Combi ventilatie - WPB?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik meen dat er zo'n toestel bestaat, de Genvex Combi 185 LS en nog wat.

Verwarmen wil ik met pellets of hout doen. Heb dus enkel ventilatie en SWW nodig.

Is een combi dan interessant of beter alles apart?

Welk toestel tegen welke prijs (ongeveer)?

 

Merci!

Reacties

Atlantic heeft er ook een. Hun warmtepompboilers zijn goed maar of de ventilatieunit goed is weet ik niet. 

Heb hem hier ook.
Was toen een van de enige toestellen in het genre. En vooral de goedkoopste. De zowat enige concurrent kostte 3x zoveel.

Voordeel is dat hij zeer compact is en eventueel gecombineerd kan worden met zonnecollectoren of een cv-kachel.

Nadeel is de iets mindere warmtewisselaar. Kan wat frisser worden in de slaapkamers als het vriest. Op te lossen door de sturing in de koudste kamer te plaatsen en de luchtverwarming op bv. 18° zetten.

Bedankt.

De koudere temperatuur in de slaapkamer is geen probleem.

Ik vind niet direct prijzen... Is de combi duurder dan afzonderlijke toestellen?

 

Ga de Atlantic eens nader onderzoeken.

Ik betaalde iets van €5900 excl. Btw als ik het goed herinner.

ilex, als je toch wil verwarmen met pellets of hout, waarom dan ook niet je warm water maken met biomassa en zonne-energie ? en daarnaast gewoon een ventilatietoestel.  zal een stuk zuiniger zijn meen ik !

Dat was/is ook mijn eerste gedachte. Krijg architect niet echt overhaald om deze piste te volgen...

 

Voorlopige reden om nu de combi te nemen ligt in de kostprijs van het geheel pellet - boiler - randapparatuur - ventilatie - zonnecollectoren.

Als de gegevens kloppen komt dit meer dan dubbel zo duur uit.

 

Naar de toekomst toe ga ik zeker deze piste volgen.

Tenzij jij nu al een rekenvoorbeeld kan geven dat mij overtuigd nu reeds hiermee te starten ;-)

oh, als ik bouw bepaal ik wat ik wil, en niet de architect.  wie is dat, dat hij meent te moeten bepalen wat jullie willen ???

ik neem aan dat een combitoestel ergens tussen de 10000 en de 15000 € kost indien met horizontale collector, met een boring komt daar allicht nog een paar duizend bij.  voor die prijs moeten pellet+boiler+ventilatietoestel toch ook wel haalbaar zijn.  zonneboiler kost wat extra natuurlijk, maar daar kan je ook een premie voor krijgen.  en je kan daar ook mee wachten en dat binnen een paar jaar installeren.  nu een combi kopen, dan ga je die binnen 5 jaar toch niet buitengooien om een pelletketel te zetten ?

 

Ik denk dat je wat hard van stapel loopt :-)

Om te beginnen ga ik ervan uit dat een architect de nodige kennis heeft die de klant moet helpen de juiste keuzes te maken. Hij bepaalt dus niet wat wij willen, maar heeft als taak dit kritisch te bekijken en raad te geven. Dat doet hij dan ook vanuit zijn ervaring.

Als ik zeg voor pellets te gaan, dan doen we dat uiteraard...

 

Verder denk ik dat wij niet hetzelfde toestel voor ogen hebben. Ik wil geen WP als verwarming, dus geen boringen of horizontale collectors.

Ik wil een D-ventilatie en iets om SWW te maken. Verwarming zie ik met hout/pellets in een eenvoudige kachel. Totale prijs misschien €9000.

 

Het alternatief met boiler en zonnecollectoren schiet naar de + €15.000.

En nee, bij nieuwbouw krijg je daar geen subsidies meer op....

 

Een andere piste is wellicht een pelletketel + boiler + vloerverwarming. Prijs zal denk ik ook richting +€15.000 gaan...

 

Niet?

ok, had dat anders begrepen (en het zou ook niet de eerste keer zijn dat het zo gebeurt en de architect zijn wil oplegd).

het goedkoopste in aankoop is water elektrisch verwarmen, gevolgd door aardgas, in stookkosten is de volgorde juist andersom.

ventilatie D+SWW+pelletskachel, dan denk ik dat je vlotjes over de 9000 € zal gaan, of was dat het bedrag zonder kachel, ik neem aan van wel..

zonnecollectoren hoef je niet direct te kopen, dat zou je in een tweede fase kunnen doen en je nu beperken tot pelletketel, boiler en vloer- of muurverwarming, maar dat zal je niet redden met 9000 €.

De prijs zal hoofdzakelijk afhangen van het type combitoestel. Een Genvex kost zo'n €6.000, en D&W zo'n 10-15.000 als ik het goed voor heb.

Verschil in rendement is er zeker, maar financieel gezien haal je het er nooit uit. Genvex kan echter enkel in kleine woningen.

Een losstaande pelletkachel heb je ook al voor 3-4000€ van een goed merk. En goedkope witte producten zelfs al voor €1500-2000.

Volgens de EPB zou een ventilatiedebiet van 316m³/h nodig zijn.

De Genvex levert max. 360m³/h. Komt hij dan in aanmerking of zou hij teveel op volle kracht moeten werken?

Dat lijkt mij voldoende.

 

EPB rekent met max. volume. Je zal dat zelden gebruiken.

Bedankt!

 

Het lijkt me een goede oplossing.