Cementgebonden houtwol

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste,

ik was een zoekertje tegen gekomen gratis gebruikte vlasplaten.

ik ben ze meteen gaan ophalen.

Maar mij lijken het eerder cementgebonden houtwol.

Iemand dat dit kan bevestigen?

 

gezien de platen al gebruikt zijn en sommige wat stevigheid verloren hebben en wat beschavingskes hebben + dat het niet genoeg is om de hele oppervlakte te dekken....

Zou ik ze op maat kunnen zagen en tussen de spanten steken (oftewel binnen in huis oftewel in de garage)

En dan gewoon aanvullen met mineraalwol/vlas/of andere zaken die ik op de kop kan tikken/recycleren, die anders weg gegooid zouden worden?

 

 

Reacties

Tom,

Dat zijn Heraclit platen. En je hebt gelijk het zijn inderdaad cementgebonden houtwolplaten. De isolatiewaarde hiervan is niet zo denderend maar ze zijn wel goed geschikt om buiten en binnen als bepleisterbare platen te gebruiken.

Als bijkomende isolatie tussen de kepers zou ik dat niet gebruiken omwillle van hun te geringe isolatiewaarde vooral ook omdat je de platen niet nauwsluitend genoeg kan inklemmen, ze zijn hiervoor te hard en brekerig. Ik zou ze dan eerder als toplaag boven de andere isolatie gebruiken om ze dan te bepleisteren.

Hallo Charel,

Super bedankt voor je info en goede raad.

Groeten,
Tom

Ideaal spul om een leemwand op te pleisteren en ook net stevig genoeg om wandverwarmingsbuizen op vast te zetten. In ecologisch opzicht iets minder door de lage isolatiewaarde en het gebruik van cement als bindmiddel maar tweedehands zijn die platen spotgoedkoop, ik kocht ze (600x1200x50 met 15mm HWC en 35mm EPS) voor € 1,75 per stuk via Marktplaats.

Nu ik eraan wil beginnen zit ik toch nog met een grote vraag waar ik online niet meteen een antwoord op vind.

Bevestigen jullie deze rechtstreeks op de houten balken?

Of toch eerst houten latten haaks erop?

En welke (lengte van) vijzen heb ik ervoor nodig?