Speksteenkachel Tulikivi met warmtewisselaar: tijd opwarmen SWW vat

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Gisteren voor de eerste keer de Tulikivi 2700/4 opgestookt met 15 kg hout. Kachel was eerder al ingestookt gedurende vier dagen.
De bedoeling was de warmtewisselaar te testen (werd recentelijk aangesloten op een SWW zonneboiler van 300 liter.

Gegevens:
- Standaard Tulikivi 2700/4 speksteenkachel waar in de achterwand een op maat gemaakte koperen WW werd aan toegevoegd.
- Aan en afvoerleiding naar SWW van elk 9 meter lang.
- SWW vat met dubbele spiraal. Bovenste spiraal is aangesloten op de WP, onderste spiraal op de speksteenkachel.
  Inhoud 300 liter waarvan 50% (150l) verdeeld over iedere aanvoer.
- Danfoss eco pomp en SanutalSolar DeltaSol BX sturing met voeler in speksteenkachel (pomp start vanaf 40°C)
- Deel WP is al voorverwarmd op 42°C, onderste deel is koud leidingwater.
- Alle leidngen zijn geïsoleerd en ondergronds, leidingen rond SWW:WP eveens geïsoleerd en SWW-vat inpandig.             
- Buitentemperatuur 8°C
- Binnentemperatuur thermostaat living: 19.8°C
- WP volledig (CV en SWW) uitgeschakeld tijdens proefstook speksteenkachel.
- 15 kg poederdroog berkenhout

Tijdens het instoken over 4 dagen (van 2 naar 8 kg) had dit geen effect op de temp va het SWW (pomp heeft ook maar enkele minuten gedraaid).

Probleem is dat er geen merkbare stijging is van de temperatuur in het bovenste vat (waar het douchewater van komt). Gezien er op het onderste deel geen termpmeter staat kan ik niet nagaan of daar een stijging was. (Normaal zou die 150 liter niet boven de 40°C gestegen kunnen zijn want dan had dit moeten stijgen naar het bovenste deel en hier de temp moete stijgen. Dit veronderstel ik toch als een logisch gevolg).

De Danfoss circulatiemomp is wel degelijk beginnen rondpompen en de aanvoertemp van kachel naar onderste vat is ook gestegen van 32°C naar 119°C. (TFSB temperatuur, weet ook nie tprecies waar dat gemeten wordt).

Er werd effectief gestookt van 09:15 uur tot 10:30 uur.

Temeratuurmeting TFSB:
09:45: 52°
10:00: 64.5°
10:15: 81.7°
tot de temp om 11:30 uur zijn maximum bereikt va 119°C
Vervolgens daalt deze tot 25.2°C om 18:00 uur
Het sanitair water blijft de hele tijd schommelen tussen 42 en 39°C en is om 18:00 uur nog 27.5°C (er werd één douche genomen, de praktijk geen even voor op de theorie :-) ).

De CV functie van de kachel lijkt ons wel normaal. Temp leefruimte steeg van 19.8°C naar 24°C. Toen hebben we de deur naar de gang en badkamer maar opengezet. Deze ruimten bleven op 22°C.

Heden om 12:30 uur was de kachel terug afgekoeld. Om 09:00 uur bedroeg de leefruimte temp dan nog 22.9°C om na hervatten leefactiviteiten terug te stijgen naar 23.3°C.

De CV staat nog altijd uit maar de SWW functie hebben we gisteren (temp stijgt toch niet) maar terug ingeschakeld.
Oorspronkelijk hing er een vat van 200 liter op de WP voor het SWW (werkte perfect) maar is vervangen door het SWW 150+150 liter vat, enerzijds omdat het oorspronkelijke vat maar één spiraal had (fout van installateur WP) en de installateur van de speksteenkachel + WP vreesde dat in een vat van 200 liter de speksteenkachel zijn warmte niet kwijt kon. Het laatste valt tot nu toe dus redelijk tegen.

Heeft er iemand ervaring met een speksteenkachel met WW voor SWW  en hoeveel stook het vereist om zo'n vat op temperatuur te krijgen (volgens installateur kon dit wel oplopen tot 80-90°C en staan er dan ook tal van dure veiligheden op tegen oververhitting van het SWW vat).

Kantlijn: dit zijn natuurlijk niet de gangbare temperaturen in onze woning maar gisteren van een dipje in de buitentemperatuur maar gebruik gemaakt om de kachel en WW eindelijk te testen. Dagen na elkaar stoken is natuurlijk nu geen optie. Deze morgen was het buiten weer 16°C.

Zelf vermoed ik dat er lucht in de leidingen zit.

 

 

 

 

 

 

Reacties

Dag Ivo,

 

zonder de situatie van dichtbij te zien, het lijkt me inderdaad abnormaal dat het water in of net na de warmtewisselaar kan stijgen naar 119°C (wat is TFSB?)  terwijl de pomp het zou moeten laten circuleren en het buffervat quasi koud is. Lucht kan de oorzaak zijn. Maar evengoed staat er ergens nog een kraan dicht in het traject of werd een terugslagklep verkeerd geplaatst. ik zou het sowieso grondig (laten) onderzoeken vooraleer de kachel opnieuw aan te maken. Dit is levensgevaarlijk.

 

groet

Wouter

(wat is TFSB)?

Een aanduiding op het display van de sturing van de pomp kachel-boilervat.

Volgens de grafiek zou dat ergens midden het buffervat moeten zijn.
Eerlijk gezegd kan ik er ook niet aan uit. Zou ook de voeler bovenaan in de kachel kunnen zijn.

In elk geval komt de installateur weer langs. (begint stillaan op de processie van Echternach te lijken).
Gelukkig laatste deel van factuur nog niet betaald (om andere redenen).

De temperatuur loopt wel niet ineens op. Duurt een tijdje en duurt ook een tijdje voor hij weer afkoelt.
Zitten wel genoeg veiligheden op, zowel in de kachel als in de boiler (aangesloten op overloop).

Bovendien is het toch te warm om de kachel aan te doen. Die 15 kg proefstook was ook alleen maar om te zien of
de pomp werkte (bij het instoken werd het niet warm genoeg om de circulatiepomp te doen aanslaan) en warm water zou aanmaken. Dit voor ik het laatste deel zou betalen.  Voorlopig niet dus.

Ter vergelijking: de WP maakt 47°C water aan om het bovenste deel (eveneens 150 liter) van het vat naar 42°C te brengen.
En dat lukt in 30 minuten tot 2 uur (afhankelijk van de startemperatuur SWW en buitentemperatuur). Onlogisch dus dat circulatiewater van 119°C die zelfde 150 liter niet omhoog krijgt.

 

 

 

Ik heb er zelf niet zoveel verstand van maar met wat ik op dit en andere fora al geleerd heb heb ik enkele bedenkingen:

 

Je hebt de kachel al ingestookt met 8 kg hout en er was geen effect op temperatuur SWW?? Komt dit omdat het water in de WW van de kachel niet opgewarmd geraakte? Normaal zou dit met 8 kg = 25Kwh toch moeten lukken. Indien dit wel opwarmt moet de pomp zeker draaien want het water mag normaal niet boven de 100° komen om koken en explosie gevaar te vermijden.

Vermits je spreekt over een temperatuur van 119° wat wil zeggen dat water zou koken -> enorme expansie -> explosie gevaar, lijkt het mij best mogelijk dat er inderdaad lucht wordt opgewarmd i.p.v. water.

Een andere mogelijkheid is dat de circulatiepomp niet (goed) functioneerd waardoor het water stil staat en enorm kan opwarmen. Als het water dan onder een druk van 2 bar staat kan het inderdaad opgewarmd worden tot 119°C zonder te koken. Dus als je ergens de druk in de leiding kan meten zou dit al uitsluitsel kunnen geven.

 

Verder kan het interessant zijn om te weten hoeveel % van de energie naar de WW en dus het SWW gaat. Want zelfs als maar 20% van de warmte naar de WW gaat zou je met 15 kg hout (= ongeveer 50KWh) een buffervat van 300 liter ongeveer 25° warmer moeten maken.

 

Dan heb ik nog een bedenking met de opstelling van het systeem. Je hebt dus een buffervat zonder dood water -> dit lijkt mij (bijna) nooit verstandig i.v.m. corrosie en bacteriën. Beter water van het buffevat dood houden.

En een andere vraag die ik me stel: Is het niet efficiënter om de bovenste spiraal te nemen voor de kachel en de onderste voor de WP (op basis van hun werkingstemperatuur)?

 

Jef

 

Dag Ivo,

 

bij controllers kan je veelal een sensor toewijzen aan een voorgeprogrammeerd symbool. Het gaat bij jou meer dan waarschijnlijk over een verkeerde toewijzing. Sensor in de kachel ipv in de buffer. (of een verkeerde aansluiting als de controller elk symbool koppelt aan een sensoraansluitpunt en dit niet veranderd kan worden)

 

Je spreekt over genoeg veiligheden, maar werken ze? Normaal zou je toch echt niet aan 119°C mogen geraken. Als er dan een aansluiting knapt heb je een stoomexplosie. Dus ook nog te checken en te testen door de installateur.

 

Verder lijkt het me eerder logisch dat de temperatuur van het water langzaam oploopt in de warmtewisselaar van de kachel. Die zal steeds de temperatuur van de speksteen volgen en aangezien die ook eerder langzaam opwarmt.

 

groet

Wouter

Nu kan alleen maar afwachten.
Geen flauw idee wat een normale opwarmwaarde van de WW zou moeten zijn en wat de normale max. gemeten temperatuur zou moeten zijn. De instelling van de waarden van de regelaar is uiteraard door de installateur gebeurd na montage.
Kan aan sommige waarden nog aan maar blijf er liever van af om nadient niet het verwijt te krijgen dat door mijn ingrijpen alles niet goed werkt.

Is in 2 jaar tijd trouwens de tweede firma al die aan de installatie van de WW begint. In die tijd nog geen liter warm water gehad van de kachel en de kachel heeft buiten het instoken en de proefstook voor de WW nog niet gebrand.
Mijn geduld raakt langzaam op.

Volgens de installateur kan ik nog stoken maar niet te warm. (ik ga dit voor alle veiligheid dus niet doen).

En ze gingen zo spoedig mogelijk terug langskomen. Als dat even vlug is als hun facturen is dat dus binnen de week :-).

Dag Jef,

 

een inox buffervat kan prima overweg met zuurstofrijk water. Eenmaal per week doorwarmen is doorgaans voldoende tegen legionella.

 

Als je de WP op de onderste warmtewisselaar hebt staan, verwarm je telkens quasi heel het vat warmen wanneer de kachel niet heeft gebrand. In de tussenseizoenen en de zomer is dit dus minder interessant.

 

groet

Wouter

Dag Ivo,

ik wil je niet ontmoedigen maar een installateur die zegt "stook maar door alleen niet te warm", zou ik liever niet meer willen zien, groot gelijk dat je dan ook niet meer stookt en de eindfactuur niet betaalt. Enfin, ik begrijp dat je niet veel keuze hebt. Laat ons hopen op een goede afloop. succes.

 

groet

Wouter

Tja veel keuze heb ik niet meer. Kan moeilijk een derde installateur gaan aanstellen.

De installateur van de WW is trouwens nu dezelfde als deze van de speksteenkachel.
Voorheen waren het twee afzonderlijke installateurs (1 voor de WP en 1 voor de speksteen+WW waarbij deze van de WP alles op elkaar zou afstellen) die mekaar met de vinger wezen tot de installateur van de WP het voor gezien hield en met de noorderzon verdween.  De installateur van de speksteenkachel heeft dan alles (met de nodige vervangingen en extra kosten) afgewerkt (nieuw SWW vat met dubbele spiraal en installeren voeler in kachel en regelaar WW kachel => SWW vat).
Die extra kosten nam ik er dan graag bij als alles eindelijk naar behoren zou werken.
Ik ga deze installateur nu ook weer niet voorbarig afschrijven en hem de kans geven alles op orde te brengen. Anders blijf ik bezig.

Heb nu ook op het net een handleiding van de Revsol in het Nederlands gevonden (de regelaar zelf is alleen in het Duits en Engels instelbaar). TFSB is de temperatuur "Temperature solid fuel boiler" = temperatuur keltel met vaste brandstof. Dit zou, in mijn geval, dus de temperatuur van de voeler van de WW in de kachel moeten zijn. 

 

Je hebt de kachel al ingestookt met 8 kg hout en er was geen effect op temperatuur SWW??

Nou eigenlijk was het maar 4 kg.
Ik heb de kachel ingestookt volgens de richtlijnen van de installateur om het vocht er uit te krijgen om bruine voegen te vermijden:

Dag 1: 4 x 1 kg / D2: 3 x 2 kg/D3 3x3 kg en D4: 2x4 kg.
De kachel diende tussen 2 stookbeurten af te koelen. Eigenlijk was het dan maar 4 kg en dan was de temperatuur in de WW niet hoog genoeg om de drempelwaarde van de pomp te overschrijden (40°C). De pomp heeft dan maar enkele min. gedraaid.
Daarom de proefstook van 15 kg, met het gekende resultaat.

 

Vermits je spreekt over een temperatuur van 119° wat wil zeggen dat water zou koken

Na wat opzoekwerk in de NL handleiding van de controller blijkt deze voeler de temp boven de WW in de kachel zelf weer te geven. Misschien wordt hij dan te veel beïnvloed door de temp van de speksteen zelf? De temp in de boiler zelf heeft die waarde nooit bereikt. Anders zou de temp in het bovengedeelte (die analoog gemeten wordt door een temp meter in het vat zelf en digitaal door de schakelaar van de WP) ook omhoog geschoten zijn (onderdeel SWW vat en bovendeel staan met elkaar in verbinding).

 

Een andere mogelijkheid is dat de circulatiepomp niet (goed) functioneerd waardoor het water stil staat en enorm kan opwarmen.
Volgens mij heeft de circulatiepomp (Danfoss) wel degelijk constant gewerkt vanaf 40°C tot de temp er terug onder ging. Je voelde ze draaien en hoorde ze zelfs draaien. Je hoorde ze zelfs een versnelling hoger schakelen als het water warmer werd.

Dan heb ik nog een bedenking met de opstelling van het systeem. Je hebt dus een buffervat zonder dood water -> dit lijkt mij (bijna) nooit verstandig i.v.m. corrosie en bacteriën. Beter water van het buffevat dood houden.
Tja daar is het nu te laat voor. Is al het tweede vat. Een derde is een beetje van het goede teveel. Het vorige (met één spiraal- 200 liter) was van hetzelfde type en nooit problemen mee gehad).

Is het niet efficiënter om de bovenste spiraal te nemen voor de kachel en de onderste voor de WP
Niet zoals het hier gebruikt wordt. Als de kachel niet brand dient de WP alleen de bovenste 150 liter te verwarmen (waar we ruim toe mee komen). De speksteenkachel (welke overgedimenioneerd is) zou, als ze werkt, dan de onderste 150 liter opwarmen waardoor via natuurlijke weg dit water zich omhoogduwt in het bovenste gedeelte en waardoor dan de WP zichzelf uitschakelt (de voeler van de WP zit in het bvenste gedeelte.
Bijkomend is dat de speksteenkachel alleen geactiveerd wordt wanneer het buiten kouder is (en zeker onder 3°C), juist de temp waar de WP minder efficiënt bij zou presteren. De speksteenkachel zou de dalende COP van de WP dus dubbel tegen gaan: bij koude dient ze alleen de basis temp van de woning te behouden als er niemand is en als er iemand is moet de WP geen SWW maken en niet tot comforttemp klimmen.
Nu, mij leek dat de meest logische oplossing om beide te combineren. 

 

Verder kan het interessant zijn om te weten hoeveel % van de energie naar de WW en dus het SWW gaat.
Geen flauw idee maar een goede vraag voor de installateur. Dacht onthouden te hebben dat de WW 3kWh vermogen kon leveren maar kan er ook serieus naast zitten (het ding zit er al bijna twee jaar in, dus even geleden).
 

 

 

 

wouter

het vat wel, maar wie neemt er een RVS vat voor CV-water, is wel erg duur.  verder kan al de rest van de installatie lmast krijgen van corrossie, leidingen, pompen etc.  dus toch niet zo verstandig.

een WP MOET zijn warmte kwijtraken heb ik altijd geleerd, door de bovenste WW te gebruiken kan de retour naar de WP veel te hoog zijn, en daar gaat je rendement.

ivo,

1. als de watert° bovenin je speksteenkachel 119° kan worden, dan zit er blijkbaar geen veiligheid ingebouwd, of ze werkt niet.  en dat is op z'n zachts uitgedrukt een gevaarlijke situatie.  dus daar moet in de eerste plaats iets aan gedaan worden.

2. 't is niet omdat de pomp sdraait dat er water wordt getransporteerd, gezien de watert° bovenaan lijkt mij dat alles stilstaat.  mogelijke oorzaken, ergens staat er een kraan dicht, maar nog eerder heb je een probleem met lucht.

3. een WP moet - heb ik altijd geleerd - zijn warmte kwijt.  als je begint ter stoken gaat de t° (zou toch moeten) bovenin je vat stijgenj, en dus mogelijk te hoog voor je WP.  dus dat is zeker iets dat je in de gaten moet houden.

het vat wel, maar wie neemt er een RVS vat voor CV-water,

Voor alle duidelijkheid het gaat hier uitsluitend over een SWW vat.

De CV is niet aangesloten op het vat noch is de speksteenkachel aangesloten op de CV. Daarom zit er in de kachel ook maat
één WW en geen 2. In mijn situatie had het geen zin de speksteenkachel aan te sluiten op de CV. Of de WP verwarmt alles of de speksteenkachel verwarmt alles. In het laatste geval dient de WP alleen om bij afwezigheid (en als we te lui zijn om de kachel aan te maken) deruimte op basistemp te houden (WP staat altijd ingesteld op max 32°C aanvoerwater en is een gesloten circuit met dood water en het bovenste SWW vat van 150 liter warm water te voorzien.

Het rendement is geen probleem want de PV dekt het volledig elektriciteitsverbruik (CV,SWW, huishouden).

Het is juist wanneer het rendement (COP) van de WP daalt (minder dan 3°C) dat de speksteenkachel geactiveerd wordt. Het hout hiervoor is ook 100% van eigen productie (de achterzijde van de tuin is bos).

 

als de watert° bovenin je speksteenkachel 119° kan worden, dan zit er blijkbaar geen veiligheid ingebouwd, of ze werkt niet.

Er zit een overdrukventiel op de WW in de speksteenkachel. Ik zal de installateur atten tmaken op je opmerking. .
Er zitten ook nog eens (minstens 3) overdrukventielen op het SWW vat en de leidingen en een overdrukvat. en deze overdrukventielen (met uitzondering van deze in het SWW-vat) zijn allemaal met een leiding verbonden naar de afvoer zodat de berging niet zou overlopen als ze in werking treden.

 

maar nog eerder heb je een probleem met lucht.
Idd, eerste idee van de installateur.

 

3. een WP moet - heb ik altijd geleerd - zijn warmte kwijt.  als je begint ter stoken gaat de t° (zou toch moeten) bovenin je vat stijgenj, en dus mogelijk te hoog voor je WP.  dus dat is zeker iets dat je in de gaten moet houden.
Eén van de redenen waarom de huidige installateur een deel van de installatie overgedaan heeft. De installateur van de WP had idd alles op één circuit gelegd. Nu zijn het circuit van de WP en Speksteenkachel volledig gescheiden. Als de speksteenkachel werkt (en daarmee gepaard de WW van de kachel naar het SWW-vat) wordt de WP uitgeschakeld. Daarom de sturing met 5 voelers. Dit werkte bij de proefstook overigens wel. De WP heeft niet gewerkt tijdens het stoken van de kachel en de afkoelfase.

De twee (WP en kachel) werken dus nooit tegelijkertijd.
 

 

 

tenminste theoretisch is het mogelijk dat het water bovenin de buffer 60° is, en te koud in de ruimte.  als je dan je WP opzet, krijgt deze een retour van 60°; en daar stel ik me toch wel wat vragen bij.  tenzij er een veiligheid opzit die maakt dat de WP niet kan aanslaan als de buffer bovenin te warm is.

't is natuurlijk een beetje gokken zonder hydraulisch schema, want we hebebn geen exacte kiojk op je systeem.

en dan, heeft meest problematische :

<<Het rendement is geen probleem want de PV dekt het volledig elektriciteitsverbruik (CV,SWW, huishouden). >>

dit is een uitspraak die hier eigenlijk niet past, 't is gratis dus mogen we energie verspillen ????  als je het energieforum een beetje kent weet je dat dit vloeken is in de kerk.

ivo, een overdrukventiel reageert op druk, niet op temperatuur !  bewijs is er 119° en geen reactie van je systeem, een gevaarlijke situatie.

de oude situatie is m.i. beter voor je WP, ook als de kachel je buffer warmstookt, blijft er onderin allicht nog voldoende koud water zodat je WP niet verrekt.  als het systeem zo gebouwd is dat de WP niet kan aanslaan zolang het water te warm is, zie ik niet direkt een probleem.

ivo, een overdrukventiel reageert op druk, niet op temperatuur !  bewijs is er 119° en geen reactie van je systeem, een gevaarlijke situatie.

Ja dat berdoelde ik ook. Er was geen reactie dus geen overdruk of ventiel werkt niet. Dat zal ik voorleggen aan de installateur. 

 

de oude situatie is m.i. beter voor je WP, ook als de kachel je buffer warmstookt, blijft er onderin allicht nog voldoende koud water zodat je WP niet verrekt.  als het systeem zo gebouwd is dat de WP niet kan aanslaan zolang het water te warm is, zie ik niet direkt een probleem.
De oude situatie was niet werkbaar: SWW-vat met slechts één spiraal (verkeerdelijk geplaatst door eerste installateur), Danfoss voeler in PLASTIEK in de speksteenkachel, GEEN overdrukventiel op SWW vat, in offerte evenwichtsflessen voorzien die niet geplaatst waren en WP en kachel gekoppeld met één circuit aan SWW vat en WP. Dan ging geheid de WP naar de knoppen of, waarschijnlijk eerder, lanceerde het SWW vat van 200 liter (zonder overdrukventielen) zich door het dak van de berging. 
De WP slaat idd niet aan als de ruimte temp hoger is dan ingesteld in de ruimtethermostaat (staat in dezelfde ruimte als de speksteenkachel). Dus CV via WP zal niet aanslaan als de speksteenkachel werkt. De WP die het SWWgedeelte stuurt (in het bovenste deel van het SWW vat) zal ook niet aanslaan als de temp in het bovenste vat (welke gekoppeld is aan het onderste vat welke voeding krijgt van de speksteenkachel) boven de 40°C is. Daar zit dus ook al een marge gezien de speksteenkachel eerst 150 liter koud water moet opwarmen en vervolgens nog een buffer heeft van de bovenste 150 liter welke nooit hoger is dan 40°C. En hierop zitten nog eens overdrukventielen gekoppeld aan het riool. De WP zelf heeft ook nog een extra beveiliging. Als hij zijn warm water niet  kwijt kan (moest hij onverhoopt toch aanslaan) in het SWW-vat opent een klep die het water gaat rondsturen in het CV circuit (of de ruimtethermostaat dit nu vraagt of niet) en gaan de digitale aanjagers van de Jaga LT convectoren automatisch in hoogste stand om dit af te voeren naar de lucht. Dit systeem heb ik al getest en werkt goed. Het enige 'nadeel' zou kunnen zijn dat je het warmer in de ruimte krijgt dan gevraagd. Maar beter dit dan je systeem om zeep helpen. De speksteenkachel kan je trouwens ook niet sturen tot op de graad nauwkeurig.

 

Overigens ben ik door een 'ongelukkig toeval' aan een kleine ramp ontsnapt. Alles stond gereed om in gebruik genomen te worden. Bij het vullen van het water van de CV en WW speksteenkachel (door eerste installateur WP) trad er een lek op in de WW. Net kunnen voorkomen dat mijn nieuwe parketvloer onder water liep omdat er toevallig een bouwvakker naast de kachel stond toen het water hier begon uit te lopen. De installateur van de speksteenkachel (wiens opdracht normaal beëindigd was) was toevallig in de buurt bezig en was binnen de 2 uur ter plaatse om de WW na te zien. Bleek dat ze bij het bevestigen van de WW buizen  met het boor langs de WW geschampt hadden en er daardoor een lek was. De installeur van de speksteenkachel heeft dan een gat geboord in de zijkant van de kachel waardoor het lek kon gedicht worden. Tijdens deze werkzaamheden heeft hij dan de plastic voeler opgemerkt en de installateur van de WP de nodige instructies gegeven hoe  deze alles correct moest monteren. Hij heeft zelfs de juiste voelers ter plaatse gelaten. Hierop hebben we nooit meer iets vernomen van de installteur van de WP.
Waarop de installteur van de speksteenkachel de installatie verder heeft afgewerkt. Tot het punt waar we nu gekomen zijn.

 

Het komt misschien over dat ik een paar goedkope installteurs genomen heb die van toeten of blazen weten. Gezien ik zelf geen techneut ben kan ik jullie verzekeren dat dit niet het geval is en niet de eerste de beste goedkoopste offerte heb laten voorgaan. De installateur van de WP werd door de Belgische invoerder van de WP zelf aanbevolen en geslecteerd en plaatst (toch volgens zijn website) zelfs voor het Europees parlement. Verder onderzoek heeft mij ook geleerd dat deze inmiddels geen verdeler meer is van het merk en is overgeschakeld op een ander merk WP. Waarschijnlijk een strijd tussen invoerder en de dealer waar ik op een ongelukkig moment slachtoffer van werd. De installateur van de speksteenkachel is één van de grootste van de regio waarbij andere forumgebruikers ook klant zijn.
Ik weet het allemaal geen garantie maar, met mijn kennis van zaken, ook niet aan de eerst de beste bricoleur toevertrouwd. En goedkoop waren ze geen van beiden.
Nu voorlopig geen kalf verdronken. De installteur van de WP heeft ook nooit zijn nog openstaande facturen opgevorderd en met dat restbedrag kon de installateur van de kachel alles vervangen en afwerken, nieuw SWW vat van 300 liter incluis. Deze laatste geeft ook grif toe dat er iets fout is en komt alles terug afstellen/ontluchten. Het enigste dat ik er bij inschiet zijn de premies van de WP.

 

Het enige spijtige, tot nu toe, is dat ik een speksteenkachekl heb staan met WW die ik al bijna twee jaar niet heb kunnen gebruiken. Gelukkig presteert de WP beter dan ingecalculeerd en is deze (zelfs zonder kachel) in staat om met de geleverde PV energie ruimschoots te voorzien in de CV, SWW en huishoudelijke energiebehoeften.
Maar tijdens de proefstook hebben we wel kunnen ondervinden dat de warmte afgegeven door de speksteenkachel een ongeëvenaard comfort/gevoel geeft. Wer hadden drie dagen (overmatige) warmte van 15 kg hout (3 vulbeurten in 90 min., dus bijna geen werk)

 

 

Update:

Voorlopig lijkt het probleem opgelost. Het probleem van het "te heet worden" is in elk geval opgelost.
Was eigenlijk ook een "valse" melding doordaat de voeler in de kachel verkeerd zat aangesloten. Deze zat nl. op de (koude) retourleiding aangesloten ipv op de (warme) aanvoerleiding in de kachel.

De circulatiepomp stond ook op automaat en de aan/uit van de pomp op 45/42°C. De voeler kreeg dus verkeerde informatie door en de pomp ging in een aan/uit modus omdat hij door de automatische stand bij 45°C in hoogste versnelling ging en dan vlug ging rondpompen zodat het water in de WW niet genoeg tijd kreeg om op te warmen, pomp weer uit door aanvoer koud water enz.

De voeler zit nu op het juiste circuit aangesloten en geeft de juiste temp info door aan de sturing. De sturing ook ingesteld op aan 45°C en uit op 37°C en de pomp handmatig in laagste stand 1 (van 3W) gezet. De temp is nu ook nooit boven de 50°C geweest (1 stookbeurt van 24 kg) en de momp draait nu al 5 uur continue water van 47°C in het SWW-vat. Door de trage circulatie daalt de temp in de WW ook niet meer onder de uit zodat er een contante aanvoer van  warm water is (temp in SWW vat is na 5 uur met 6°C gestegen).

Om het systeem volledig te testen is het nu te warm (deze namiddag was het liefst 23°C op het zuiderterras). Daarvoor zou de kachel een weekje continue warmte moeten kunnen afgeven.

Maar de oververhitting is opgelost en de circulatie zit schijnbaar ook goed.

De installateur heeft ook ruiterlijk toegegeven dat het zijn fout was en een korting van 500 € gegeven op de laatste openstaande factuur.