Nieuwbouw dakappartement keuze verwarming en vloer

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Binnekort moet ik voor nieuwbouw dakappartement de verwarming kiezen maar ik weet niet met wat ik het best zou zijn. De oppervlakte bedraagt 100 vierkante meter. Kies ik voor vloerverwarming of radiatoren met condensatieketel of iets anders?

Alsook de keuze van type vloer twijfel ik, iemand al ervaring met click-vinyl? 

 

Alvast bedankt voor jullie meningen

Reacties

2 uiteenlopende vragen...

Voor de verwarming: hoeveel vermogen heb je nodig?  

Is er geen centrale verwarming?  Is vloerverwarming een optie (gezien de opbouwhoogte).

Walter

Vloer en keuze verwarming hangt enigsinds samen.

Vloerverwarming werkt best op massieve materialen, dus een stenen vloer.

Vloerverwarming onder parket werkt ook wel, maar minder snel en minder effectief.

 

Als het een goed geisoleerd appartement is (hetgeen we toch mogen hopen voor nieuwbouw!) moet je zowiezo voor een Lagetemperatuurverwarming gaan.

In de meeste gevallen wordt hiervoor vloerverwarming gebruikt.

Een condensatieketel kan enkel optimaal werken, indien er lage temperaturen gevraagd worden. Met radiatoren is dit zelden het geval (of je moet deze zwaar gaan overdimensioneren) en zal een condensatieketel nooit optimaal werken.

Voor vloerverwarming heb je trouwens ook ergens een ketel nodig, of je moet voor electrische vloerverwarming gaan, maar dat is eigenlijk geen ecologische keuze.

 

Vloerverwarming is mogelijk. Hoeveel vermogen we nodig hebben, daar heb ik geen idee van

Dit hebben ze ons alleszins beloofd dat het geïsoleerd word volgens de nieuwste normen. Van lage temperatuurverwarming zal dan inderdaad vloerverwarming beste zijn, enig nadeel is de kostprijs vind ik. 

"nieuwste' normen zijn nog steeds slecht geisoleerd.  

Dat is als zeggen je krijgt een auto volgens de veiligste normen en dan moeten vaststellen dat er geen airbag inzit (die is immers niet verplicht).  Voor mij zijn de 'nieuwste' normen dat je helemaal geen verwarming gaat nodig hebben.  

Vraag heel concreet welk vermogen je moet voor zien. 

Met je 100m2 in een appartement zou dat niet veel meer mogen zijn dan 2kW alles samen (een stevig strijkijzer dus).  En voor zo een klein vermogen mag je vloerverwarming ook best goedkoop zijn.

Dus eerst gaan vragen hoeveel  vermogen je nodig hebt dan kan je verder kijken.

Walter