelname.

De applicatie is op de volgende website te vinden: http://www.besparingshulp.nl/

Alvast bedankt voor uw hulp.

Reacties

Ik vrees dat jullie nog niet goed doorhebben dat:a) ecobouwers een forum is waar dit soort dingen als "kleuterpraat" ervaren worden b) er reeds tientallen projectes als deze het licht gezien hebben.Overigens:nachtverlaging in een LEW? Ik dacht het niet.. gsm-laders verbruiken ook geen stroom (meer) als er niets aan hangt...spaarlampen? LED, daar moet je wezen...dubbelglas: alsof er heden niemand weet dat enkel glas onvoldoende is..enz.

I'm not impressed...

De voorgestelde besparingen, tov van wat precies? Want 639kWh besparen door de gordijnen 's avonds dicht te doen en slechts 290 kWh door de droogkast buiten te zwieren? Het zal eerder omgekeerd zijn. En sowieso hangt veel af van hetaantal bewoners

Dit is een projectje dat goed staat in een humaniora, maar van TU Eindhoven verwacht een mens toch wat meer niveau.

Wie denken jullie hiermee te overtuigen zijn gedrag aan te passen? 99% vd Ecobouwer-forumleden doen al beter.

Lees jullie alsjeblief eens wat in wat betreft LEW en PH en programmeerbare thermostaten.

 

 

Dus ik zou een zonneboiler moeten installeren om energie te besparen, want verwarmen/sww van de warmtepompen verbruiken elektriciteit juist. Sorry, maar misschien moet u de enquete beginnen met het invullen van gegevens over de woning. Over hoe goed die geisoleerd is, over hoe die verwarmt wordt, over welke verlichting (want ja, we hebben hier bijna alle verlichting als led, de vraag om spaarlampen te vervangen door led lijkt me nogal naar kleuters gericht, elke volwassene kent led tegenwoordig)... Nog zo een kemel: met de hand afwassen! Sorry, hier hebben ze het getest in VOLT en dat verbruikt meer water. Dat in rekening gebracht? En tegenwoordig wordt er veel geklaag over dat we ook met water zuiniger moeten zijn, dus waarom nog eens aansporen meet water te gebruiken om wat energie uit te sparen? En de kamer geregeld luchten? Ventileren was een betere benaming, want een ventilatiesysteem werkt efficienter dan gewoon het raam 20 minuten open te zetten. Of kent de universiteit ventilatie en ventilatiesystemen niet? De maatregel over t-shirts even in de droogtrommel te smijten om ze niet te hoeven strijken, ben ik benieuwd of dat wel energie bespaard? en of dat wel zo gezond is voor de kledij, niet elke kledingsstof kan evengoed tegen de droogtrommel. Zou het dan niet verstandiger zijn te zeggen om ze uit te hangen en zo te laten drogen? dan zijn ze vrij recht hij het drogen (veel rechter dan opgefrommeld uit de droogtrommel)? En dat kost geen energie! Roerbakken efficienter? Ten opzichte van wat? Want ik werk met een deksel en laat voeding garen ipv bakken, is dat niet efficienter? En op welke manier is koken op gas zuiniger? Kost het niet evenveel energie om het voedsel op te warmen, of het nu door elektriciteit komt of door gas? En trouwens, hier in België is uitvoerig campagne gevoerd over dat de stand by stand van vele producten ook elektriciteit verbruikt... Niets nieuws dus. En onze buitenverlichting is al op sensoren, dat is niet gevraagd in de enquete en plots staat het wel tussen de 'besparingsopties'? Dat klopt toch ook niet? Eerst enkele banale vragen stellen, om dan dingen voor te stellen die de doorsnee belg al toepast... I mean, tochtstrips, in welke tijd leven we? Worden ramen niet automatisch voorzien van luchtdichting?

 

Sorry, die test kan ik toch moeilijk serieus nemen als er zo weinig wordt rekening gehouden met de context. Is precies een werkstukje uit het middelbaar. En dat wordt dan zo groots aangekondigd met commerciele praat. Vind ik toch geen goede strategie. Misschien werkt die in Nederland, maar op dit forum had een proffesionelere houding en enquete best wel beter geweest.

Als TUE-ingenieur schaam ik me ook voor dit broddelwerkje, het lijkt meer op een mislukt ICT-projectje dan een zinvol hulpmiddel om tot structurele energiebesparing te komen. Het echte probleem qua energiebesparing in Nederland heeft vooral te maken met de kwalijke bouwregelgeving waarin isolatie wordt ondergewaardeerd ten gunste van installaties plus het feit dat in NL vrijwel alle bouwproductie wordt geïnitieerd door projectontwikkelaars en niet door toekomstige bewoners. Projectontwikkelaars zal het worst wezen hoeveel energie hun woningen gaan verbruiken, ze zijn alleen geïnteresseerd in minimale bouwkosten waarbij nét voldaan wordt aan eerder genoemde slechte bouwregelgeving. De gemiddelde nieuwbouwwoning is op papier zeer energiezuinig maar de praktijk is om te huilen: de minimale isolatie is niet alleen onvoldoende om de woning de komende 50 jaar energiezuinig te maken, de isolatie wordt doorgaans zeer slecht aangebracht waardoor de nieuwbouwwoning bij oplevering al hopeloos energieverspillend is.

 

Met dit als achtergrond is het wel begrijpelijk dat de studenten afkomen met gerommel in de marge, blijkbaar accepteren ze al dat de woningbouwproductie wordt gedicteerd door commerciële partijen.

3.000 Euro aan PV panelen gaan wel meer besparen dan 325KWh.  Voor sommige kleinere besparingen is er een absurde naukeurigheid (oven uitzetten 10,7Kwh, Koelkast stofzuigen 13,3kWh...).  Natuurlijk weet je dat niet zo nauwkeurig. Dimmer vervangen zal wel duurder zijn dan 1,45 Euro.  Jammer dat je enkel praat over dubbelglas, niet drievoudig glas. 

Goed om zien dat de opwind wekker bij de uitdagingen staat ;-).

De link tussen wat je eerst invult en de uiteindelijke lijst ontgaat me wel.

Walter

 

De raadgevingen van tante Kaat hebben meer zin dan dit project.