Dampkap passiefhuis

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik heb al hier en daar iets gelezen over een dampkap in een passiefhuis, maar veel topics zijn niet meer recent, dus vandaar mijn vraag: Wat voor een dampkap wordt er tegenwoordig geïnstalleerd in een passiefhuis?

Reacties

google eens op recirculatie.

Inderdaad, recirculatie: gewone dampkap kan gebruikt worden, maar de lucht dan terug in huis blazen. Wel een goede vetfilter plaatsen.

 

 

Heeft iemand er een idee van hoeveel de verslechtering van de n50-waarde bedraagt wanneer men toch een goede buitendampkap zou installeren? Ik spreek natuurlijk wanneer de dampkap niet werkt.

Hallo Pierre,

 

Zoals zoveel, zal dat afhangen van het gebruikte materiaal.  Een standaard rooster zal al gauw een lekverlies van tientallen kubieke meter per uur geven. Want de dampkap, noch buis, noch rooster geven enige significante luchtdichting. Als je daarentegen met een Berber uiltaatklep werkt (ik vernoem die merknaam omdat ik geen gelijkaardige systemen ken van andere fabrikanten)... Die sluit automatisch, dus denk ik dat het kwasi luchtdicht is bij goed afwerking.

 

Mvg, Marc

probleem met zo een klep is dat zowel aan als afvoer van buiten dienen te komen anders draait je ventilatie toestel in onbalans etc etc...

Uiteraard is dat zo. Maar hoe lang staat een damkap aan per 24h? In in de zomermaanden staat er allicht ook ergens een raam of deur open.

Ik denk niet dat in onbalans draaien voor en uur per dag een super groot probleem is. Ik zou het eerder jammer vinden dat in de winter de warmtewinsten van het koken verloren gaan door recht naar buiten te blazen.Ook het broodnodige vocht van het koken wordt dan naar buiten geblazen.

 

Ideaal zou een 2-weg systeem zijn. Recirculeren in de winter en naar buiten blazen in de zomer. Ik vraag me af of iemand het zo al uitgevoerd heeft.

 

 

Andere vraag: in hoeverre haalt een recirculatiedampkap ook de geuren weg? Het zijn wel speciale carbonfilters, maar werken deze effectief de geuren weg? Ik zou het spijtig vinden dat ge de binnenlucht ongezonder zoudt maken omwille van enkele tientallen m³/h lekdebiet meer (op 50 Pa).

 

De vraag is natuurlijk of ge de test van n50 = 0,6 h-1 kunt passeren. Wat mij betreft mag deze luchtdichtheid voor de toekomstige PH gerust op n50 = 1 overgaan. Dat kost gemiddeld 1 kWh per m² nuttige oppervlakte meer. Dat is maar 6,7% van de eis van 15 kWh/m² voor een PH. Er zijn vele andere factoren waar de onzekerheid veel hoger ligt.

Technische discussies kunnen interessant zijn, maar mijn vraag is welke haalbare systemen zijn te installeren om passiefhuis-norm te kunnen halen? Volgende systemen kunnen, maar:

- recirculatiedampkap: maar hoe zit dat met geur?

- gewone dampkap met speciale afsluitklep: maar hoe zit het dan met balansventilatiesysteem?

Heeft iemand ervaringen met deze systemen?

De geur?

Je kan zelfs met de beste gewone dampkap met de beste filters niet alle geur eruit halen.

Maar dat is in een huis met balansventilatie niet nodig. Bak frieten in een huis met gewone dampkap maar zonder balansventilatie: 's anderendaags ruik je het nog.

Bak frieten in een huis met recirculatiedampkap (zelfs zonder koolstoffilters, gewoon vetfilter) maar met balansventilatie: na een paar uur ruik je er niets meer van.

Reden: om de x uur wordt alle lucht uit uw huis volledig ververst door de balansventilatie. Dus er zijn geen problemen met geuren. Vraag maar aan mensen met zo'n dampkap en balansventilatie: velen plaatsen geen koolstoffilter meer nadat de eerste verzadigd is.

 

 

Robin,

 

Dit zegt alles over de kwaliteiten van de balansventilatie.

 

Met een dampkap met voldoende debiet is het ook mogelijk zonder balansventilatie de geur buiten te houden. Maar dan moet er wel een venster open worden gezet. Voor de balansventilatie zelf maakt dat weinig uit. Indien dit venster niet te ver van de dampkap staat gaat de lucht rechtstreeks vanuit het venster naar de dampkap en krijgt ze niet de tijd op te warmen. De kookwarmte is men wel verloren. Het is beter de geur onmiddellijk te verdrijven, want anders kruipt ze in de meubels en gordijnen.

 

Bart,

 

Als ge een dampkap met automatische afsluiter kunt vinden zou ik niet twijfelen deze te nemen.

 Belangrijk punt is : venster openzetten. Ofwel moet je ook een toevoerklep voorzien, want je balansventilatie kan nooit aan 800 m3/h in onbalans draaien, zelfs niet voor 5 minuten, dus je dampkap kan dan geen luchtafvoeren.

 

 

Beste Hannick,

 

Ik vraag mij af of de balansventilatie werkelijki in onbalans gaat draaien. De dampkap gaat een grote onderdruk in het huis creëren om zoveel mogelijk lucht aan te zuigen. Deze ventilator is echter ook beperkt en zal nooit aan zijn nominaal debiet kunnen komen.

 

Maar de ventilatoren van de balansventilatie passen zich normaal aan aan wisselende druk om hun debiet constant te houden. Zo zal bij een verstopte filter toch het nominaal debiet aangehouden worden en moet de ventilator een grotere opvoerhoogte voortbrengen. Bij onderdruk gebeurt dan normaal het omgekeerde. Akkoord, ik weet ook niet goed hoever dit kan gaan in een PH.

@Pierre: Je begrijpt me denk ik verkeerd. Ik zeg in een huis zonder balansventilatie ruik je het 's anderendaags nog.

Voordelen van recirculatie:

  • kookvocht in de woning, is goed voor de luchtvochtigheid (die dankzij balansventilatie al wat lager is)
  • kookwarmte wordt binnenshuis gehouden: bespaart op stookkosten
  • in de winter uw raam openzetten om te kunnen koken is ook niet ideaal hé

Luchtdicht + dampkap zonder raam open of toevoerkanaal met klep: dampkap zal zijn volle capaciteit niet kunnen halen en meer verbruiken, de ventilatoren van de balansventilatie zullen meer verbruiken en je verliest heel wat warmte.

Wil je een gewone dampkap in een luchtdichte woning, voorzie dan een luchtkanaal die uitkomt in de plint van je keuken onder de kookplaat. Plaats er een elektromagnetische klep in die open gaat wanneer de dampkap wordt aangezet.

Ik heb nog niemand horen klagen over geuren in de gordijnen en dergelijke, wanneer ze een recirculatiedampkap + balansventilatie hebben hoor.

 "Indien dit venster niet te ver van de dampkap staat gaat de lucht rechtstreeks vanuit het venster naar de dampkap en krijgt ze niet de tijd op te warmen. "

=> dat moet dat wel zeer koud worden in de winter voor de persoon die staat te werken in de keuken.  Ik denk niet dat het realistisch is te denken dat die lucht niet voorverwarmd.  Normaal zijn ook vensterrooster ook niet op dergelijke debieten voorzien. Maw, luchtaanvoor voor dampkap moet over meerdere vensters verspreid worden.  

Ik denk niet dat je met correcte ventilatie in de keuken problemen hebt met geuren over verloop van tijd.  Hier thuis toch niet en we werken al 5 jaar met BV/recirculatie ('t zou ook niet zo erg zijn want we koken lekker).  

Walter

Pierre,

Dit klopt maar niet voor alle balansventilatietoestellen. Enkel diegene die uitgerust zijn met Constant-Flow motorenof die via een omweg van drukmeting hun motor zo elktronisch gaan aansturen. Dit is bijlange niet de meerderheid!

Mvg

 

 

 

Ik weet het ook niet precies. Maar ik ga er toch van uit dat alle installaties die sinds vier jaren zijn afgeleverd wel een constante debietmeting en regeling bezitten. Anders heeft de warmteterugwinning minder zin.

Hallo Robin,

Wij hebben in onze luchtdichte passiefwoning ook gekozen om een dampkap met uitvoer te plaatsen.
Ik wil ook een toevoer plaatsen om onderdruk en slechte werking enz te vermijden.
Heb je enig advies voor de diameter van deze toevoer? De dampkap uitblaas is 150mm. Ik had bv een buis van 110mm willen steken, maar heb geen idee wat het verschil in grootte kan doen...
Bedankt!

Karel,

Waar denk je die buis dan te laten uitkomen?
Hoe denk je die af te sluiten?
Waarom wil eigenlijk niet met recirculatie werken (zoals dacht ik toch iedereen hier doet)?

Walter

Hallo Walter,

Het idee is om de toevoer uit het dienblad te laten komen zodat we geen trek vanonder aan de voeten of langs het raam hebben.

We nemen geen circulatiedampkap omdat:
- Te duur
- Onderhoud aan filterd
- Condens
- Geur in huis (ik eet vegetarisch en wil niet dat het huis naar vis/vlees riekt als mijn vrouw kookt)

- een recirculatie dampkap is dezelfde als een gewone dus even duur. Eigenlijk goedkoper want je moet geen gaten boren in huis.
- je moet ook filters onderhouden in een gewone dampkap.
- condens? Euh waarom ben je bang van condens? Dat heb ik nog nooit geweten (en ik werk zo al 10 jaar).
- geur: mmm als je bang bent dat iemand niet lekker kookt denk ik niet dat een dampkap dat oplost. Dus jullie eten ook apart want haar gerecht geserveerd aan tafel zal je ook ruiken (en zien?).
Lijkt me vooral een probleem van samenleven. Ik vermoed ook dat je haar dan verbiedt bepaalde gerechten te maken met een sterke geur (ik denk snel aan gerookt spek, carbonade) die ook met een dampkap een tijdje in huis blijven. Voor de velen hoort de geur van koken bij leven. Als je elkaar daar niet wil in kennen geloof ik niet dat het dampkap je gelukkiger gaat maken.

Naar buiten afzuigen zal idd wel zorgen dat je etensgeuren sneller verdwijnen gewoon omdat het debiet groter is. Zelf vind ik echter niet dat werken met recirculatie de geuren te lang laat hangen (en wij koken trouwens lekker). En als je met de gewone dampkap die geuren snel weg wil denk ik dat je die dampkap toch snel nog een half uur na eten moet laten doordraaien wil je alle geuren weg. Ik ken er weinigen die dat doen. Meestal gaat na koken dampkap uit en blijven de geuren van tijdens het eten toch een tijdje hangen.

Wil je echt met die aanvoer wedoen heb je volgens mij zelfde diameter nodig als afvoer (want zelfde debiet). Je moet vooral een oplossing vinden waarbij die aanvoer zich opent als afvoer start (zodat je bv zeker niet de luchtwegen van bv wc naar de keuken trekt).

Walter

ps: ik heb vandaag 16kg mosselen gekookt, 10kg verse frieten verwerkt en gebakken.  Ruikt het hier in huis er nog naar?  Vermoedelijk wel.  Zelf merk ik het niet.  Maar het was wel allemaal heel lekker...

Walter

Karel,

Je schijnt toch wel enkele vooroordelen te hebben over recirculatiedampkappen.

Je kan de allergoedkoopste dampkap als een perfect werkende recirculatiedampkap gebruiken. Je hoeft helemaal geen dure koolstoffilters te gebruiken, enkel een gebruikelijke vetfilter.

Zeker in jouw geval met een luchtdichte passiefwoning en uiteraard met een ventilatiesysteem D begrijp ik jouw keuze niet.

Ik ondervind geen nadelen wat betreft geur, condens of filteronderhoud.

 

karel, 

ben je niet bang dat het oncomfortabel gaat zijn?  

In de winter krijg je dan direct een paar 100m3/h vrieslucht langs je kookplaat.  Dat lijkt me niet zo fijn.

het lijkt me logischer de aanvoer 'elders' te voorzien.

Heb je zo al een oplossing gezien?

Walter

Ik heb precies de lobby van recirculatiedampkappen gevonden :)
De keuze (van niet) is al gemaakt eigenlijk en een passiefsysteem die terug luchtdicht trekt als hij niet uitblaast al gekocht.

Ik ben vooral aan het zoeken naar een oplossing voor toevoer van de lucht. De ene zegt dat de deuren gaan dichtslaan, de andere dat het systeem ontregelt, een ander heeft er weer geen last van, enz.

Het systeem van toevoer werd volgens de hoofdaannemer nogal meer geplaatst. Advies over toevoer grootte heb ik nog niet.

Qua locatie raadt men af aan de voeten, via het raam, achter de rug, enz owv tocht en trek. Daarom het idee van gat in het dienblad.
Het idee is ook om een voorlopigr buis te leggen in de chape met nu nog draaidop erop. Als er dan later effectief een probleem is, maken we het gat.

Het is wel een beetje flauw Karel, om degenen die in uw geval een recirculatiedampkap aanraden als lobbyist te bestempelen.

Ik denk niet dat iemand hier er voordeel van heeft dat je een recirculatiedampkap plaatst of een andere. Men haalt dit gewoon aan om u hiermee misschien van dienst te kunnen zijn

Het is niet omdat uw keuze blijkbaar al onomkeerbaar vaststaat en dat de materialen hiervoor al zijn aangekocht, dat je dan de andere optie maar best als een verkeerde moet zien als een soort verantwoording voor jezelf.

Uiteraard kan over recirculatie of niet gediscuteerd worden, maar in uw geval met een luchtdichte passiefwoning eigenlijk niet. Bij passief gaat het over alles of niets, geen enkele vermijdbare koudebrug toestaan, geen enkele  vermijdbare luchtlek toestaan en vooral ook geen enkel vermijdbaar warmteverlies toestaan. En bij een dampkap met doorvoer naar buiten zondig je tegen alle drie deze regels.

En het strafste van al, zonder dat je hierdoor meer comfort hebt, ik meen zelfs het tegendeel. Vindt jij me nu een lobbyist, soit. 

 

Als ik antwoorden krijg die niets met mijn vraag te maken hebben, focussen op een ander systeem, en insunaties en advies over hoe ik met mijn vrouw moet omgaan, moeten jullie ook tegen een verwijzing met een smiley erna kunnen, niet? ;)

Anyway, als er iemand een idee heeft hoe ik best de aanzuig voor de dampkap maak, ben ik zeer dankbaar en bereid om te luisteren.

Karel,

De bewuste antwoorden zijn er pas gekomen nadat je de redenen van uw keuze hebt vernoemd. Die redenen die je noemde om niet voor recirculatie te kiezen (te duur, te veel onderhoud, te veel condens, te veel reuk) waren gewoon fout. Dat moest gewoon worden rechtgezet.

Je hoeft niet dankbaar te zijn als men u daarop attent maakt, maar noem ons dan ook geen lobbyisten.

 

Karel, ik geef charel gelijk in zijn reactie op de redenen die je opsomde om niet voor recirculatie te kiezen. Jouw redenen vind ik IMHO ook fout.

Ik ken mensen die een gewone dampkap hebben geplaatst in een woning met balansventilatie.  Zodra dat ding op staat, hoor je hier en daar de lucht fluiten, vb langs de voordeur.  Dankzij die onderdruk.  Meestal wordt er dan een raam open gezet wat weer een onaangename tocht veroorzaakt.

Persoonlijk zou ik ook voor recirculatie gaan, zeker in een passief huis.