Hulp bij keuze HSB firma

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste ecobouwers,

Ik heb een nieuwe bouwgrond gekocht en zou nu graag voor houtskellet gaan voor mijn nieuwe woning vooral vanwege de goede isolatie en snelle en droge bouwmethode. De nieuwe woning zal een kubusvorm hebben met plat dak.

Ik ben echter na contact met verschillende firma's wat verbaasd dat er zovele verschillende sytemen zijn.

Ten eerste: sommige werken boven kruipruimte, andere gebruiken betonplaat al dan niet met staalvezels. sommigen gebruiken betonblokken waarop de houten structuur rust, anderen gebruiken hardhout al dan niet ingepakt in folie (bij anderen ligt de folie er gewoon onder)

Ten tweede: dampopen of niet. Ik weet dat hier al een hele discussie over is, maar de firma's die ik gecontacteerd heb, buiten eentje, verkiezen allemaal de niet dampopen variant. Deze drie firma's werken met van buitenkant naar binnenkant:

Gevelsteen

Luchtspouw

Recticel 10cm of Kingspan 6,8cm

Houtskelletwand met glaswol of rotswol

OSB en dampscherm

gyproc of duragyp

Degene die dampopen werkt heeft als spouwisolatie 10cm rotswol en in de houten structuur ook rotswol. Een van de firma's biedt als alternatief ook een systeem aan met een dampopen vezelplaat in de spouw voor hun dampopen systeem.

Ten derde: Bij alle firma's is een leidingspouw steeds een optie. Als ik me niet vergis is dit toch aan te raden, niet?

Ten vierde: Ook qua gebruikt hout is er een enorm verschil. De meeste gebruiken den. Eentje gebruikt er LVL hout.

Ten laatste: bij het plat dak werken sommige met roofing, anderen dan weer met epdm.

Kunnen jullie me helpen waar ik absoluut moet op letten om een juiste keuze hierin te maken.

De ruwbouw is toch één van de belangrijkste elementen van de bouw en ik wil zeker een goede keuze maken.

Alvast bedankt,

 

Dirk

Reacties

Hallo,

 

De eerste vraag is eigenlijk wil je SOD werken of ook nog zaken zelf doen.

Wij hebben hier ook lang over gezocht en van mening vervandert.

Ik zou nooit een houtskelet in de wand isoleren met glaswol of rotswol, te weinig massa. Je bent beter dat je hier cellulose verkiest.

En idealiter werk je dampopen naar buiten.

Kingspan en recticel zijn in de spouw niet dampopen dus ben je nagenoeg verplicht om met deze systemen dampopen naar binnen te werken, wat ook bepaalde nadelen heeft naar vocht uitdracht uit je wand.

Eigenlijk spijtig, ecobouwers opendeur is net gedaan, anders had je naar enkele woningen kunnen gaan kijken. Desalnietemin ben je nog steeds welkom om eens vrijstaand bij ons te komen kijken natuurlijk.

 

 

Mvgr

Uit hetgeen je schrijft heb ik de indruk dat je de verkeerde volgorde van informeren hebt gekozen.

Je bent je gaan informeren bij firma's, waarschijnlijk SOD 's, die elk hun specifiek systeem volgen.

Ik zou me eerst gaan informeren bij architecten die gespecialeerd zijn in passief- of lage energiewoningen in houtskelet, liefst degenen die ook gespecialiseerd zijn in ecologisch bouwen.

Wellicht zullen dan daarna al die door u gevonden firma's afvallen.

Ik zou in ieder geval al geen van de vier systemen aanraden.

Ik denk dat de meeste toch dampopen werken. Dat dampscherm is nog steeds dampopen, het voorkomt gewoon dat er een teveel aan damp in door de isolatie komt. Hoe meer damp, hoe sneller er condens kan gevormd worden in de isolatie. Dampscherm betekend nog niet persé dampdicht.

 

Over met welk fundament ze werken (kruipkelder, betonplaat...) zal afhangen van de draagkracht van de grond. Elk SOD zal wel zijn eigen standaard packet hebben. Allessinds, let goed op. Is het een vochtig terrein en men zou werken vanop een hardhouten balk, toch zeker u ervan gewassen dat het vocht er niet naar toe kan. Dus rust het op een betonnenfundering met risico op opstijgend vocht, toch zeker een folie voorzien tussen die balk en de betonnen fundering.  Als men daarbij nog zaken plaatst die zowel in aanraking komen met de beton en de houten balk en ook opstijgend vocht kunnen transporteren, dan pakken ze best de hele balk in voor de zekerheid. Alleja, dat is het nadeel van een SOD, ze hebben elk hun manier van bouwen maar de vraag is of die wel pastorij uw situatie.

 

Zoals reeds gezegd, ipv de SOD bedrijven af te lopen, toch eens kijken naar een architect om de situatie te bekijken. Het is een meerprijs, maar het geeft een betere garantie op kwaliteit. Die SOD's zijn niet goedkoper puur omdat ze altijd hetzelfde plaatsen, ze lappen al eens regels van de kunst aan hun laats (niet allemaal, maar er bestaan er genoeg).

Indien u toch puur met SOD wilt werken, ga dan niet af op de goedkoopste maar kijk naar de kwaliteit van het lastenboek. Als alles goed gedefinieerd staat, en u bezoekt wat realisaties, dan kan u al een goede kijk hebben op de kwaliteit. En bij SOD zou ik zeker de bouw goed opvolgen. Lastenboek kan nog zo goed zijn, het kan altijd verschillen van de praktijk. Daarom ook handig als het lastenboek eenduidig is, als er dan discussie is moet er maar verwezen worden naar het lastenboek. En u kan altijd vragen of ze iets aanpassen aan het lastenboek (stel bv dat u een andere afwerking wenst dan standaard voorzien) maar dat zal een ferme meerprijs geven.

 

Over de isolatie: het is houtskelet, vergeet niet dat u dan het voordeel van bufferende massa kwijt bent in de zomer. Natuurlijk, als u van het begin al direct zonnewering voorziet maakt het al minder uit. Ik zou persoonlijk gaan voor de ecologischere materialen die meer massa hebben en meer warmte bufferen (cellulose zoals al aangehaald, houtvezel, schapenwol, kurk, vlas, hennep-isolatie). Zo bent u toch dat tikkeltje beter beschermt tegen een warme zomer en als u bijvoorbeeld vloerverwarming gebruikt, zullen de muren ook beter de warmte daarvan bufferen en terug afgeven. En de materialen zijn duurzamer van aard, wat voor sommigen toch een pluspunt is. Prijs ervan hangt af van hoeveel men zelf doet. En als u vraagt aan de SOD om dat te doen zullen ze waarschijnlijk al eens dubbel durven rekenen omdat het afwijkt van hun standaard lastenboek.

 

De leidingsspouw: hangt af van hoeveel leidingen u wilt leggen. Vaak is dat handiger zodat de leidingen niet de isolatie doorbreken. Maar ik denk dat dat tegenwoordig al bijna standaard is bij houtskeletbouw.

 

Over de houtsoorten is het wat moeilijker te zeggen. Het hangt af van de toegepaste afmetingen. Ik denk dat LVL steviger is dan gewoon den als die met dezelfde afmetingen worden toegepast.

 

Over het dak weet ik het niet zo goed wat ecologischer is. Ik zou gokken op EPDM. Maar beide zijn zeker geschikt als dakbedekking.

 

Beste,

 

Hartelijk dank voor jullie reacties. Ik heb wel al een onafhankelijke locale architect aangesteld die al enige ervaring heeft met houtskelletbouw, maar ik zie heb absoluut niet zitten om alles zelf te moeten opvolgen en zou dus met SOD werken zoals jullie al vastgesteld hadden.

 

Ik ga vierseizoensglas met k-waarde 0,6 en zonnewering voorzien, dus normaal zou dit qua warmteprobleem in de zomer moeten in orde zijn.

wat de warmtepomp betreft twijfel ik. Indien ik er een plaats is het een horizontale geothermische, maar is het niet zo dat je veel electriciteit erin moet steken (draaien van de pomp) om hieruit dan uw warmte te halen en dat je dus hierdoor nog meer zonnepanelen zal moeten voorzien. Ik voorzie nu al voor zo'n 4500 watt piek zonnepanelen voor elektriciteit. Ik had eerder gedacht met een condensatiegasketel te werken en met chauffages, gezien de beperkte warmtevraag van een goed geisoleerde woning. Of vergis ik me hier?

 

Met vriendelijke groeten,

 

dvb

Hoj dvb

 

we zijn hier een ecologisch HSB aan het afwerken, willen in de buurt van nulenergie eindigen. We hebben het allemaal vrij goed bestudeerd, nu ook wat ervaring met andere firma doordat mijn dochter ook HSB zet. Bel of mail me gerust met vragen. 

mvg