dak isoleren met cellulose of houtvezel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik heb 2 jaar geleden een rijwoning gekocht. Nu onze verbouwingen bijna achter de rug zijn wil ik ons gordingendak isoleren. De vorige eigenaar heeft 4 jaar geleden het dak nog vernieuwd met nieuwe kepers en nieuwe pannen maar helaas met een biplex onderdak.

Ooit wil ik het onderdak laten vervangen door een beter onderdak, maar ik wil liefst nog minstens 5 jaar wachten. Ik wil mijn dak wel zo snel mogelijk isoleren. Ik gebruik liever geen glaswol/rotswol wegens de slechte warmtecapaciteit & vochtbuffering.

Mijn kepers zijn 6cm dik, de gordingen 22cm. Ik had graag de 28cm ruimte opgevuld met cellulose, maar volgens wat ik hier lees is dat met een biplex onderdak misschien geen goed idee: de biplex platen kunnen de pannen raken en als later het onderdak toch moet vervangen worden waait alles misschien weg.

Is het mogelijk om de ruimte tussen de kepers op te vullen met bv. halfharde houtvezelplaten (steico flex/pavaflex) en de rest te laten opvullen met cellulose? Of isoleer je de overige 22cm dan ook beter gewoon met houtvezelisolatie? Of zijn er nog ander mogelijkheden?

Alvast bedankt voor jullie advies!
Frederic

 

 

 

 

Reacties

Het lijkt me gemakkelijker, goedkoper en misschien zelfs sneller om uw onderdak wel direct aan te pakken.
Als je dit zelf uitvoert, kost dit niet veel.



Frederic,

Zelf zou ik nu niet (meer) voor een onderdak in biplex kiezen maar gezien het er nu op ligt en wellicht nog in goede staat is (slechts 4 jaar oud) zou ik dat zeker niet vervangen. Eens dat het er op ligt doet dat zijn werk zeer goed. Als dat volgens de regels is geplaatst met tengellatten en daarop de panlatten kan dat ook nooit de pannen raken, dat blijft min of meer strak staan. Zelf heb ik meer dan 20 jaar geleden bij een restauratie biplex toegepast, dat is nog steeds in dezelfde staat. Biplex mag wel niet aan rechtstreeks zonlicht worden blootgesteld, maar dat is sowieso niet de bedoeling bij een onderdak.

Je had destijds wel de keuze tussen zwarte en witte biplex waarbij de zwarte min of meer dampopen is en de witte niet, hopelijk is bij jou de dampopen versie gebruikt. 

Indien je in de plaats van rockwol en glaswol niet voor ingeblazen cellulose wilt kiezen dan zijn er nog heel wat alternatieven in zachte plaatvorm die ook ecologisch, warmtebufferend, vochtbufferend en dampdoorlatend zijn, en die je bovendien gemakkelijk zelf kan aanbrengen.

Als je de biplex met de hand niet al te veel kan vervormen, zou ik me ook geen zorgen maken.
Ken het materiaal zelf niet.

Wil je later je onderdak kunnen vernieuwen, bekleed dan elk compartiment (langs onderdakzijde) met een dampscherm.

Robin,

Uw laatste opmerking begrijip ik niet helemaal vrees ik.

Bedoel je dan het plaatsen van een dampscherm aan de koude kant van de isolatie? En waarom dan?

In ieder geval, mocht het ooit nodig zijn om het onderdak te vervangen, wat ik betwijfel, dan zou dat enkel een probleem kunnen zijn bij ingeblazen losse isolatie.

Ja. Inderdaad. Dat is dan enkel om de cellulose tegen te houden indien je het onderdak zou afnemen. Als dat niet nodig is, hoef je die moeite uiteraard niet doen. Uitdikken van de kepers kan gemakkelijk en goedkoop met stroken multiplex/triplex van 5mm en panlatten. Zie fotoreportage: https://goo.gl/photos/ZoduZXHe6DLwbkgy6

Robin,

 

Dan zou ik toch eerder voor een onderdakfolie kiezen, ipv. dampscherm, aangezien je best dampopen naar buiten toe werkt.

Klopt, inderdaad. Had dit even over het hoofd gezien.