Geleverde latten aangetast met houtworm?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

in juni is onze gevelbekleding (hout) geleverd. We hebben die tijdelijk opgeslagen in huis (hsb in opbouw). Een paar weken geleden hebben we in een paar planken gaatjes ontdekt. We hebben deze onmiddellijk verwijderd uit huis en ondertussen alle latten nagekeken. 

 

Zou dit houtworm/memel kunnen zijn? In hoeverre zijn de latten waar geen gaatjes instaan besmet? Is er gevaar voor de structuur van het huis? hieronder ook een foto.

Reacties

Beste,

Als je het hout hebt laten leveren in juni van dit jaar en je  merkt nu die gaatjes dan gaat het om een aantasting van lang voor de levering. Hetgeen je op de foto's ziet zijn namelijk uitvieggaatjes. De houtworm heeft dan al enkele jaren in het hout gezeten als larve, heeft zich dan verpopt tot kever en zich een weg naar de openlucht geknaagd.

Er is dus wel een kans dat er door die kevertjes een nieuwe aantasting is gebeurd. Ik zou alle planken oppervlakkig behandelen met een product tegen houtworm.

Voor de struktuur waartegen het hout gaat bevestigd worden neem je sowieso best geimpregneerd of gedrenkt hout.

de latten waartegen het hout moet geplaatst worden, zijn geimpregneerde latten. Ik maak me meer zorgen over de structuur van het huis omdat die planken toch verschillende maanden in huis opgestapeld zijn geweest.



Voor aantasting moet het hout moet dan wel vanuit de open lucht bereikbaar zijn geweest voor die vliegende kevertjes, het moet dus zichtbaar en onbehandeld hout zijn. Dat beperkt meestal al het gevaar. Dat eventueel zichtbaar en onbehandeld hout (oude balkenstruktuur op zolder bijvoorbeeld) zou je dan nog kunnen behandelen.

 

Het is een hsb in opbouw, waar alle hout nog zichtbaar en bereikbaar is.

Oké, daar had ik overheen gekeken. Is dat onbehandeld hout?

Na afwerking van de woning zal wellicht alle hout rondom ingepakt zijn met (behandelde) isolatie en/of met afwerkingsmaterialen zodanig dat er geen hout bloot staat aan de vrije lucht.

Dus in geval er toch een aantasting van memel of kleine klopkever moest zijn, dan zou er slechts een verwaarloosbare schade kunnen ontstaan en slechts voor één generatie. De ontpopte kevertjes kunnen nauwelijks buiten geraken en in de constructie zelf kunnen ze niet rondvliegen om een partner te zoeken en te paren.  Indien toch ergens tot buiten zouden geraken, dan kunnen ze niet meer hun eitjes leggen aan de oppervlakte van het hout.

 

 

 

Ik zou dit alleszins in een mail (een mail in Belgie is rechtsgeldend!) melden aan alle betrokkenen (houtleverancier, installateur, constructeur, aannemers, architect...).

Waarom?... Puur juridisch:

Men kan je achteraf nooit nalatigheid aanwrijven dat je het feit niet gemeld hebt en daardoor een mogelijke schade hebt laten oplopen. Die zou dan door een rechter wel eens partieel ten uwen laste kunnen gelegd worden.

 

Mijn persoonlijke ervaring:

Ik heb meer dan 40 jaren meubelmakers en schrijnwerkers bezocht. Daarbij ben ik geen enkele aannemer tegengekomen die het in zijn hoofd zou halen om in een nieuwbouwproject een stuk hout verwerkte waar insectengaten in aanwezig waren.

Als uw aannemer kan bewijzen dat het hout curatief behandeld is / of via één van de gekende thermische procédé's... OK!

Doet u de werken zelf: Ga dan een erkend curatief houtbeschermingsproduct kopen (bv. Aqua Multi op waterbasis) en behandel daar mee het hout volgens de richtlijnen die op dat product vermeld staan.

 

Bedenk ook: U wil een mooie en vermoedelijk ook een duurzame bekleding. Als u binnen 5 tot 10 jaren alles moet verwijderen en vernieuwen kost het u een veelvoud van uw huidige investering en gaat er een hoop afval naar het containerpark.

 

Het kan zijn dat het niet zo erg is.

Zijn de gaatjes zwart of houtskleur? (moeilijk te zien op foto's)

Als ze houtskleur zijn, dan is het misschien wel een probleem.

Zijn de gaatjes zwart, dan is het geen probleem. (als ze in een droogoven geweest zijn)

Zwarte gaatjes betekend meestal dat de houtworm erin zat, voor de droging (met droogoven).

als het hout van je houtskelet droog is (houtvochtigheid lager dan 12% ) wordt hout normaal gesproken niet door insecten (boktor e.d.) aangetast.  maar als je houtskelet lang aan regen is blootgesteld en het hout erg vochtig, is er wel een risico.

Er zijn zwarte gaatjes, maar daar zagen we dat dit deel uitmaakt van de structuur van het hout.

We hebben het enkel over de gaatjes die zeker door kevertjes aangemaakt zijn.

De skelet staat sinds juni onder dak maar zonder gevelbekleding.

Die zijn we deze periode aan het plaatsen.

Wat de vochtigheid is weet ik niet.

Zorgt die droogoven ervoor dat alle beestjes op dat moment eraan zijn?

En wat ga je dan doen als het de zogenaamde "droogboorders" zijn? Dus letterlijk kevers en wormen die de voorkeur geven zich te voeden en voort te planten in  droog hout in plaats van in vochtig hout.

Droog hout heeft inderdaad minder kans aangetast te worden dan nat hout.

De kwaliteit van het hout (met weinig of geen spint) en eventueele voorbehandeling (bv. thermisch) zullen de mogelijkheid op aantasting door insecten ook sterk beinvloeden.

 

Er lopen heden juridische gedingen in Belgie over hout dat poederdroog is maar toch opgewreten word door insecten.

En het is reeds heel wat jaren geleden dat men in de houtsector er over sprak dat vele leveranciers en vaklui zich nog blauw zullen betalen aan de schadeclaims die zij gingen krijgen bij niet, slecht of onvoldoende voorbehandeld hout. We beginnen nu volop in die fase te komen. Kan niet anders hé.

De garantie die dak en houtwerkers  van welleer moesten geven en die na 10 jaren op hield bestaat al lang niet meer!

Een vakman staat heden levenslang garant voor zijn houtconstructie (vooral voor aantasting door insecten).

Bestaat hij of zijn firma niet meer dan pakt men de leveranciers van het hout aan (Wet op de productaansprakelijkheid).

Ik wil geen mensen in de misérie drijven en blijf dus hardnekking verkondigen dat het een fabeltije is dat droog hout niet aangetast word!

Geloof je me niet?

Vraag dan eens info over "droogboorders in hout" bij "de experten" in Belgie op dit gebied bij het Labo voor Houttechnologie in Gent,  het WTCB of het CORI.

 

 

 

rudy

ben even aan het zoeken geweest, maar vind niet direct informatie hierover.

het verbaast me echter wel, befaamde duitse en oosterijkse instituten, professoren, ingenieurs en experten (b.v. Holzbau Deutschland, HolzForschung Austria, EUZ, professor Winter van de Technischen Universität München, Robert Borsch Laaks, Berner Fachhochschule, Fraunhofer Institut für Bauphysik, enz.) beweren dit wel, en zij hebben toch vele jaren ervaring met hout.  als ik eerlijk mag zijn, ik heb 100 keer meer vertrouwen in hen dan in het WTCB.  vandaar dat ik op zoek ben naar informatie hierover, ik wil dat graag aan hen voorleggen.

wat het levenslang borg staan betreft, dat lijkt mij moerilijk, we weten dat ook chemische behandelingen niet werkzaam blijven, ik vraag me dus af hoe je je daar kan voor indekken.

Ik ben zoals Rudy ook overtuigd van die droogboorders, de meest voorkomende 'memel' in woningen. Al genoeg oude kurkdroge meubelen, plankenvloeren en dakconstucies gezien waar het memelpoeder zomaar uitvalt..

Maar ik denk niet dat er in dit geval gepanikeerd moet worden, als er al een aantasting zou zijn dan zal die, ingesloten in de constructie, en omringd door een voor insecten giftig milieu, snel uitsterven.