OSB wandafwerking keuzes

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste bouwers, ik ben een aantal scheidingswanden aan het maken tussen kinderkamers.
Dit is een houtskelet raamwerk met aan weerszijden OSB III platen 12 mm messing en groef en Metisse panelen (geluidsisolatie) ertussen. De helft is nu klaar.
Nu ben ik aan het kijken hoe ik de OSB platen kan afwerken.
Ik heb nog redelijk veel hydraatkalk over, dus graag gebruik ik die als laatste (verf) afwerklaag indien mogelijk.

En na wat praten en zoeken overweeg ik de volgende opties (in volgorde van voorkeur).

  1. Volgens de lokale (ik zit in Frankrijk) eco bouwhandel kan je OSB direct afstucen met Fermacell kant en klaar finish?
    Klinkt wat raar in de oren, misschien eerst opschuren? Maar zou wel mooi en snel zijn.
  2. Volgens deze site kan je de voegen dichten met houtmastiek en dan variovlies erover en vervolgens schilderen.
    Niet onaardig, maar lijkt me moeilijk strak te krijgen. En het hout gaat misschien wat werken en weet niet of dat problemen met het vlies oplevert.
  3. Tot slot kan je uiteraard gyproc ertegen zetten, maar dat staat me erg tegen dus doe ik alleen als er geen andere goede opties zijn. 

Alle suggesties van harte welkom.

Reacties

Toevallig heb ik juist deze week een houten scheidingswand opgetrokken die is afgewerkt met gipsplaten op OSB met een eindafwerking van glasweefselbehang/muurverf. Bevalt mij prima...

Hi Ingir, bedankt voor de reactie. Ik heb vaker gipsplaat gezet en het werkt uiteraard goed, alleen als ik zo'n 150m2 OSB plaatwerk heb gezet ga ik liever gelijk "afwerken" dan een tweede keer met gipsplaat het gehele oppervlakte nogmaals van plaatwerk te voorzien. 
Daarnaast probeer ik gipsplaat ook te vermijden uit bouwbiologisch / ecologisch oogpunt.
Groet.

sands

wat jou vargen betreft:

1. dat vraag je best aan fermacell zelf, ik heb er alvast nooit van gehoord.

2. ik vond de betreffende info niet direct op de site, kan je even de juiste link doorgeven ?

3. wat is vanuit bouwbiologisch / ecologisch oogpunt mis met gipsplaten ? allicht beter dan OSB.

hoe dan ook, als je toch wil schilderen, waarom werk je je wanden dan af met OSB ?  wat je kan doen is je voegen proberen op te vullen met houtmastiek,  en dan een primer voor hout opzetten, en daar kan je dan allicht met kalkverf over gaan.  maar daarvoor zal je ofwel zelf een test moeten doen, of vragen aan de fabrikant van de primer of dat kan.

 

Ik zal proberen zo goed mogelijk andwoord te geven:

1. zal ik doen.
2. Excuus bij deze de juiste link op dezelfde site: http://www.ecobati.be/nl/diensten/advies/decoratie-post/afwerkingen-om-…

Het gaat dan om:

Afwerken met de OSB emulsie verf of andere verf op waterbasis :  Coat de voegen tussen de platen met hout mastiek. Lijm de OSB met een canvas Erfurt (Ecovlies, M160...)  De Erfurt kan vervolgens worden geschilderd.

3. Voornamelijk de het radon gas. De OSB zonder formaldehyde lijkt mij vriendelijker in dat opzicht.

De OSB wilde ik soweiso voor de stevigheid, alleen gips is voor mijn smaak te "licht". Van steviger plaatmateriaal is verder OSB de meest economische oplossing. Achteraf waren er misschien andere opties, maar de OSB staat er inmiddels :)

Eventueel andere opties sta ik ook open voor, en als het allemaal te experimenteel wordt zal ik uiteindelijk misschien toch gewoon de gipsplaat erop doen.