regenwater in condensatieketel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Allen

Regelmatig druppelt er water uit mijn condensatieketel (Viessmann Vitodens 100W). Ik vermoed dit regenwater is dat via de luchtaanvoer in de ketel komt. De aanvoer is aan de buitenzijde van de gevel voorzien van een rooster, maar volgens mij moet hier nog een afdekkap op. Heeft iemand ooit al dergelijke vaststelling gedaan of zit ik er volledig naast?

Met vriendelijke groet

W

Reacties

Ik verwacht dat het eerder condenswater zal zijn. Normaal verwacht ik dat er een afvoer voor condenswater op aanwezig is, misschien is deze wat verstopt of is er ergens een lekje.

Ik denk ook dat dit, zoals Alain eerder zegt, condensatiewater uit je ketel zal zijn. Normaal is hier een afvoer voor voorzien maar mogelijks is hier iets mis mee. Als je een gemiddeld verbruik hebt en niet op zeer hoge temperaturen stookt zal dit water best wel een grote hoeveelheid zijn dus als er slechts enkele druppels lekken is het maar een klein lekje en eenvoudig op te lossen.

Wij hebben exact dezelfde situatie, zij het met een Vitodens 222W.

Het pijnlijke is, dat onze installateur -- een nogal groot bedrijf uit Kontich -- daarover erg schamper doet.

Het is echter NIET normaal dat er condenswater terug stroomt over je ketel. Bovendien, zo begrijp ik, is dat condenswater zuur en kan dus de "infrastructuur" van je ketel beschadigen.

Aangezien je niet altijd zomaar effe je schoorsteen en lucht-uit- en inlaten op het dak kan controleren, is het mij niet duidelijk of het over stromende water (niet écht stromend, maar toch wel serieus wat druppels) afkomstig is van condenswater dat via de afvoer terugloopt en over de installatie loopt dan wel van (slag-)regenwater dat naar binnen wordt geblazen.

Feit is dat dit overstromingsprobleem zich slechts eens in de zoveel maanden voordoet.

 

Het is toch pijnlijk dat Viessmann zelf blijkbaar als strategie hanteert: klanten mogen geen vragen stellen aan Viessmann maar MOETEN langs de installateur, ook al hebben die soms zelf een fout(je) gemaakt bij de installatie.

Ik ben blij dat wij niet de enigen blijken te zijn met dat probleem.

Rookgasafvoeren zijn de verantwoordelijkheid van de installateur en niet van de ketelfabrikant !