Ervaringen met houtvergassers

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoj de mannen. (M/V)

Heeft iemand van jullie ervaringen met houtvergassers?  We denken aan de aanschaf van een Pyroburn, maar vinden weinig referenties of feedback over dit soort zaken op fora. Is dit een goed merk? Bedrijfszeker? Duurzaam? Moet dienen om een zonneboiler van 1500 L bij te stoken. Is dit haalbaar?  Houtblokken vergassen lijkt me een vrij ecologische manier van verwarmen. Dicht bij klimaatneutraal?

Reacties

Beste,

 

Zelf goede ervaringen met houtvergasser, gekoppeld aan 2000liter buffervat.

 

Houtvergassing is ok, indien je met droog en zuiver hout werkt (tussen 12 en 20% vochtgehalte), waarbij de max. sectie 10x10cm is. Dus onbehandeld, zuiver hout (geen geverfd hout, verlijmd hout, vezelplaten,...)

Dikke blokken vergassen minder gelijkmatig, waarbij ze kunnen komen vastzitten in de ketel, en niet volledig opbranden.

 

Een goede houtvergasser werkt zowiezo met een lambdasonde, waarmee hij continue de uitstoot regelt en in functie daarvan zijn primaire of secundaire luchtklep stuurt. Het hout (soort, vochtigheid,...) alsook omgevingsfactoren (mistig, windering, ...) variëren, dus de ketel moet dit kunnen bijsturen, zodat altijd een optimale, zuivere verbranding mogelijk is.

Ik denk dat het in momenteel in Zwitserland zelfs verplicht is om een houtketel met lambdasonde te hebben, zelfs de pelletketels.

 

De betere oostenrijkse en duitse ketels, hebben dit standaard, maar zijn ook iets duurder.

Maar kwaliteit betaal je nu eenmaal.

Beste,

Zie ook het topic " biomassa hernieuwbaar ".

Voor alle duidelijkheid, het is niet mijn bedoeling om hier een oordeel te vellen over degenen die met mazout, gas, hout pellets of wat dan ook stoken. Dat moet ieder maar voor zichzelf uitmaken.

Maar men moet dan wel weten wanneer het wel of niet ecologisch mag genoemd worden. Van fossiele brandstoffen weten we waarschijnlijk allemaal wel dat het niet ecologisch is, bij andere brandstoffen is het soms onduidelijk of heersen er al eens misverstanden over.

We gaan de discussie van daar hier niet opnieuw beginnen.

De vraag is hier niet of het ecologisch is, maar wat de mensen hun ervaringen zijn met houtvergassers.

Hout is zowiezo ecologischer dan gas, aardolie of steenkool. 

limer,??? Je lokt het nu zelf uit door uw mening hier te verkondigen ipv in dat andere topic

Ik heb bewust hier geen standpunt ingenomen over het ecologische van hout stoken, omdat die discussie hier niet moet hernomen worden zoals je zelf zegt. Nochtans zat het ook in de vraag van TS, hij vraagt zich immers af of het klimaatneutraal is.

 

 

Tis de goeie die het zegt. U bent begonnen met dit te vermelden compleet los van het onderwerp van het topic. Loper heeft dan zich laten vangen en een statement gemaakt erover naast de vermelding om de discussie hier niet te voeren. Het is evenzeer uw fout door hier te beginnen over het al dan niet ecologisch zijn. Inhoud u niet tegen om uw woning te verwarmen met zonnepanelen/windmolens (of in dir geval warmtepompen gevoed met zonnepanelen of windmolens) maar hier vroeg iemand naar ervaring met houtvergassers niet naar het bekritiseren van zijn keuze.

Brecht,

Jij wil hier blijkbaar een discussie starten los van het topic. Lees eerst eens wat ik wel of niet geantwoord heb op de vraag van TS: " is dit dicht bij klimaatneutraal?"

Ik ben zelfs zo voorzichtig geweest om daar niet op te antwoorden, je zal mijn mening hierover niet vinden in dit topic. Ter informatie heb ik enkel de tip gegeven om daarover een ander topic na te lezen waar hij ook jouw mening kan lezen.

Ik heb ook niemand bekritiseert over zijn keuze, integendeel, ik heb letterlijk het tegenovergestelde gezegd: " ik veroordeel niemand met zijn keuze, iedereen moet het voor zichzelf uitmaken "

En nu is het welletjes geweest: LEES VOORTAAN WAT ER STAAT? NIET WAT ER NIET STAAT  !

Of moet ik elke keer weer reageren telkens je weer eens iets niet goed gelezen of misbegrepen hebt ?

Met excuses aan sneeuwenregen, hopelijk kan er nu verder constructief gereageerd worden in uw topic.

Nog een groot voordeel van een houtvergasser met lambdasonde: het maakt niet uit welke houtsoort je stookt, of dat nu wilg/populier is, of eik. Per kg hout is de opbrengst warmte vergelijkbaar.

Voordeel van lichter hout (wilg, populier, ...) is dat het ook sneller droogt tov. zwaarder hout (eik, beuk, ...).

Nadeel is dat je iets meer je ketel moet vullen, aangezien de warmteopbrengst bij een volle ketel lager gaat zijn bij licht hout dan bij zwaar hout.

Even back on topic:

hier heb je een link naar een forum waar dit al eens is besproken, het dateerd wel van 2012:

http://www.ecologieforum.eu/viewtopic.php?f=3&t=2325 

 

mischien kan je het daar terug oproepen en vragen of er iemand zijn ervaring kan meegeven. De kans dat je daar een meer relevante respons krijgt dan hier lijkt me wel vrij groot.

 

 

Dag iedereen. Waarom ik er nog eens naar vroeg: ik volg dit al een drietal jaar, maar vond in die periode relatief weinig reacties, referenties, ervaringen....   En ook dikwijls dezelfde mensen die antwoorden of mensen die in de verkoop staan.

We overwegen de aankoop van een Pyroburn, maar als ik het goed voorheb is dit nog een vrij recent toestel.  Daarom wilde ik graag weten of er de voorbije paar jaar nog mensen ervaring opdeden.  We bouwden een HSB met veel ecologische materialen, super luchtdicht en geïsoleerd.  Maar putje winter bijstoken zal toch nog nodig zijn en ik dacht dat houtblokken uit mijn eigen tuin of nabije omgeving in mijn geval een erg ecologische oplossing kunnen zijn. (Heb zelf in de voorbije decennia meer dan duizend bomen geplant.)

Bij pellets heb ik ook kleine bedenkingen: er is wat bewerking nodig, ze moeten vervoerd worden, kunnen uit volle bomen komen en je wordt afhankelijk van een marktprijs. Als we massaal pellets gaan gebruiken, zal hier zeker weer controle moeten op zijn. (Voorwaarden, label, wetgeving...)

Dat de return 38 jaar duurt bij pellets klopt alleen als je er van uitgaat dat je in de voorbije 38 jaar geen bomen bijplantte en nu massaal bomen gaat rooien om zo op te stoken. (gebeurt wellicht wel op veel plekken, als er geld te verdienen is, doen mensen de gekste dingen.)  Maar vergeet ook niet dat de CO2 uit steenkool tussen de 5 en de 200 jaar in de atmosfeer blijft hangen voor hij terug verdwijnt.

Maar hierbij nog eens de vraag: zijn er nog mensen die ervaring hebben met houtvergassers?

Aan sneeuwenregen
Heb je ondertussen al een houtvergasser gekocht?
Kijk eens bij ORLAN
Deftige ketels voor een goeie prijs.