Afkoelen slaapkamers bij vriesweer bij ventilatiesysteem D?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste forumleden,

 

In welke mate koel ik de onverwarmde slaapkamers af bij vriesweer?

Daar wij een K20 woning aan het bouwen zijn hebben we gekozen om geen verwarming te plaatsen in de slaapkamers.

Wanneer het buiten bv -10°C vriest, en ik warm deze lucht op via de warmtewisselaar in de ventilatieunit tot pakweg +10°C, dan koel ik de slaapkamer eigenlijk af tot 10° wat net iets te koud is om te slapen.

Heeft hier iemand ervaring mee? Of ben ik fout aan het redeneren?

Reacties

Beste,

Ik veronderstel dat je een ventilatiesysteem D gaat installeren. In dat systeem zit een warmtewisselaar tussen uitgaande en inkomende lucht waarbij de warmte uit de vertrekkende binnenlucht van bijvoorbeeld 22°, voor +/- 90% wordt overgedragen. Er wordt dus lucht van 20 ° terug ingeblazen, ook in de slaapkamers. Je zal dus hier altijd mee profiteren van de warmte uit de rest van de woning. Indien je bijvoorbeeld enkel in de woonkamer en de keuken verwarmd zal het in de overige plaatsen amper een paar graden kouder worden.

 

ook wanneer het buiten -10° vriest?

2 keer fout :-).

Je had natuurlijk die vraag beter gesteld voordat je de keuze maakte.
je mag met 90% rendement rekenen van de warmtewisselaar. Dat wil zeggen dat je 90% van het temperatuurverschil terug wint. Dus -10 buiten, 20 graden binnen is een verschil van 30 graden. 90% hiervan is 27 graden. 27 graden + -10 geeft 17 graden die je opblaast. *
Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat je kamer 17 graden wordt.
De eindtemperatuur wordt gevormd door een evenwicht van alle warmteverliezen en winsten van de kamer. De ventilatielucht levert daar een deeltje van (een deeltje omdat lucht op zich weinig energie bevat).
Andere winsten zijn de warmere aanliggende ruimtes. En verliezen de warmte door je buitenmuur.

Is je huis redelijk compact kan je meestal rekenen op een min van rond de 18 graden, k20 misschien zelfs iets meer.
Maar het idee van wat bij -10 is eigenlijk zinloos. Het is nooit lang zo koud bij ons. En je huis reageert maar langzaam op veranderingen van de buitentemperatuur. -8 is genoeg als minimum.

Walter
* omdat je in dit geval vrieslucht uitblaast loopt je warmtewisselaar risico van in te vriezen. Daarom moet er een foefje zijn om dit te voorkomen. Afhankelijk hoe dit voorkomen wordt is je rendement eventueel lager.

Bedankt voor die redenering Walter, ik wist me even geen raad meer met het effect van die -10.

Als ik dan de vergelijking maak met een AWW (8° in putje winter)enerzijds en anderzijds rechtstreeks met buitenlucht aan - 8° en een binnentemperatuur van 22° dan blaas ik in het eerste geval lucht van 20,6° binnen en in het tweede geval lucht van 19°.

Slechts een verschil van 1,6° met AWW en ik veronderstel ook met BWW. Dat lijkt mij overeen te komen met de praktijk.

Maar je moet wel zonder aww of bww rekeninghouden met een anti-invries strategie. Dit kost je of rendement of energie om de uitgang op te warmen. En dat is niet nodig bij aww en bww.
Ik weet eigenlijk niet hoe tegenwoordig dat invriezen voorkomen wordt.

Walter



"Maar je moet wel zonder aww of bww rekening houden met een anti-vries strategie. Dit kost je of rendement of energie"

Ja dat klopt inderdaad. Daar komt nog bij dat ondanks dat het wel een klein verschil is in graden, dit wel de kritieke graden kunnen zijn om wel of niet de verwarming of bijverwarming (passiefhuis) al te moeten inschakelen. 

1. voor ik die keuze maakte had ik er nog niet bij stilgestaan dat de je bij vriesweer zo'n koude lucht zou inblazen (hoewel dit nu zeer logisch is)

2. indien die warmtewisselaar invriest, wat moet je dan doen? ventilatie uitschakelen, of ... ?

 

enne, bedankt voor je antwoord. 

"2. indien die warmtewisselaar invriest, wat moet je dan doen? ventilatie uitschakelen, of ... ?"

=> dat gebeurt niet: die hebben een beveiliging/strategie opdat dat niet gebeurt.  Dat kan een electrische verwarmingsweerstand zijn, of tijdelijk in onbalans draaien zijn of iets anders... (geen idee wat er tegenwoordig kan).

 

Walter

bij vriestemperaturen zal de inkomende buitenlucht oftewel worden voorverwarmd met een elektrische weerstand oftewel kun je ook kiezen voor een bodemwarmtewisselaar (= bij ons 2 lussen van 70m met glycol gevulde buizen in de tuin), (details kunnen gevonden worden via http://www.passiefhuisplatform.be/product/bodemwarmtewisselaar-aardegly…, maar er zijn tal van merken die dit aanbieden - was het eerste duidelijke dat ik vond op het www).

Dit laatste hebben wij gekozen (wonen nu bijna 3 jaar in een K21 woning). Voordeel hiervan is uiteraard dat de koude winterlucht voorverwarmd wordt, maar er is ook de mogelijkheid om met dit systeem de warme zomerlucht te gaan afkoelen, wat je dus niet hebt met een elektrische weerstand in de ventilatieunit... Een beetje zoals een aardwarmtewisselaar, maar met de bodemwarmtewisselaar is de installatie minder kritisch en hoef je geen schrik te hebben van schimmels of derdeglijke in de aanzuigbuis. 

Verder kan ik je verzekeren dat het ook in de winter nooit koud word in de slaapkamers als deze niet verwarmd worden.. Zelf hebben we muurverwarming voorzien in de slaapkamers, maar tot dusver nog nooit gebruikt en ook nog nooit de nood gehad om die te gebruiken.  Eigenlijk is de ganse woning aangenaam warm (we verwarmen enkel het gelijkvloers en badkamer), de slaapkamers zijn iets frisser maar zoals reeds hierboven gemeld wordt de warmte over de ganse woning verdeeld dmv het ventilatiesysteem.

Davy

Ik vind het idd een goed idee altijd een verwarming te voorzien op de slaapkamers. Vandaag is die misschien enkel slaapkamer , morgen studeerkamer, speelkamer, hobbykamer, bureau. ... En dan wil je wel zelfde warmtecomfort als je woonkamer.

Walter

Beste,

 

Inderdaad zoals al werd geschreven, aanvoer frisse lucht via bodemwisselaar of aard warmte wisselaar.

Bij ons 2*35m lange PE buis 160mm diameter, gaande van -1,5m tot -3m diepte.

Wij blazen minimaal 18, 19 graden binnnen.  Kamers koelen af tot 17 graden na enkele weken vriezen.

 

Langs de andere kant is wat extra vloer of muurverwarming ook niet de kost.

Wij hebben indertijd (2003) gekozen voor 3voudig glas en geen verwarming op kamers.

Uiteindelijk toch wat muurverwarming gelegd, deze staat in 2 van de 4 slaapkamers nooit open.

 

Mvg

Jeroen Beeckx