Verwarming - badkamer

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Ik heb twee circuits van verwarming (2 kamerthermostaten). Het bovencircuit bestaat wel uit een 50% leiding naar badkamer en slaapkamer. Beneden afzonderlijke leidingen naar de collector.

Het bovencircuit is nogal klein, waardoor er een onbalans kan zijn om de badkamer op te warmen (te klein vermogen voor de ketel). Ik zorg ervoor dat 's morgens beide circuits gelijktijdig opwarmen, waardoor er voldoende vermogen zou moeten zijn voor de badkamer. Nochtans krijg ik het nog niet voldoende warm in de badkamer. Waterzijdig is ingeregeld.

Wat kan ik het beste doen ?

1) Beneden knijpen (aan de radiator via draaiknop, er zijn geen thermostatische kranen aangezien er een kamerthermostaat is), zodat het langer duurt vooraleer beneden opgewarmd is. Maar gaat de slimme kondenserende HR-ketel niet tegensturen ?

2) Temperatuur aan de ketel verhogen, maar gaat het beneden dan niet te snel opwarmen waardoor de badkamer weer niet al te warm wordt ?

3) Debiet verhogen pomp ?

4) ...

Reacties

 

 

Beneden knijpen, boven de badkamer volledig open en vroeger in de ochtend de ketel opstarten.

 

Wij zouden dit persoonlijk niet goed kunnen doen, want mijn echtgenote kan niet goed tegen de ochtendwarmte. Wij hebben deze oplossing dus niet aangenomen. We hebben maar één circuit, met een snelle elektrische bijverwarming in de badkamer. In de slaapkamer staat de verwarming nooit aan. De ketel kan zo later in de dag aanspringen.

Radiatoren van de verdieping in serie zetten met badkamer, dus ketel-badkamer-slaapkamers-ketel. Zo voorkom je dat de slaapkamers te warm worden.

Misschien een gekke vraag (niet als antwoord aan topicstarter): kan je aan een warmtepompboiler (SWW) een kleine radiator aansluiten die de badkamer verwarmt? LEW, bijna passief.

Dat kan, onze CTC-warmtepompboiler bijvoorbeeld heeft twee extra spiralen (één om zonnecollectoren aan te sluiten en één om water op te warmen voor verwarming). Bij ons is hierop een naverwarmingsbatterij voor de ventilatielucht aangesloten, maar een radiator is ook mogelijk.

Een andere vraagstaart starten?

Gezien beide circuits onafhankelijk werken kan er toch geen probleem zijn?

Tenminste, dat is de reden waarom je net 2 verschillende thermostaten hebt.
Je moet volgens mij de 2 volledig los van elkaar proberen te bekijken.

Wat is het probleem juist als je de badkamer alleen wil verwarmen? Zie je dan pendelgedrag en hoe erg?

Ik denk dat er geen enkele reden moet zijn waarom je probeert badkamer en beneden samen op te warmen (of ook als je het doet, dat het een probleem mag geven).

En als je badkamer niet warm geraakt is er 1 oplossing: meer vermogen naar de badkamer. En dat doe je door watertemperatuur omhoog danwel zoals ingir zegt meer tijd te nemen voor het opwarmen. En voor mij is dat laatste het meest logische. Watertemperatuur verhogen geeft volgens mij meer rendement verlies op je hele installatie. En veelal is langer verwarmen aan lage temperatuur zuiniger dan korter aan hogere temperatuur .

Als je ketel te hard pendelt in de badkamer is er eventueel wel een ontwerp fout gemaakt door niet voldoende vermogen aan radiators te voorzien in de tweede kring. Eventueel op te lossen met meer vermogen in de badkamer (en slaapkamers).

Walter

Walter,

Hartelijk dank voor je reactie. Het zal wel naar alle waarschijnlijkheid een ontwerp fout zijn, maar ik wil het zo goed mogelijk krijgen met zo min mogelijk verbouwingswerken. 

Hierbij wat meer uitleg. Er zijn twee circuits, elk met een klep (elk met een kamerthermostaat). Volgens mij zijn er 2 problemen.

Enerzijds willen we natuurlijk niet dat het te warm  wordt in de slaapkamers (tijdens het slapen). Ik heb deze afgeblokt op 18°C. Maar hierdoor is natuurlijk het vermogen van de badkamer te klein voor de ketel. Daarom dacht ik samen met de living 's morgens de badkamer op te starten. Ik zou graag een 22°C in de badkamer krijgen. Nu krijg ik 20°C.

Anderzijds heb ik ontdekt dat in het beneden circuit elke radiator afzonderlijk een aanvoer heeft naar de collector. In het bovencircuit is de badkamer en een slaapkamer in serie geplaatst met een 50% stuk. De andere 2 slaapkamers zijn ook in serie geplaatst met 50% stuk. Dus 2 leidingen naar de collector van het bovencircuit.  Ik vermoed dat dit te weinig debiet aanlevert voor de radiator. Ik vraag mij af als de slaapkamer die verbonden is met de leiding van de badkamer dicht is, hoeveel procent er nog naar de badkamer gaat. Is dit niet dan nog maar 25% ? Aangezien de slaapkamer dicht staat kan er maar 50% door en in de badkamer staat er ook nog een 50% stuk, dus maar 25% door de radiator badkamer ? Is dit juist ?

Dus nu kan ik "simpel" de radiator vergroten van de badkamer, maar gaat de ketel niet blijven pendelen omdat het debiet te klein is naar de badkamer ? Betekent dit dat ik en de radiator moet vergroten en leidingen ga moeten bijleggen ? Echt geen andere oplossing ?

Door de 2 circuits met kleppen, werken we met AAN/UIT (op een modulerende HR-ketel). We hebben honeywell thermostaten (volgens internet proportionele bandbreedte thermostaten). Aangezien het beneden vrij snel op temperatuur is, gaat die thermostaat maar 1 minuut om de 10 minuten aan. Hierdoor valt - door het vermoedelijk kleine vermogen van de radiator in de badkamer - telkens de ketel uit zelfs al blijft de vraag van de badkamerthermostaat bestaan (en het ligt niet aan de schakeling naar de ketel toe). Daardoor warmt de badkamer ook moeilijk op. Onafgezien van mijn probleem, slaat die ketel dus 6 keer per uur aan voor één minuutje. Ook niet zo goed denkt ik... (Wel voor het komfort)

Ik heb al geprobeerd beneden te knijpen, maar natuurlijk gaat de ketel tegenwerken. De delta T wordt te groot en de watertemperatuur stijgt niet voldoende. Geen probleem voor de living, wel voor de badkamer.

Ik heb ook al geprobeerd om de keteltemperatuur te verhogen, maar ja dan is de living rapper opgewarmd...

Ik heb ook al met het pompdebiet gespeeld, maar geeft blijkbaar ook niet zoveel..

Zou ik misschien beter gewoon één van de radiatoren in de living dichtzetten in plaats van te knijpen ?

Dus samengevat, je zult gelijk hebben inzake ontwerpfout. Maar wat kan je mij aanraden buiten verhuizen of het "kot" helemaal af te breken :-) ?

Bedankt op voorhand.

Ik moet passen op wat een 50% stuk is.
Kan je niet gewoon de radiator in de slaapkamer uitzetten? Al was het maar om te testen of het warm genoeg werd in de badkamer?

Ik versta dat je probleem ook is dat je niet wil dat je slaapkamer al vroeg opgewarmd wordt -correct? Eventueel op te lossen door een eigen regeling op de thermostatisch kraan?

Ik vermoed dat de radiators niet echt in serie staan maar dat ze allen van 1 buis aftappen (voor mij is in serie dat uitgang van 1 radiator is de ingang van de andere).

Walter

Het is het aansluitstuk van de buizen naar de radiator, welke kan ingesnoerd worden, onderaan de radiator. Er zijn 2 varianten, 100% aansluiting en 50% (1/2) aansluiting

Met 50% stuk bedoel ik dat het warm water voor 50% door de radiator gaat en voor 50% rechtstreeks naar de volgende radiator gaat (deze warmte is dus niet door de eerste radiator gegaan). Op die manier krijgt de volgende radiator steeds nog warmte als de vorige helemaal dicht staat. Het is natuurlijk niet helemaal serie aangezien de uitgang van de ene niet helemaal de ingang van de andere is. Maar ze staan wel achter elkaar in hetzelfde circuit.

Als de radiatoren uitstaan in de slaapkamers, dan wordt de badkamer niet warm genoeg omdat het vermogen en/of debiet vermoedelijk te laag is.

Nee, het probleem is niet dat de slaapkamer te vroeg opgewarmd wordt. Wij hebben daar trouwens al een programmeerbare radiatorthermostaat op staan. Eigenlijk slapen we gewoon liever zonder te hoge temperatuur. Natuurlijk is het wel weinig economisch om de slaapkamers te laten opwarmen om enkel de badkamer warm te krijgen.

Op dit moment start de verwarming om 5 uur en hoopten we een warme badkamer om 6 uur te hebben.

Ik kan natuurlijk wel eens een keer proberen om de slaapkamers om 5 uur tot 22°C te laten opwarmen en zien of de badkamer dan hoger in temperatuur gaat (tot 22°C). Ik kan eens kijken wat het meerverbruik daarvan is.

Alleszins bedankt al voor je tijd.

 

 

 

Ik snap nog altijd niet waarom de badkamer niet warm wordt.
Dat moet je toch eens goed duiden.
Daar kan je ook mee naar de installateur. Die moest wel zorgen voor systeem waarbij de badkamer warm wordt. Wat je nu niet lukt ondanks wat foefjes te proberen.

Zolang je die uitleg niet hebt kom je er niet uit. Want je weet niet of het probleem is met vermogen of debiet of....
Je kan dit trouwens ook gewoon overdag testen.

Walter

OK, dank u. Ik zal eens verder moeten horen. Alleszins bedankt voor je tijd.

Volgens mij is het probleem dat het beneden circuit werkt met een proportionele thermostaat. Deze gaat bv. 1 minuut aan en 9 minuten uit om zijn temperatuur te behouden. De living is 's nachts niet sterk gedaald, waardoor deze snel op temperatuur is. Aangezien de badkamer te laag vermogen heeft om de ketel draaiende te houden, valt de ketel uit wanneer de living geen warmte meer vraagt. En aangezien de living maar 1 op de 10 minuten draait, kan de badkamer in die tijd niet warm worden.

Ik ga alleszins eens boven alle kranen openzetten van alle kamers en kijken of het dan lukt om de temperatuur te halen in de badkamer. Eens met benedencircuit uit en eens met benedencircuit aan (als er al een verschil zou zijn). Als dat lukt, dan is het probleem dat de badkamerradiator - in normale omstandigheden zonder dat de slaapkamers op temperatuur komen - niet lang genoeg warmte krijgt doordat de benedenthermostaat uitvalt... (denk ik)

Kun je eens testen of de radiator van de badkamer niet in serie staat met een radiator van de slaapkamer:

Probeer eerst de badkamer op te warmen met de radiator in de slaapkamer dicht, en ook eens met de radiator in de slaapkamer open.

Als je badkamer enkel opwarmt als de radiator in de slaapkamer open staat, dan staan ze in serie. Je zult dan ook nooit je badkamer alleen opwarmen zonder extra buizen te leggen of aansluitingen te veranderen.

Warmt je slaapkamer wel op maar wordt de radiator in de badkamer amper warm dan scheelt er iets met de regeling van de radiator in de badkamer of de klep die daar voor zit. 

 

mvg,

Filip

Klinkt allemaal niet goed.
Een moderne regeling probeert zoveel mogelijk uren te draaien . Dat verhaal van 1 minuut op 10 minuten draaien is niet goed.
Uit je uitleg versta ik dat je eventueel geen onafhankelijke kringen hebt maar dat de badkamer enkel kan warmen als ook de woonruimte opwarmt.
Ik denk dat iemand eens de regeling en je systeem moet komen uitleggen.

Walter

Bedankt voor het antwoord. Die test is gebeurd. Het bovencircuit bestaat uit 2 leidingen. Eentje gaat van de collector (bovencircuit) naar de badkamer en dan naar de slaapkamer 1 en terug naar de collector. De andere leiding gaat van de collector (bovencircuit) naar slaapkamer 2 en dan naar slaapkamer 3 en terug naar de collector. Of ik de kraan van de radiator in de slaapkamer 1 open of dicht draai, de badkamer kan warm worden. Dat is ook logisch aangezien aan de radiator van de slaapkamer 1 en de badkamer een 50% verloopstuk zit. Deze zorgt ervoor dat 50% van de warmte door de radiator gaat en 50% doorgaat naar de radiator van de slaapkamer.

Heb gisteren heel de boel (bovencircuit) eens goed warm gestookt en alles warmt op (natuurlijk iets trager doordat de radiatoren maar 50% warmte krijgen. Na 1 uurtje is het OK.

 

Ik moet besluiten dat er dus 2 problemen zijn :

- Vermogen badkamer is te klein om de ketel continu te laten draaien (dus pendelen).

- Had gehoopt door samen op te warmen met de benedenverdieping dit wel voldoende vermogen zou zijn. Dat is zo, maar doordat de thermostaat proportioneel werkt (per blokken van 10 minuten gaat de verwarming een aantal minuten aan. Telkens daarna blijft de ketel 10 minuten uit als anti-pendelmodus. Dit geeft natuurlijk een stabiele kamertemperatuur en idaal bij AAN/UIT regeling) en het beneden rap warm is en blijft, valt beneden snel de verwarming uit en dus ook de badkamer. 

Ik denk dat ik dus volgende mogelijkheden heb :

1) Ik warm 's morgens ook de slaapkamers mee op met de badkamer tot +/- 22°C, zodat het in de badkamer ook +/- 22°C wordt. Voordeel : vermoedelijk minst verbruik t.o.v. 2, 3 en 4(?). Nadeel : we slapen in kamers die 22°C zijn

2) Ik programmeer de kamerthermostaat van de living tijdens de omwarming van de badkamer op een hogere temperatuur (bv. 23°C) i.p.v. de gebruikelijke 20°C zodat deze verplicht wordt om langer te draaien en badkamer kan meeopwarmen. Nadeel : vermoedelijk veel verbruik omdat heel het benedencircuit onnodig opwarmt

3) Ik zet thermostatische kranen op de radiatoren in de living op +/- 21°C. In normale omstandigheden knijpen ze niet aangezien de kamerthermostaat maar 20°C vraagt. Ik zet de kamerthermostaat in de living op bv. 23°C tijdens de opwarming van de badkamer zodat de kamerthermostaat blijft werken en badkamer kan opwarmen. Nadeel : curve kamerthermostaat is verschoven. Voordeel : minder verbruik dan mogelijkheid 2 

4) We gooien de boel om en gaan op zuivere WAR over. De klep van het benedencircuit staat continu open zodat hier de WAR zijn werk kan doen. Wanneer nodig opent de klep/radiator van het bovencircuit zich. Nadeel : Zuivere WAR verbruikt vrij veel. Gaat de temperatuur voldoende zijn om de badkamer op te warmen?