Dak constructie met houten I-liggers

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

 

Ik ben bezig met een totaalrenovatie.  Tijdens deze renovatie zal het dak volledig vernieuwd worden (incl gebinte).  Het betreft een klassiek zadeldak. We zouden willen isoleren met cellulose vlokken. Na adviesinwinning bij duurzaam bouwen Vlaams-Brabant zou een dak met houten I-liggers het beste zijn om:

  • compartimenten te maken
  • koude bruggen te minimaliseren (het geval bij spanten)
  • Niet beperkt zijn tot 23;5 cm (standaardhoogte spant)
  • niet hoeven uit te keperen (het geval bij kepers en gordingen)

Mijn vragen:

  •  Wie heeft er ervaring met daken bestaande uit houten I-liggers. 
  • Wie kent er dakwerkers in regio Aarschot, Diest, Herck De Stad, Halen die zoiets plaatsen?
  • Zo’n houten I-liggers qua prijs vergelijkbaar met spanten?
  • Zijn er bepaalde nadelen aan verbonden aan dit soort dakconstructie?

 

Groeten,

Reinhard.

Reacties

en bij de voordelen niet te vergeten :

- ecologisch materiaalverbruik omdat de verschillende delen van de I-liggers uit "afval"hout bestaan (is dus niet gellijk aan minderwaardig hout) , waarbij een boomstam volledig opgebruikt wordt voor de productie. Bij verzaging van klassiek hout heb je ong 40 % zaagverliezen .

- lichtere dakconstructie, meer belastingsopname voor de zelfde sectie in vol hout, want minder ballast (vorm van I-ligger : het nutteloze hout is weggehaald)

- vanaf een zekere dikte (zeg maar 25-30 cm) is het gebruik van vol hout nt meer te verantwoorden en ook onbetaalbaar : I-liggers zijn ook nt goedkoop , maar er is geen ecologisch alternatief.

- je moet natuurlijk een aannemer hebben die er vertrouwd mee is (nu , vertrouwd , als die eens een avonde bijscholing volgt bij één van de I-ligger verdelers , is hij ook mee , hoor) . Vraag eens na bij de grote producenten (Steico,...) en ze kunnen je zeggen wie er in je buurt mee werkt.

- verder heb je Eurabo/De noordboom die je zeker op weg kunnen zetten , en die zelf opleidingen voorzien. Maar alweer (voor de klassieke aannmers)  :  wat baten kaars en bril als ....

 

je mag natuurlijk altijd eens afkomen bij mijn Ph in I-iggers , maar Gent is misschien een beetje ver van de Limburg.

Heb al een mailtje naar Eurabo gestuurd voor dakwerkers hier in de buurt.  Bedankt voor de tip!

Je kan eens aan een houtskelet bouwer vragen of die dat niet willen fabriceren?

Kan dan gewoon op maat geleverd worden op je werf en/of ook nog geplaatst worden.

Bij ons zijn zowel muren als dak (weliswaar nieuwbouw) met die I liggers

nu we toch namen noemen, veel dichter bij, in meeuwen heb je de firma horemans, die hebben ook I-liggers.

Jep, over die firma heb ik het in mijn andere post :)

Ik hoop dat je je gebinte vernieuwt omdat het rot is, en niet om te vernieuwen.
Zo ja, dan zijn I-liggers de logische keuze.
Als je gebinte nog goed is, zou het zonde zijn die te vervangen.

Mijn gebinte is niet rot maar wel te zwak en te oud. Het bestaat nog uit oude geschaafde balken die hun beste tijd gehad hebben.  Een onderdak kan bv al niet bevestigd worden.  We zijn een totaal renovatie aan het doen.

Alvast een technische vraag: Van een dakwerker kreeg ik te horen dat hij geen I-liggers wilde installeren maar enkel spanten.  Hij vertelde dat hij bij de I-liggers geen trekkers kon plaatsen en dat deze belangrijk waren om het dak bij elkaar te houden.

Hieruit concludeer ik dat hij er nog niet mee gewerkt had. Anderzijds vind ik zijn opmerking wel interessant.  Waarom heb je bij I-liggers geen trekkers nodig.  Duwen I-ligger je muren ook niet naar buiten? Hoe zit dit technische in elkaar?