kachel met vloerverwarming en D ventilatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo aan iedereen op dit forum, ik zal maar met de deur in huis vallen.

Voor een rijwoning, GV winkel en triplex APPT doe ik een totaal renovatie (strippen, alle snieuw).

Er komt een D ventilatie met galva buizen. Dakisolatie 12cm. Muurisolatie 10cm. Beglazing 1.0

-Sarkindak met veluxen (3dubbel glas), twee kinderkamers en badkamertje, toilet

-VERD2 nieuw schrtijnwerk, buitenmuurisolatie, houten vloeren : 1slk met 1 speelkamer

-VERD1 nieuw schrijnwerk, buuitenmuurisolatie, beton met potjes en balken : woonkamer en keuken

-GV : winkel

Op VERD wil ik vloerisolatie en vloerverwarming. Maar!

- grote ramen (2.5x4.8) pal ZUID, keuken ramen (+/- 6m² glas) NOORD

- graag een haardvuur/kachel (eigen luchtaanvoer)

Ik vrees hiier door de grote ramen en het haardvuur oververhitting omdat die VV zo traag reageert.
We willen kunnen genieten van de zon i/h tussenzeizoen en van een haardvuur in de winter.
Moeten we een andr verwarmingssysteem zoeken?
Ik dacht ook aan wandverwarmming maar die muur staat goed en de vloer moet er toch uit. Dus dat zou te veelextra kost zijn.

GRAAG IDEEEN?

 

Reacties

Het vermogen van een vloerverwarming is evenredig met het temperatuursverschil tussen de omgevingstemperatuur en de vloer.

Hetzelfde geldt voor radiatoren.

Als uw omgevingstemperatuur 28°C is en de vloertemperatuur ook dan geeft die geen warmte af.

Als uw radiatoren nog op 50°C staan en de omgevingstemperatuur is 28°C geven die nog steeds warmte af aan de omgeving.

Vloerverwarming reguleert zichzelf beter naarmate er met lagere temperaturen kan verwarmd worden, in huizen met grote oppervlakten aan vloerverwarming en die goed geisoleerd zijn dus.

De kachel (indien groot gedimentioneerd) en de ramen (indien geen zonnewering) zullen eerder de oorzaak zijn van oververhitting als de vloerverwarming.

Komt daarbij dat recente lichte (droge) vloerverwarmingssystemen hoogst warschijnlijk minder caloriën opgeslagen hebben als een zware stenen vloer die indirect door radiator of convector op temperatuur gebracht is. Een zware stenen vloer die niet op temperatuur gebracht kan worden is een discomfort de hele winter (heel het stookseizoen) door.

 

Bij BKA (betonkernactivering), een nog trager systeem, zal de vloer bij oververhitting de temperatuur zelf afvoeren.

 

Ik hoop dat die vrees niet van uw architect of chauffagist komt.

 

Neen, niet van architect of chauffagist. Ik heb al flink wat gelezen en daar is toch sprake van op verschillende fora.

Wat je daar zegt is juist, net door de traagheid vand de VV vrees ik voor oververhitting. Als je de kachel opzet en je hebt radiatoren met thermostatische kranen dan zullen die volgens mij sneller reageren, ,dus minder oververhitting (enkel een temperatuurschok bij aansteken kachel). Bij VV is in de vloer veel warmte geaccumuleerd. Het is zoals bij electrische accumulatie, eens opgewarmd en een warme dag heb je het te warm.

Een droog systeem reageert idd sneller. Maar daar weetik niet veel over. Mss toch mij eens in verdiepen.

Momenteel woon ik in een oud niet geisoleerd huis en ik ben gewoon aan snelle warmte/koude. De verbouwing zal goed geisoleerd zijn, en ik weet niet goed hoe dat in te schatten. Met architecten heb ik geen goede ervaring, die weten ook niet altijd goed wat te antwoorden en maken er zich vaak gemakkelijk van af. Enkel toen ik bezwaar maakte tegen de lawaaihinder van een C+  (raamroosters endrukke weg) stelde hij een D systeem voor. Daarom toets ik alles uit om geen teleurstellingen te hebben.

wim

moet je niks van geloven, met VV heb je net  een veel stabielere binnentemperatuur.  voorwaarde is dat de installatie goed gedimensioneerd en ingeregeld is, maar dat speelt natuurlijk net zo goed voor radiatoren.  VV warmt inderdaad traag op, dat klopt, maar eens de vloer op temperatuur is reageert die net veel sneller dan radiatoren, door het geringe temperatuursverschil.

wat wel een risico inhoudt zijn heel grote ramen, als daar de volle zon op valt, krijg je natuurlijk veel warmte binnen, maar daar helpt alleen buitenzonwering tegen.

De eerste vraag moet zijn hoeveel energie je nodig hebt. Nadien kan je uitzoeken hoe je dat invult.

En grote ramen geven kans op oververhitting hoe je ook verwarmd. Die ramen laten op bepaalde momenten gewoon meer energie door dan je verliest. Dus het zal opwarmen. Welke verwarming je ook gebruikt. Vloerverwarming zal weinig bijdragen tot oververhitting.

Walter