Modulerende of niet-modulerende warmtepomp

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.


We staan voor de bouw van onze nieuwbouwwoning.
 
Voor de verwarming/productie sww zijn we erover uit dat we willen gaan voor een grond-water warmtepomp.
 
We hebben 2 offertes, waar in de ene offerte een modulerende warmtepomp 3-8kW wordt aangeboden van Mastertherm(Aquamaster Inverter AQ22I) (captatienet: 5 aardwarmtekorven) en in de andere offerte een niet-modulerende warmtepomp met  8,9kW thermisch vermogen van Vaillant (Flexotherm VWF 87/4). (captatienet 3 verticale boringen van 52m diep)

  De installateur die de modulerende warmtepomp aanbiedt zegt dat de inverter techniek ervoor zorgt dat je geen buffervat voor de verwarming nodig hebt en dat het geheel zuiniger is en voordelig voor de levensduur van de compressor. (COP van de WP: 4,5 (B0W35)). (elektriche aansluiting 1*220V)   De installateur van de niet-modulerende warmtepomp zegt dat een buffervat zowiezo niet nodig is omdat de WP altijd zijn vermogen kwijt kan in de vloerverwarming en dat de meerkost van een modulerende versie niet terug verdiend wordt. Volgens hem is de compressor robust genoeg om het aan-af schakelen te kunnen verteren. (COP van de WP: 5,1 (B0W35)) (elektrische aansluiting 3*380V)   Weegt de lagere COP van de Mastertherm op tegen het niet-moduleren van de Vaillant?   Alvast bedankt voor de reacties, Jeroen

 

Reacties

 

Ik zou niet verdergaan op het oordeel van een installateur. Volgens mij is het duidelijk dat een modulerende pomp, ketel of gelijk wat veel voordelen oplevert ten opzichte van een pomp, ketel... die werkt door aan-uit. Buiten het mechanisch voordeel is het ook beter dat de afgifte gelijkmatig gebeurt, en zo de hoogste en de laagste punten gelijk maakt.. Ik denk ook dat het enige nadeel sinds lang moet bijgewerkt zijn, t.t.z. dat de mechaniek ingewikkelder is. Ikzelf zou er niet aan twijfelen de meerprijs hiervoor te betalen.

Anderzijds is het waar dat vloerverwarming op zich al buffert + niets houd je tegen een klein buffervatje te zetten.

Normaal gezien heeft een modulerende warmtepomp een hogere COP dan een niet modulerende, vooral al deze niet op zijn maximaal vermogen draait.  Dit is meestal het geval in België.  Je moet de COP's eens opvragen bij deellast wat de modulerende pomp betreft.

 

Nadelen van een modulerende :

- duurder

- meer electronica => meer kans op defect, duurdere herstellingskost indien defect

- aanloopstroom is beperkt, je zal niet merken aan je lichten als deze start...

Over het algemeen is een 3fasige motor zuiniger en duurzamer

De beste start is wel vermelden welk vermogen je nodig hebt.

Wie geeft welke garantie?

Wie geeft garantie dat je bron steeds positief blijft de komende 5 jaar? Ik zie te veel bronnen die te koud worden.

Wie durft 5 jaar garantie te geven?

Walter

Walter,

Het berekend warmteverlies van de schil van de woning bij -10°C en globaal 20°C binnen bedraagt 6,9kW/h, inclusief vermogen voor SWW. (zelfde waarde voor de 2 installateurs, dus daar zijn ze coherent).

Bronnen die te koud worden? Wat wil dat zeggen? Slechte dimensionering (te weinig, niet diep genoeg,...) van de boringen?

 

Jeroen

Je neemt net die verticale put om water aan te voeren dat steeds positief is.

Door de put te klein te dimensioneren wordt je installatie veel goedkoper. Maar dan geraakt die put uitgeput En krijg je negatieve waardes.

Ik vindt dat je een garantie moet eisen dat je put de komende 5 jaar niet onder het vriespunt gaat. Kan je die niet krijgen kan je evengoed een lucht warmtepomp plaatsen (kan je ook met meer rendement warm water maken in de zomer).

Merk op dat ik je nodige vermogen nog steeds hoog vind voor een nieuwbouw. Tenzij voor een zeer grote woning (+300m2).

Waar bouw je? Normaal wordt een warmteverliesberekening gedaan bij -8, niet bij -10 (iedereen kan natuurlijk zijn eigen regels uitvinden).

Walter