Intello plus of Duplex km

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste,
 

zijn Intello plus en Duplex km gelijkwaardig aan elkaar? Of is er al reeds bewezen dat je met de ene beter resultaten behaald dan met de andere?

Groeten,
Tom

Reacties

Ikzelf prefeer de pro clima intello (plus). 

De maximale Sd-waarde van het intello doek bedraagt 25m, wat een stuk hoger is dan die van de Vario (5m). Wanneer het nodig is zou het intello doek dus een stuk dampdichter moeten zijn dan het vario doek.

Verder is de brandklasse van het intello doek (B2) beter dan het vario doek (E).

 

Bedankt voor je reactie.

Ik vind het iets heel moeilijk.

Want enerzijds zou ik denken: hoe hoger - hoe minder snel er damp in geraakt.
Maar anderzijds: wanneer dan damp in zit zou ik denken: hoe lager de sd-waarder, hoe sneller de damp er terug uit kan?

De hoogste Sd waarde wordt ook slechts behaald onder bepaalde (extreme) omstandigheden. In realiteit zullen beide doeken onder dezelfde omstandigheden waarschijnlijk een gelijkaardige Sd waarde hebben.  De minimale waarde is van beide ongeveer 0,2m), waardoor ik veronderstel dat ze op vlak van 'uitdroging' evenwaardig gaan scoren. Is uitdroging naar binnen toe belangrijk? Over welke toepassing gaat het hier?

Ik zie dat de intello goedkoper is dan de vario (1euro/m² goedkoper volgens website isolatiespeciaalzaak). 

De uitdroging naar binnen toe is een noodzaak

Het gaat om een plat dak waar de roofing rechstreeks op de osb gebrand is en ik dus langs onder moet isolateren...

 

type isoaltie dat ik ga steken ben ik ook nog niet geheel uit. Enerzijds denk ik aan vlas, houtwol, ... omwille dat dit mede vochtregulerend is.
Anderzijds... het is een keuken... en op gebied van brandveiligheid zou ik dan beter afzijn met rotswol....

Mogelijk plaats ik boven het fornuis rotswol en boven de rest vlas of houtwol....

Is cellulose geen oplossing? Goede brandklasse, vochtbufferend, thermische opslagcapaciteit beter dan rotswol (beperken warmtedoorslag),....

Zelf heb ik met houtwol gewerkt in een plat dak met houten roostering. Mooi materiaal, maar idd geen goede brandklasse en als de platen moeten versneden/verzaagd worden is dit een vrij arbeidsintensief werkje. 

Ik zou het liefst ze zelf plaatsen.
goedkoper + ik heb er nogal haast bij.

Neem beter cellulose (papiervlokken). Die zijn EN branveiliger EN beter vochtregulerend EN beter bestand tegen warmtedoorslag (koeler in de zomer).

Dan is cellulose ideaal. Jij moet enkel de luchtdichtingsfolie + latten aanbrengen en in een paar uur hebben ze de cellulose ingeblazen. Jij moet/kan daar trouwens bij helpen.
En als je je folie bij hen koopt, kan je die mee in de factuur aan 6% steken.
Daarnaast is de isolatiepremie hoger bij laten plaatsen.
Contacteer anders Bart Humbeeck (@ Home) of Boomer bvba.

robin

gevaarlijke suggestie, is wettelijk niet OK !!!

Ah, wist ik niet.

Uiteraard moest je de latten mee in de factuur steken, lijkt me dat logisch dat het niet correct is, daar komt uw installateur niet eens aan. Maar de folie maakt toch integraal deel uit van het isolatiepakket. De installateur maakt er ook gaten in en plakt deze weer dicht en moet desnoods wat extra nietjes bijschieten als jij er zelf niet voldoende zou hebben in geschoten.

Waarom zou je die tape dan wel en de folie niet in de factuur mogen steken.

Is uiteraard wel een beetje grijze zone. Maar vanaf wanneer mag iets dan wel erin? Je kan toch moeilijk elke factuur van elk werk opsplitsen als je meehelpt met de aannemer: 1 pak nagels aan 6% en 1 pak aan 21%?

Nu ja. Ik ken te weinig van fiscaliteit en weet niet wie wat moet verantwoorden.

 

Trouwens is dat ook wat een Selfmatic bv. doet. Jij installeert alles, er komt een controleur langs om een uur of 2 alles te controleren of definitieve aansluiten en voila alles 6% btw. Lijkt me toch straffer dan 1 rol folie van €100.

Ik heb contact opgenomen.

Het resultaat is men het niet wil doen vanwege de slechte opbouw.
Dat de opbouw slecht is, was me al duidelijk (vandaar de ik naar vochtbufferende materialen wou gaan om dit te compenseren.)
Dat men vanwege dergelijke opbouw niet wil isoleren, is me toch wel pijnlijk (wat niet wegneemt dat ik het vanuit hun oogpunt wel snap)
 

beste Tom, ik heb zelf alles in platdak (1 groot + 1 klein) en heb heel wat uren gestoken in het bouwbiologisch gedrag naar vocht/condens toe bij  na-isoleren.
Men raadt d'office altijd een warm dak aan, dus een dak bovenop de dakvloer langs buiten geïsoleerd. Omdat je hoezeer je je best doet bij je zogenaamd koud dak, je dampscherm aan de binnenkant nooit helemaal dicht kan aanbrengen. En zelfs als nog dicht, dan nog komt condens te zitten in je dakstructuur en je dakhout hierdoor kan rotten.

Wat wel kan onder strikte voorwaarden is een duo-dak = hybride-dak. Dat is een warm dak gecombineerd met tussen de balken isoleren. De voorwaarde is dat minstens 3/5 (liefst meer) van je totale isolatiewaarde bovenop je dakvloer ligt. zodat het dauwpunt zich nooit in die onderste isolatielaag tussen de balken bevindt... en vooralsnog een intelligent dampscherm gebruikt zoals een Intello(plus) van Proclima. Dat wordt dus rekenwerk (een benaderende "Glaser"berekening kan je doen op www.u-wert.net)

robin

de wetgteving is duidelijk, en wat b.v. selfmatic doet is absoluut in tegenspraak met de fiscale wetgeving.

de regel is simpel, wat de installateur plaatst kan - indien het gebouw aan de vereisten voldoet - aan 6% gefactureerd worden, wat de bouwheer zelf doet staat gelijk met aankoop van materiaal, en is 21%.  en zowel de bouwheer als de installateur lopen daar een risico, als ze je pakken, kan je afdokken,  en niet alleen de "ontdoken" btw, maar nog eens een boete daar bovenop. en ja, dat is complex, maar zo zit de fiscale wetgeving nu eenmaal in elkaar.

Dank je wel!

Als het buiten wat minder vochtiger wordt, zal ik bovenop het huidige dak nog isolatie bij leggen.

Ik zou wel opteren voor isolatie met afschot.

Het huidige plat dak is normaal wel al licht afwaterend gelegd, maar toch zie ik dat er telkens wat plasjes op blijven staan.
Met isolatie met afschot zou ik de helling willen vergroten voor een betere afwatering.

De isolatieopbouw aan het randprofiel van het dak kan maar in beperkte mate aangezien de gebuur een aanbouw heeft op dezelfde hoogte.

 

  1. Zijn er nadelen verbonden aan het niet overal even dik isoleren?
  2. Het is mij nog onduidelijk of ik die isolatie moet lijmen of vastvijzen. Lijmen stevig genoeg? Vastvijzen dampscherm (roofing) doorboord?
  3. Ik heb ook een afvoerpijp voor de dampkap door het dak steken. (pvc pijp met aan alu plaat errond)
    Dien ik die alu plaat onder de isolatie (osb) of bovenop de isolatie te bevestigen?